Kalle och chokladfabriken (boken och filmen) av Roald Dahl

  

Titel: Kalle och chokladfabriken
Författare: Roald Dahl
Genre: Inte särskilt verklighetstrogen, något övernaturlig. Typisk "barnbok", blir nog tvungen att sätta den på Övriga genrer.

Handling: I ett slitet hus bor det två föräldrar, fyra far-och-morföräldrar, och en tunn liten pojke vid namn Kalle Spann. Herr Spann, Kalles far, arbetar på en tandkrämsfabrik och tjänar mycket dåligt. Det är knappt så att de klarar av att köpa mat.
Inte långt ifrån huset finns en fabrik, och inte vilken fabrik som helst. Det är Willy Wonkas chokladfabrik, den största och bästa i hela världen. För länge sedan arbetade det folk på fabriken, exempelvis Kalles farfar, men numera verkar den vara obemannad. Chokladkakor levereras naturligtvis, men frågan är vilka som är arbetarna?
En dag presenterar Willy Wonka, den egendomliga ägaren till chokladfabriken, att han har gömt gyllene biljetter i omslagen till fem helt vanliga chokladkakor. De barn som hittar dessa biljetter ska få äran att för en dag besöka den fantastiska fabriken.
Det blir en förfärlig uppståndelse. Stackars Kalle får bara en chokladkaka om året, på hans födelsedag. Kalle vill så förtvivlat gärna ha en biljett, men hur ska han lyckas?

Boken: Jag älskar Roald Dahl, han har en makalös fantasi och skriver väldigt roliga böcker som passar även för lite äldre. Kalle och chokladfabriken är vad jag vet hans mest berömda bok. Man tröttnar inte i första taget, och med en massa inbakad humor, och samtidigt en något gripande historia gör Roald Dahl detta till ett mästerverk!
Min enda synpunkt är beskrivningarna. Jag gillar när man får reda på vad som händer och hur platser och människor ser ut, men ibland känns det lite överdrivet.

Filmen: Tim Burton är regissör, och han har verkligen lyckats med den här filmen! Även om det är en rätt så otrovärdig berättelse, så känns den verklig i filmen. Även skådespelarna känns äkta, och de går verkligen in för sina starka karaktärer. Johnny Depp gör verkligen ett kanonjobb som Willy Wonka. Det är bra effekter och gulliga miljöer, och allting känns spännande.

Betyg: Jag älskar både boken och filmen, och de båda får varsin klar 5:a :D

//Johanna


Trackback