Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian


Titel:
Godnatt Mister Tom
Författare: Michelle Magorian
Genre: Förr i tiden/andra världskriget... men det är ju en klassiker, så där hamnar den.
Handling:
Under andra världskriget evakueras åttaåriga Willie Beech från London till engelska landsbyggden. Han hamnar hos Tom Oakley, en vresig gammal enstöring i byn Little Weirwold.
Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder, och han får sova i en egen säng. Han möter snälla människor och får nya vänner, till exempel sociala och utåtriktade Zach, som är en mästare på att underhålla, och tvillingarna Ginnie och Carrie som är varandras olikheter.
Men det lyckliga livet avbryts plötsligt när Willie får ett brev från sin mamma och måste åka hem till London.
Det går veckor, och Tom får inget livstecken från Willie. Han blir allt oroligare, och till slut bestämmer han sig för att ta tag i saken och åka till London.

Jag har bara ett ord: underbar. Skulle jag bli tvungen att lägga till några blir det fantastisk och perfekt. Men som en boksyster måste man väl skriva ett ordentligt referat, antar jag.
Den fick mig att skratta och gråta, den här boken. Otroligt sorglig och hemsk är den ibland, men väldigt rolig på sina ställen också.
Beskrivningarna är väldigt fina, jag kan verkligen se allting framför mig. Alla karaktärer är liksom unika och känns verkliga. Jag vet inte vad jag ska skriva; det finns verkligen ingenting att klaga på.
Betyg: en solklar 5/5. Kan man få ge 10??

Jag har även recenserat "tystnad, tagning" av samma författare. Läs den recensionen, och ni fattar: Michelle Magiorian är en underbar författare.

Lov-mys!

Hej, Johanna här.
Jag tänkte att eftersom det snart är höstlov så ska jag tipsa er om lite mysig höstläsning.



1. Fem-böckerna av Enid Blyton
Om man gillar gamla böcker är de här att rekommendera. Dina föräldrar har säkert läst dom.
Dom handlar om ett gäng barn som är kusiner, och deras hund Tim. De kallar sig för fem-gänget och råkar hela tiden ut för mystiska fall som måste lösas. Barndeckare alltså. Det mysiga med fem-böckerna är att dom är riktigt spännande, men aldrig riktigt läskiga. Eftersom det finns väldigt många, kanske ett 20-tal stycken, så tar dom inte slut direkt. Perfekt höstlovsläsning!



2. Hugo och Josefin av Maria Gripe
Åh, gud vad länge sedan det var jag läste de här tre böckerna. Jag kommer faktiskt inte ihåg så mycket av dom - mer än att jag tyckte att de var jättebra. Man får till en början följa Josefin som börjar skolan och är lite utanför, men så blir hon vän med den något egendomlige Hugo.
(Det var som sagt länge sedan jag läste den här, rätta mig om jag har fel!)



3. Sockervadd och svåra val av Jaqueline Wilson
"Allt skulle egentligen vara ganska bra. Om inte mamma och Steve plötsligt en dag berättade att vi skulle flytta till Australien! Och att de tyckte att det var självklart att jag skulle följa med! Men inte kunde jag svika pappa? Mamma hade ju Steve. Pappa hade ju bara mig!"
Det har varit ganska mycket Jaqueline Wilson böcker här på Boksystrar, men det här är en av hennes bästa. Det var den första boken jag läste, och den handlar om Flora, eller Floss som hon kallas, vars föräldrar är skilda. Hon har tillbringar flera år hos sin mamma, men när de ska flytta till Australien tar hon steget att flytta hem till sin pappa istället.
Det är fina bilder, den är otroligt välskriven och ganska sorlig.



4. Spiderwick av Holly Black och Tony DiTerlizzi
På något sätt förknippar jag höstlov med fantasy. Spiderwick består av 5 ganska lättlästa böcker som är rätt bra. De handlar om tre syskon som flyttar till ett gammalt hus fyllt av magiska varelser, b.l.a. vättar.
Lättläst men spännande. Låna alla 5 och sträckläs!

Kan inte komma på någon annan passande bok just nu, det kanske dyker upp nya om ett tag.
Själv ska jag läsa en massor, och det kommer säkert dyka upp ett par inlägg också.
Ha en jättebra höstlov!

//Johanna

Den vita katten av Holly Black


Titel:
Den vita katten
Författare: Holly Black
Genre: jag skulle nog sätta den på "övernaturligt".
Handling:
Cassel Sharpe kommer från en generation med berörare. Att kunna beröra innebär att man kan manipulera tur, känslor, minnen, lycka och till och med död. Att beröra är olagligt, så därför klassas de alla som brottslingar. Cassel är den enda i familjen som inte är en berörare.
Han lever ett relativt normalt liv på en internatskola (tror jag att det är i alla fall) men han har en mörk hemlighet; när han var fjorton så dödade han sin bästa vän Lila. Han kommer inte ihåg varför, eller hur, men han gjorde det i alla fall.
Bit för bit börjar Cassel pussla ihop trasiga minnen, och kommer fram till att han är indragen i någonting mycket mer farligt och komplicerat än han kunnat ana.

Detta är en mycket fartfylld bok. Den började mitt i ett actionögonblick, och jag fattade genast tycke för den. Efter några kapitel blir det dock mycket mer komplicerat, det är namn man ska hålla reda på och jag förstår inte riktigt det här med berörar-grejen - det beskrivs alldeles för slarvigt. Det är många personer inblandade och det blir lätt rörigt. Det händer dock saker som är väldigt överraskande, och det är riktigt spännande ibland.
Betyg: Jag ger Den vita katten en trea av fem möjliga.

Döden i dina ögon av Rachel Ward

Jag har just läst ut en fantastiskt bok:



Titel: Döden i dina ögon
Författare: Rachel Ward
Genre: Äventyr, spänning och ungdomsbok.
Handling: 15-åriga Jem är speciell - när hon ser folk i ögonen ser hon datumet de ska dö.
Jem bor i London, och hon är lite utstött - eftersom hon helst undviker att se folk i ögonen håller hon sig ifrån andra så gott som möjligt. Hon vill inte bli vän med någon, för rätt som det är förlorar hon dom bara.
Jems mamma drogade ihäl sig när Jem var liten, så Jem bor i olika fosterhem som inte funkar så bra.
En dag träffar hon Spider - en snygg rastlös kille som vill bli kompis med henne. Mot sin vilja dras Jem till Spider, och en dag när de båda är avstängda från skolan av olika anledningar bestämmer de sig för att ta en tur i London Eye (pariserhjulet, ni vet). Jem råkar se på att alla i kön har samma dödsdatum - dagens datum. Hon inser att något kommer hända, så hon drar med Spider därifrån. Någon lyckas fånga det på film, och de blir genast misstänkta och måste fly från London.
Vad Spider inte vet är att han bara har en månad kvar att leva.

Det här var det bästa jag har läst på länge. Den börjar kanske inte så spännande, men snart börjar det hända grejer. Man får inte en lugn stund när man läser, det händer hela tiden saker eftersom de är jagade. Särskilt slutet är oerhört spännande!
Jag skulle verkligen inte säga att den är förutsägbar. Jem frågar sig hela tiden om Spider verkligen kommer dö, eller om hon bara får för sig det.
Miljöbeskrivningarna känns väldigt verkliga och man ser tydligt platserna framför sig.
Det enda negativa är att många menigar är lite talspråkigsmässiga - de börjar inte "jag vill inte", utan bara "vill inte". Det störde jag mig otroligt mycket på i början, men man kommer in i det.

Betyg: Behöver ni fråga? En självklar 5:a!!

//Johanna

Fotnot: Det finns även en fortsättning som heter Arvet. Om ni får tag på den - läs inte på baksidan vad den handlar om förän ni läst den första boken!!
Jag har beställt Arvet - det kanske dyker upp en recension av den om ett tag. :)


Mimmie här...

... som har ganska tråkigt och bestämde sig för att skriva ett blogginlägg. Om vad? Det har hon inte bestämt sig för än.

Jag, som älskar att läsa, tycker att det är tråkigt att böcker ofta är ganska dyra. Jag lånar naturligtvis en hel del på bibliotek, men det är aldrig riktigt samma sak som att köpa en egen bok.
Därför brukar jag ofta gå till loppisar och kolla; ibland kan man hitta riktiga fynd! Det brukar finnas bord med böcker där alla är 5:- eller 10:- styck. Paradiset för en bokälskare :)
Håll utkik i området där du bor; det brukar sitta lappar om loppisar lite överallt.

Om ni undrar varför jag håller på så här så beror det på att jag inte har någon recension på lager. Jag håller på att läsa en bok som heter Den vita katten, skriven av Holly Black(samma författare som har skrivit succéserien Spiderwick). Är det någon som har läst den, och i så fall, kan ni kommentera vad ni tycker om den?

Sedan blir det nog den tredje Gone-boken, Lögner, av Michael Grant. Jag har skrivit en recension om den första boken, den hittar ni under kategorin "skräck".

Till sist har jag idag köpt ett slitet och tummat exemplar av Sagan om ringen på loppis. Som en fantasy-älskare har jag förstått att denna klassiker inte får missas. Det kommer bli härligt att få sjunka ner i fantasyns värld i några timmar; det får mig att glömma matteprovet jag har på måndag. Dx

Ett långt och konstigt inlägg blev det, men det blev i alla fall något.
/Mimmie

Bryta om av Åsa Anderberg Strollo



Titel: Bryta om
Författare: Åsa Anderberg Strollo
Genre: Ungdomsbok
Handling: 16-åriga Minna Krall har inget lätt liv. Hon bor i en trång, illaluktande lägenhet som är så smutstig att det inte ens är lönt att försöka städa upp lite grann. Minnas föräldrar är skilda, och mamman är inskriven på ett sjukhus för att hon är psykiskt sjuk. När hon en dag plötsligt släpps ut - trots att hon fortfarande är sjuk, blir det Minna som får ta hand om mamman. Trots att de inte har några pengar.
Minna har inga vänner, men hon bestämmer sig för att börja på gymnasiet i hopp om att börja om sitt liv. Bryta om, liksom. Men det är inte så lätt när det bara finns en enda person som bryr sig om henne.

Bryta om var väldigt bra. Porblem tornar upp sig, och man kan verkligen känna medlidande för Minna.
Språket är ungefär som i andra ungdomsböcker - alltså inte världens bästa, men rätt okej. Det är överdrivet mycket svordommar och klagomål, vilket blir tråkigt att läsa ibland. Men det har också sina roliga stunder.
Handlingen är gripande, och det är främst det som gör Bryta om till en bra bok.

Betyg: 4/5

//Johanna

Fotoalbumet, Dagboken och Testamentet av Laura Trenter

Hejsan! Idag har jag ingen recension på lager, men jag vill gärna tipsa om en deckarserie jag gillar.





Huvudpersonen heter Gilbert, och tillsammans med sin kompis Linn, som han är hemligt kär i, löser han komplicerade fall.
Du behöver inte ha läst de första för att läsa den sista, eftersom det inte är någon sammanhängande historia i alla böckerna. Men jag rekommenderar ändå att du gör det, så att du vet vilka personerna är och så.
Något som gör dessa böcker unika är att det finns foton med på sidorna, så att man själv kan försöka lista ut saker.
Att det också är lite övernaturligt ibland tycker jag bara är ett extra plus.
En serie som jag kan rekommendera till alla som gillar komplicerade men ändå lättlästa deckarböcker.



Knockout av Markus Zusak



Titel: Knockout
Författare: Markus Zusak
Genre: Omöjligt att avgöra! Det är en "övriga genrer"-bok.
Handling: Cameron är en helt vanlig misslyckad tonårskille. Han berättar om ett par månader ur sitt och sin bror Rubens liv. Ruben, eller Rube som han ofta kallas, är också en loser. Tillsammans fyller de dagarna med planer på rån och andra hyss, men det är sällan de lyckas med något. De har en storebror som är perfekt, och en storasyster som bara bryr sig om sin kille.

Efter att ha läst Markus Zusaks succé Boktjuven blev Knockout lite av en besvikelse. Den är skriven på samma klockrena sätt med lite humor här och där, men den tappar poäng för handlingen.
Faktum är att det knappt finns någon handling.
Man får bara läsa om en rad händelser och massor av drömmar.

Betyg: Knockout var okej, men den förtjänar inte bättre än en 3:a.

//Johanna

Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne (återberättad av Maj Bylock)



Titel:
Jorden runt på 80 dagar
Författare: Jules Verne, återberättad av Maj Bylock
Handling: Den här boken utspelar sig på 1800-talet. Som du säkert vet så gick det inte att resa med flygplan på den tiden, vilket gjorde att en resa runt hela jorden skulle ta väldigt lång tid.
Rike Mr Fogg har däremot läst att en sådan resa skulle kunna ta bara 80 dagar att genomföra, om man färdas främst med båt och tåg. Han slår vad om 20.000 pund med ett par gentlemän hemma i London, och med endast en betjänt i sitt sällskap ger han sig av.

Den boken jag har läst är en lättläst, förkortad version, men den var väldigt bra. En nackdel med att den är så kort är att man knappt hinner uppfatta alla stopp karaktärerna gör under resan, det går lite väl fort.
Trots det är boken skriven på ett tydligt sätt, med en svag antydan till humor här och var.
Det finns visserligen bilder (även om de bara är ett fåtal), men jag saknar ändå en hel del beskrivningar av miljö och hur personer ser ut. Man kanske trots allt borde läsa originalet.

Betyg: Över förväntan - 4/5.

//Johanna

Den femte systern av Mårten Sandén


Titel:
Den femte systern
Författare: Mårten Sandén
Genre: Skräck
Handling: 
Jannike har alltid vetat att hon är speciell. Hon kan se saker som andra inte ser. När hon blir anfallen av en vätte dras hon in i en värld full av levande döda och ondska som kan ta mänsklig form. Hon får höra en historia, om en greve som för tvåhundra år sedan försökte öppna porten till helvetet tillsammans med sina fem döttrar. Men hans planes blev upptäckta, och han stoppades och avrättades. Men nu tyder allt på att grevens ättlingar försöker fullfölja hans planer...

På baksidan står det: en skräckhistoria som inte liknar något annat du tidigare läst. Jag håller inte riktigt med.
Visst, det liknar ingenting jag någonsin läst. Men skräckhistoria? Där det ska vara läskigt tycker jag bara att det är konstigt. Själva sakerna är läskiga i sig; avhuggna huvuden som skrattar och dylikt. Men för att man ska uppleva det som läskigt måste det beskrivas på ett sådant sätt också.
Nej, läskig är den inte. Och början var så konstig att jag seriöst övervägde att sluta läsa. En annan sak jag verkligen inte är imponerad av är att författaren använder svordomar i beskrivningar. Jag menar, i talspråk är det ju helt okej, men i beskrivningar... usch.
Jag ångrar dock inte att jag läste den. Själva handlingen i sig är spännande, och jag gillar när man får korta inblickar från artonhundratalet. Men det är ingen bok jag skulle rekommendera. 
Betyg: Den femte systern får en tvåa av fem möjliga.


Den andra Alice av Julia Clarke



Titel:
Den andra Alice
Författare: Julia Clarke
Genre: Väldigt svårt att placera den i någon speciell genre, det är lite blandat, men jag skulle nog vilja påstå att den passar bäst in på mystik.
Handling:Det väller in folk till Alice syskons födelsedagsfest, de flesta är vänner till Nell, Alices storasyster. Plötsligt kommer det en tjej i röd klänning som påstår sig vara en gammal vän till Alice. Alice kan för allt i världen inte komma ihåg vem det är. Hon heter tydligen också Alice.
Men Nell och hennes tvillingbror Ed har ju varit så taskiga mot Alice (den "första"). Det vore liksom att lite ge igen om man nu släpper in den här märkliga tjejen.
Ally, som den andra Alice brukar omnämnas som, blir snabbt vän med Alices familj. Hon är väldigt påträngade och ska hela tiden ställa sig in. Alice tycker inte alls om henne. Det gör däremot familjen. Alice trasslar in sig i en mängd bekymmer som kan kosta hela familjen. När hon försöker förklara vem Ally egentligen är, då är det ingen som tror henne.

Till en början verkade Den andra Alice inte så spännande, men den blir riktigt bra framåt mitten.
Miljöerna är det väl lite si och så med hur mycket de beskrivs, men handlingen är riktigt läskig på vissa ställen.
Den är inte den bästa bok jag har läst, men den kan deifinitivt rekommenderas!

Betyg: 4/5

//Johanna

Höstläsning!

Hejsan!
Nu börjar det ju bli höst. Löven faller av och det blir kallt och grått.
Jag är en sommarmänniska, så det mesta med hösten avskyr jag. Men det finns även en hel del bra saker med hösten, som till exempel höstläsning.
Höstläsning är för mig något extra. Det är då det regnar och blåser utanför, det är helt mörkt, och du sitter i ditt rum med tända ljus och är djupt försjunken i en riktigt bra bok.
Det ska vara en sån där bok som låter dig ryckas med, som låter dig försvinna från verkligheten i några timmar. Här är tips på riktigt bra höstläsning(visserligen är de bra annars också, men framförallt på hösten!) :

FEM-böckerna av Enid Blyton. De är deckar/äventyrsböcker, skrivna på fyrtio- sextiotalet. De är korta och lättlästa utan att kännas barnsliga. Riktiga slukarböcker! Det finns ett tjugotal böcker i serien, jag har läst ungefär hälften. De finns att låna på bibliotek.

Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe. En småläskig rysare. Handlar om gamla mysterier från början av nittonhundratalet. Spöken, gamla klockor som går baklänges... ni fattar xD
Den är aldrig så läskig så att man blir rädd. Jag skulle vilja kalla det en mys-rysare!

Den tatuerade mamman av Jacqueline Wilson. Jacqueline är väl allas vår favoritförfattare när det gäller tjejböcker, antar jag. Den här står inte ut jättemycket från mängden, men är fortfarande bra! :)

Alla böcker i narnia-serien av C.S. Lewis. Missa inte dessa klassiker!!!  
Ni har säkert sett någon av de nya narniafilmerna? Jag rekomenderar starkt att ni läser böckerna också, för de är helt underbara! Jag läste den första när jag var sju år (jag var visserligen en liten bokslukare redan då, men ändå), och läser dem fortfarande med jämna mellanrum. 
De är spännande och fantasifulla och jag älskar dem!

Katarina von Bredow har ju skrivit förskräckligt massa kärleksböcker, och jag rekomenderar dem allihop.

En ö i havet, Näckrosdammen, Havets djup, Öppet hav av Annika Thor. Några av de få böcker som alla tre boksystrar älskar! Handlar om två systrar som flyr till Sverige under andra världskriget.
(Jag antar dock att vi älskar dem extra mycket, eftersom det utspelar sig i Göteborg.)

Ja, det var några. Jag skulle kunna fortsätta i all evighet, men det orkar jag inte nu xD
Hoppas att ni blev inspirerade, och i så fall, ha en trevlig läsning!

/Mimmie