Trailers

Nu är det ju ungefär en månad kvar tills Boktjuven kommer på bio, och det verkar ha kommit en ny trailer, eller international trailer som det står på vissa ställen.
 
 
Det ser riktigt lovande ut tycker jag! Alltså: glöm inte bort 28 februari!
 

 
 
Dessutom kommer ju Divergent inte långt efter det, nämligen 21 mars. Många av er har nog redan sett trailern, men om inte så kommer den här.
 
Ska ni gå och se någon av de här filmerna?
//Johanna

Om höga förväntningar

 
 
Det är säkert två år sedan min vän närmast bönföll mig om att läsa Divergent, en väldigt populär dystopi som har jämförts med Hungerspelen, och jag har lovat många gånger att jag ska ta tag i det. Och ändå har jag låtit två år passera. Nu har jag äntligen fått den i julklapp och har hunnit läsa drygt 100 sidor.
 
Det är blandat det där med att läsa bestsellers. Jag är alltid lite nervös när jag som sista ungefär sista person
öppnar en kritikerrosad bok. Värst är det om man efteråt tyckter att den var inom ramarna för vad som är bra, men har svårt att se varför den är så älskad. Man vill ju så gärna vara med och dela all kärlek kring boken.
Ibland vänder jag på steken, och istället för att försköna börjar jag läsa med ett ytterst kritiskt öga. Jag antar att även det hänger ihop med att man är så rädd för att inte tycka om boken. Man vill inte bli besviken.
 
Jag tycker att Divergent börjar på ett väldigt skönt sätt - en tydlig presentation av ett inte alltför invecklat framtida samhälle. Minimalt med krångel och onödiga frågetecken. Det värsta jag vet när författare ska leka mystiska i början av boken och vägrar avsöja någonting.
De första 50 sidorna kretsar kring ett stort val som huvudpersonen Beatrice/Tris ska göra. Tyvärr råkar författaren avslöja alltihop i en bisats, det är i alla fall inte så svårt att räkna ut vilken samhällsgrupp Tris kommer välja att tillhöra. Därför blir det inte så spännande i början vilket inte genererar en svag inledning. Jag tror dessutom jag har en aning om vem Tris kommer bli kär i och vem som är olyckligt kär i henne, men det är som sagt bara spekulationer...
Boken verkar dock lovande, språket är medryckande och när man väl har kommit in lite i boken är den svår att släppa. Jag återkommer när jag har läst mer.
 
//Johanna
 
 

Vinnarna!

Stort tack till alla som anmälde sig till tävlingen! Kan nöjt berätta att alla svarade rätt på frågan, vi var med i Göteborgs-Posten våren 2011.
Jag skrev upp alla namn på varsin lapp och drog tre stycken i tur och ordning:
 
 
Amanda vinner alltså autografen och får välja bok först.
Filippa får välja bok därefter och
Sophie vinner den återstående!
Dessutom får ni tre varsin oemotståndig Cirkeln-pin! Vilket privilegium, va? ;)
 
Mejla era adresser till [email protected] så skickar vi paketen så fort som möjligt!
 
Tack till alla som visade intresse av att vara med! Berätta gärna i en kommentar om ni uppskattade en tävling och skulle vilja se det här igen!
 
//Johanna

Sista chansen!

Ikväll är sista chansen att anmäla sig till jultävlingen! Man kan bl.a vinna böcker och en autograf av Cirkeln-författarna!
Läs mer längre ned på sidan!

Tävling!

 
Japp, du läste rätt; Boksystrar anordnar en tävling, så här passande till jul! 
Allt du behöver göra är att svara på en fråga, och du har chansen att vinna fantastiska priser. 
 
 
Priserna man kan vinna är:
  • Flyga högt av Katarina von Bredow 
     
     
     Katarina von Bredow är expert på ungdomsböcker och har skrivit flera stycken som alla  är mycket älskade av ungdomar i hela Sverige. Flyga högt handlar om maktkamper i en  klass och beskrevs av Johanna som "lätt att leva sig in i" och ett "språk som känns  ungdomligt och rätt" 
 
 
 
  • Pojkarna av Jessica Schiefauer
     
 
 Pojkarna är en Augustprisvinnande bok som beskrevs av juryn så här: "Med vass och  avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa  språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och  manligheten som drog."
 
 
 
 
  • Kaninhjärta av Christin Ljungqvist
 Christin Ljungqvists uppmärksamma debut är en uppmärksammad gripande skildring av  en  hjärtskärande syskonrelation, och samtidigt ett gastkramande psykologiskt  thrillerdrama. Om  livet och döden, och skiktet där emellan.
 
 
 
 
 
  • En gratulation signerad av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, författarna till den oehört populära serien "De utvalda". Kanske vill du använda den som bokmärke eller sätta upp den på väggen?
 
Alla böcker är helt nya och "oanvända". Autografen fick vi när vi träffade Sara och Mats på bokmässan och bad dem dedikera en autograf till våra läsare.
 
REGLER
  1. För att du ska kunna delta i tävlingen måste du svara på en fråga. Frågan ställs längre ner i det här inlägget. 
  2. Skriv svaret i en kommentar (endast en kommentar per person, d.v.s. skriv inte från olika konton).
  3. Det kommer finnas tre vinnare.
  4. Vi lottar ut vinnarna bland de som har svarat rätt.
  5. VINNARE NUMMER ETT vinner autografen och en valfri bok
  6. VINNARE NUMMER TVÅ vinner en valfri bok av de som återstår
  7. VINNARE NUMMER TRE vinner den tredje boken
  8. Om du är en av vinnarna kommer vi kontakta dig. Därför är det viktigt att du lämnar kontaktuppgifter (blogg/mailadress) i kommentaren med ditt svar. (vi kommer inte publicera någon av kommentarerna)
  9. Vi bjuder på fraktkostnaden.
  10. Senast 20 december måste vi ha ditt svar.
  11. Lycka till!
Frågan lyder:
I början av våran karriär som bokbloggare, våren 2011, så blev vi intervjuade av en tidning. Vilken?
 
1. Göteborgs-Posten (GP)
  x. Svenska Dagbladet (SvD)
  2. Göteborgs-Tidningen (GT)
 
 
 
 


Cirkeln-omslag

Som ni alla säkert vet så har Cirkeln gjort succé internationellt. Jag tänkte visa några av de internationella omslagen till böckerna:
 
Det här tror jag är det turkiska omslaget. (lite kul att cirkeln på turkiska tydligen betyder "halka"...). Det är lite inspirerat av det svenska originalet, med boken i mitten och den gråtonade bakgrunden. Men ornamenten runt boken är annorlunda och jag tycker det är jättesnyggt, särskilt "bloddropparna".
 
 
De här underbara omslagen är från Storbrittanien. Wow... älskar dem. Men de små slagorden känns väl på gränsen till... jag vet inte. Stereotypiska och opassande? "Let the witch hunt begin"...sant, i och för sig, men jag tycker det sätter en stämpel på boken som inte alls hör till. 
 
Min absoluta favorit kommer från Tyskland. Så. Himla. Cool. Jag önskar att de svenska omslagen såg ut så här.
 
Vad tycker ni? Skriv i kommentarer!
/Mimmie

30 days of books - day 24

 A book you wish more people would've read
 

Åh. Gud. Skämmerskans dotter med uppföljare. De har verkligen inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Jag tvingade Johanna att läsa den första för något år sedan. Nu är jag nog tyvärr lite för gammal för dem, så jag kan inte riktigt rekommendera den till min egen åldersgrupp längre. Men är du ca 10-13 år så är de så himla, himla spännande. 
(Om ni har följt bloggen ett tag så vet ni nog att jag fangirlar över den här serien ganska ofta)
 

/Mimmie


Katarina von Bredow får Astrid Lindgren-priset!

Alla känner väl till Katarina von Bredow. Alla har väl läst någon av hennes kärleksromaner och upplevt hur hon beskriver starka känslor så att man nästan känner dem själv; personligen tycker jag att hon förtjänar typ vartenda barnbokspris i världen.
Så här lyder motiveringen;
 
”Katarina von Bredow har ända sedan debuten 1991 skrivit för barn och unga så att det känns. Med psykologisk träffsäkerhet skildrar hon brytningstillstånd och mänskliga dilemman. Med absolut gehör för sina karaktärer skriver hon om omöjlig kärlek, utanförskap, lojaliteter som prövas och identiteter som formas.”
 
Ett stort grattis till vår kärleksromansdrottning!
 
/Mimmie