Allt vi säger är sant - Bokmässan 2013

Lisa Bjärbo och Per Bengtsson (känns igen från bl.a. KP) diskuterar ämnet "skolan", hur den skildras i ungdomslitteratur. Boken de diskuterar är "Fjärde riket" av Maria Nygren.
 
 
"Fjärde riket handlar om hur man manipulerar en grupp människor. Om makt och maktens påverkan på människor. Både på dem som har makt och på dem som inte har det. "Såklart var Hitler ett svin", säger Blenda med en blick på LSD:s bleka ansikte. "Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone lyckas ta över klassen." Blenda är en ensamvarg som drömmer om att få stå i centrum och bestämma. LSD är överempatisk, men har ingen riktig livsgnista. Hon skriver nästan dagligen självmordsbrev som hon sedan river sönder för att lätta på trycket. Penny blir ständigt en kopia av den hon pratar med och har för länge sedan glömt vem hon är. Tillsammans studerar de Hitlers väg till makten i ett grupparbete i skolan. Och plötsligt inser de hur de ska göra för att störta skolans
drottning, Hedvig."
 
 
 
De tycker inte att skolskildringen i boken är realistisk. Den är tvärtom rätt dystopisk och eländig, och de funderar över om detta är medias bild av skolan. Särskilt skildringen av rektorn och lärarna är orealistisk.
De nämner Johanna Lindbäck som en författare som skildrar skolan positivt, och kanske lite mer trovärdigt.
 
De radar också upp några karaktäriska "lärartyper" i ungdomslitteratur.
  • "Oh captain, my captain", den schysta svenskaläraren som gärna sticker åt huvudpersonen sin favoritklassiker
  • "Maktmissbrukaren", den onda läraren som utnyttjar sin makt
  • "Fegisen", läraren som väljer att blunda för vad som pågår/har gett upp; en svag, tråkig och rädd lärare
  • "Hunken", den snygga manliga läraren som tjejen blir kär i
Sen tillägger de också
  • "De gamla lärarna" - söta och snälla lärarinnor á la Astrid Lindgren
 
För min egen del kan jag verkligen känna igen dessa lärar-stereotyper. Håller ni med?
/Mimmie

Söndagsfrågan: Vad tycker du om filmomslag?

Idag introducerar vi Söndagsfrågan. Reglerna är mycket enkla: Vi frågar - ni svarar.
 
 
Dagens fråga lyder enligt rubriken:
Vad tycker ni om filmomslag?
 
 
 

Nyheter om Nyckeln och Cirkeln-filmen

På Bokmässan avslöjade författarna till den omtalade trilogin om De Utvalda att den tredje och sista delen, Nyckeln, kommer ut den 15 november. Dessutom kommer den vara en riktig tegelsten, på runt 830 sidor (!).
 
Angående filmen, så skriver Sara Bergmark Elfgren manuset (Mats Strandberg tillägger att det är jättebra), och de håller på och castar för fullt. De hoppas att de ska börja filma i mars-april.
 


Bilder från dagen.
 
/Mimmie

Bokmässan: Fredag

10.00 stod vi utanför Svenska mässans dörrar, sjukt taggade på Bokmässan!
 
 
Vi började med att kolla läget lite genom att gå runt, orientera oss, kika på lite nya böcker och spana efter författarre. Klockan halv 11 letade vi upp scenen där Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck skulle intervjuas. De har just skrivit en bok tillsammans som heter Vi måste sluta ses på det här sättet, och vi båda gillade den starkt. Efteråt signerade de vårt exemplar av boken.
Mimmie antecknade lite från intervjun och lägger upp en samanfattning imorgon.
 
På biblioteks- och berättarscenen lyssnade vi på bokbloggarna Bokugglan och Tonårsboken som tipsade om böcker i ett samarbete med Värsta boken som är något form av projekt för att få unga att läsa mer. Efteråt var det gratis bokutdelning. Jag och Mimmie norpade varsin och tackar och bockar!
 
 
Johanna Westman pratade om sin senaste bakbok för de allra minsta. Hon är alltid trevlig att höra på, väldigt inspirerande!
 
Efter en timmes lunchpaus från folkvimlet stegade vi upp till Podcastscenen och lyssnade på ett väldigt mysigt samtal mellan Lisa Bjärbo och Per Bengtsson och en gäst, nämligen bloggerskan Enligt O. Mimmie antecknade även här, så ni kommer inom kort få läsa mer. Kan kortfattat säga att det var en rysligt spännande poscast och vi hade nog kunnat sitta där och lyssna hur länge som helst om vi inte efter en halvtimma tvungna att smita iväg för att hinna med dagens höjdpunkt.
 
Äntligen fick vi träffa Mats Strandberg och Sara Begmark Elfgren igen, samt en av tecknarna till seriealbumet, Lina Neiderstam. Roligt var att Sara kände igen oss från förra årets signering! De var jättegulliga och skrev en fin autograf till oss som jag tyvärr inte har någon bild på just nu. Mer om vad de pratade om vid intervjun kommer också upp på så småning om.
 
 
Övriga bilder från mässan:
 
 
Vad är era bästa upplevelser från dagen?
//Johanna

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren!

Vi har just lyssnat på Cirkel-författarna en stund och väntar nu på autografer:
 



Lunchpaus från jäktet



Just nu sitter vi på ett lunchställe och beundrar vårt signerade exemplar av "Vi måste sluta ses på det här sättet",
 
Vi gick in på mässan vid tiotiden, gick runt lite, kollade läget. Plockade på oss lite godis.
Klockan 11 lyssnade vi på några bokbloggare som pratade och fick varsin bok vid Värsta bokens boksläpp.
Vi har även lyssnat en stund på Johanna Westman som pratade om sin senaste bakbok.

Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck




Nu är vi på ingång!




Bokmässan imorgon!

Imorgon blir det till att skolka för mig och Mimmie, fredagen är ju nämligen bokmässans mest intressanta dag och det vill vi inte missa.
 
Vi kommer uppdatera bloggen och facebooksidan under dagen, så håll utkik!
 
 
Psst! Om ni ser oss får ni gärna komma fram och säga hej! :)
//Johanna

Förr eller senare exploderar jag

Boken The fault in our stars (Förr eller senare exploderar jag) har varit en succé i USA och legat på The New York Times Bestseller-lista i sju veckor, och ska nu bli en film. Ni kan läsa min recension på boken här.
 
Rollistan ser ut så här (i stora drag)
 
  • Shailene Woodley som Hazel
  • Ansel Elgort som Augustus
  • Nat Wolff som Isaac
  • Laura Dern som Hazels mamma
Dessutom kommer författaren själv, John Green, medverka i filmen (i en ännu okänd roll)!
 
 
 http://fanspired.com/wp-content/uploads/2013/09/Screen-Shot-2013-09-13-at-11.47.02-AM.png
Avslutar med en bild på författaren tillsammans med de två huvudrollsinnehavarna! :)
Vill ni ha nyheter från filmskapandet så kan ni följa John Greens youtubekanal som han driver tillsammans med sin bror, Hank.

Mysig läsning i höstmörkret

 
Till en kopp te:
 
Något lättsamt och lagom övernaturligt:
 
Om mörker, fast ett vitt sådant:
 
England, 1200-tal, häxor:

 
När I-landsproblemen tar över:
 
För er som inte kan få nog av dystopier:
 
Stämningsfull tegelsten som berör:
 
//Johanna

30 days of books, återupptagen!

Ni som har följt bloggen ett tag kanske minns att jag höll på med denna 30 days of books-challenge ganska länge, men att jag lade av. Tänkte hur som helst ta upp den igen! Jag irriterar mig lite på att den bara finns där bland kategorierna, ofärdig.
 
Dagarna som är kvar är:
 
Day 22 - Favourite book you own
Day 23 A book you wanted to read for a long time but still haven't
Day 24 - A book that you wish more people would've read
Day 25 - A character who you can relate to the most
Day 26 - A book that changed your opinion about something
Day 27 - The most surprising plit twist or ending
Day 28 - Favourite title
Day 29 - A book everyone hated but you liked
Day 30 - Your favourite book of all time
 
 
Jag tycker det ganska bra ut, förutom dessa ständiga "favourite". Som om man någonsin skulle kunna välja en favoritbok? Den som skrev listan kan väl inte ha varit en riktig bokslukare om hen inte insåg detta...? haha.
 
 

Vi måste sluta ses på det här sättet av Lisa Bjärbo & Johanna Lindbäck

 TitelVi måste sluta ses på det här sättet
 Författare: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck. Här är deras gemensamma blogg om att  skriva en bok tillsammans.
 Genre: Ungdom, kärlek, på snudd till crossover/unga vuxna
 Antal sidor: 320
 Utgiven: September 2013
 Förlag: Gilla böcker (tack för recex och tygpåse!)

 Hon är en skoltrött 18-åring som drömmer om att flytta till Paris.
 Han är en nyseparerad småbarnsförälder på 24 år som drömmer om en sovmorgon.
 Deras vägar möts på en pub och de är nära att ryka samman. När de så småning  om möts igen kan de skratta åt det och märker direkt att de dras till varandra.
 Hanna får sig en chock när Jens en dag dyker upp på hennes skola och visar sig  vara elevassistent till en kille i hennes klass. Plötsligt blir stämningen mellan dem  inte lika enkel men de bygger stegvis upp en relation genom "spontana" fikor och lite diskreta blickar när de tror att ingen ser. Men mellan dem står Jens ex som inte verkar helt på det klara med vad hon vill med dem och framtiden, och det faktum att Jens är pappa till en tvåårig flicka.
 

 
Först och främst vill jag hylla språket. De båda författarna skriver väldigt roligt och särskilt beskrivningarna av karaktärernas tankar och känslor känns otroligt rätt. Egentligen är inte karaktärerna och deras problem det mest intressanta jag läst om, men språket binder samman allting bra i ett härligt flyt med fina beskrivningar. Detta är en ganska typisk sträckläsare, lätt att smälta men välskriven och underhållande.
Är det något jag skulle vilja peta på så skulle det nog vara Hanna och hennes kompis Parisplaner som man mest såg en svag antydan av, jag tycker att det borde lyfts fram lite för att ännu mer markera vad Hanna är för person.
Kort sagt så gillade jag verkligen den här boken och rekommenderar den varmt till er som gärna läser ungdomsböcker men lite kärlek i.

 
Betyg: 4/5
 
//Johanna

Jag är ju så jävla easy going

Idag kom jag hem till en trevlig överraskning: ett recensionsex av Jenny Jägerfelds nya bok Jag är ju så jävla easy going, plus två t-shirtar med omslagstrycket. Tusen tack till förlaget, Gilla böcker!
Jag har läst ungefär hundra sidor än så länge, och den verkar mycket lovande! Ni kan vänta er en recension efter den 7:e oktober, som är första recensionsdag.
 
/Mimmie

En andra chans?

 Jag har läst Twilightserien en gång i mitt liv, jag tror jag var tio eller elva år.  Liksom de flesta andra älskade jag böckerna och väntade förtjust på  biopremiärerna.
 
 Häromdagen såg jag den sista filmen, och min kärlek till Twilight har på senare  år utvecklats till mer och mer skeptism. Jag ser en massa brister i handlingen  och karaktärerna, och så vidare. Trots det är det väl lite grovt att säga att  jag  hatar serien, för jag minns hur mycket jag tyckte om den och hur  beroendeframkallande den var.
 Hur som helst, när jag satt där och tittade slog mig tanken att det vore kul  att  läsa om dem, i alla fall den första boken.
 Antagligen kommer jag inte alls tycka om dem, men det vore intressant  att  läsa  ur ett äldre perspektiv, och analysera språket och allt runt omkring.  Sedan förra  gången har jag utvecklats så mycket i min läsning och kritiska  tänkande.
 
 Jag har inte bestämt mig helt än.
 Vad tycker ni? //Johanna
 

Fulast i världen av Ingrid Olsson

 Titel: Fulast i världen
 Författare: Ingrid Olsson
 Genre: Ungdomsbok, kärlek
 Antal sidor: 217
 Utgiven: 2013
 Förlag: Rabén & Sjögren (tack för förhandsex!)

  - Man kan drunkna i en vattenpöl. Han tänkte att han skulle berätta för  henne om allt som kan hända på  land. Allt man kan krocka med.  Knytnävar, armbågar och ord. Men den  som redan har varit med om  mycket ska slippa höra mer. Pojken med gälarna fick vara hans  hemlighet. Pojken med de starka armarna som kunde simma, men inte  slå tillbaka. Pojken som visste att allt skulle bli bra om han fick  stanna  kvar i bassängen.

 Under sommarlovet innan nian träffas Simon och Siw och blir kära i    varandra. När Simon plötsligt dyker upp på skolan och det visar sig att  han ska börja i hennes klass blossar känslorna upp igen, men Evelina,  den "coola" i klassen bestämmer att han är en ful tönt som får hitta andra fula töntar att vara med. Och Siw lyssnar och instämmer, även om hon inte riktigt vet om hon håller med gänget. Hennes tankar cirkulerar konstant kring Simon.Han är utfryst i klassen från dag ett med musiknörden Daniel som enda vän. Det finns ingen som förstår hur han känner för Siw. Han är trött på att hon hela tiden sviker honom, men ändå finns hon hela tiden där i hans huvud.


I början kändes den här boken väldigt seg och tråkig. Man fick veta en del om vad som hade hänt under sommarlovet och hur läget är i klassen, men inledningen kändes alldeles för långdragen. Det var inte så många karaktärer att hålla reda på och jag tyckte mig redan känna Simon och Siw rätt så bra, eftersom inte minst personer som Siw förekommer lite här och var inom ungdomslitteraturen. Därmed inte sagt att hon är dålig, för jag förstår hennes situation och tankar väldigt bra. Därmed upplevde jag Evelina lite överdriven och stereotyperna i klassen får mig att sucka högt.Handlingen duger, men den är berättad i ett ganska långsamt tempo som är lite uttråkande. Boken var lite tankvärd och ganska fin, absolut inte dålig, men jag skulle kunna rekommendera bättre böcker i den här stilen.


Betyg: 3/5

//Johanna

Överenskommelser av Simona Ahrnstedt

Aktiviteten har inte precis flödat här på sistone, ursäkta för det! Men nu drar det ihop sig till bokmässan så jag ska försöka knåpa ihop ett inlägg med lite intressanta punkter på programmet. Så länge bjuder jag på en recension av en väldigt bra bok jag läste i somras:
 
 Titel: Överenskommelser
 Författare: Simona Ahrnstedt
 Genre: Romantik, förr i tiden
 Antal sidor: 379
 Utgiven: 2010
 Förlag: Damm (tack för recex!)
 
 

 Året är 1880 och Beatrice Löwenström lever ett till synes glamouröst liv i  Stockholms innerstad. Hon är föräldrarlös och har därför fått bo hos sin  farbror Wilhelm och hans familj. Han är egentligen ganska barsk och tycker  inte särskilt mycket om sin brorsdotter. Hon blir medbjuden på de exlusiva  baler och middagar som familjen regelbundet går på, men Beatrice kan se hur  Wilhelm tyst gnisslar tänder, och hon förstår att hon inte är familjens  förstahandsval. Ständigt undanskymd av sin vackra och sprudlande kusin  Sofia ökar hennes nyfikenhet och lust att lära sig nya saker, vilket även  stundtals gör henne "olydig".
 
Lite konstigt verkar det när den annars så stränge farbrorn plötsligt överöser henne med vackra klänningar. Vad hon inte vet är att han planerar att gifta bort henne till en förmögen greve. Tidpunkten är alltså inte optimal när hon en dag möter den gåtfulle och sanslöst rika Seth Hammerstaal som faktiskt verkar tycka om henne för den hon är.
Yes, she falls in love.
 

Den här boken har uppmärksamats för att vara ett ganska unikt exemplar av svensk välskriven romance i artonhundratalskostym. Jag håller med.
Handling, miljö, karaktärer och språk klickar i en perfekt harmoni. Framför allt kärleken mellan Beatrice och Seth känns väldigt äkta och det är skönt att han beundrar henne för hennes intelligent och nyfikenhet och inte enbart för utseende och familj.
Boken känns seriös i jämförelse med vissa romaner i genren som ofta tenderar att överromantiseras och bli alltför "blomstrande" och såpiga. Språket är vackert och detaljrikt utan att måla för mycket och bli klyschigt. Hela boken känns lite nytänkande och fräsch på något sätt.
 
Betyg: 5/5 och en rekommenderation, särskilt för er som gillar den här epoken.
 
//Johanna