Godbitar 2013
Carlstensveckan av Johanna Schreiber
Genre: Ungdom, kärlek
Antal sidor: 208
Utgiven: 2013
Förlag: Walhströms (tack för recex)
Ebba har längtat hela året och nu är hon äntligen här, på Marstrand och seglarlägret Carlstensveckan, tillsammans med bästisarna Nova och Carro. Carlstensveckan har ett legendariskt rykte och Ebba ser fram emot en vecka av tuff segling, sköna människor och pirrigt hångel. Snygga killar råder det inte brist på och Ebba får snart svårt att välja mellan söta Pontus och galna Johan. Men allt är inte sol och glädje. Novas och Ebbas vänskap sätts på prov och Ebba tvingas konfrontera sin bästa kompis och sina egna känslor.
När jag såg att den här boken skulle komma blev jag genast väldigt förtjust och minnen från "bokslukaråldern" väcktes till liv. Boken riktar sig nog till folk som är något yngre än mig, men ändå kan jag inte låta bli att älska känslan av att hålla i en riktig bladvändare och bara läsa, läsa, läsa.
Faktiskt så sträckläste jag hela boken på en kväll. Handlingen är väldigt medryckande och speglar väl en tonårings liv; ena stunden är allting så bra så man bara vill skrika av lycka, och sedan så svänger det innan man ens hinner reagera. Dramatiken är tät i den här boken, men på en rimlig nivå. Lägerkänslan binder ihop allting väldigt bra och det känns nästan som att man är en av deltagarna.
Boken tenderar ibland att bli väldigt "tjejig" och stereotyp, fast det stör mig inte direkt. Tjejerna kollar direkt in killarna och har svårt att välja mellan dem eftersom de nästan är en förväntning att man ska bli ihop med någon på lägret, men jag uppfattar ändå att budskapet är att man ska vara med dem man tycker om och kan vara sig själv med.
Ung eller gammal spelar ingen roll, äre du ute efter mysig stäckläsning och sommarkänsla så är det här rätt bok!
Betyg: 4/5
//Johanna
Söndagsfrågan: Var någonstans läser du helst?
Var någonstans läser du helst?
Kommentera!
Divergent av Veronica Roth
Genre: Dystopi, en aning kärlek
Antal sidor: 487 (pocket)
Språk: Engelska
Utgiven: 2011
Förlag: Harper Collins
Beatrice, senare kallad Tris, lever i ett framtida Chicago där samhället har splittras och alla människor har delats in i fem stycken så kallade 'factions', det vill säga några slags grupper beroende på personliga egenskaper. Tris bor tillsammans med sina föräldrar och storebror i Abnegation - gruppen för de osjälviska, och lever ett isolerat men enligt samhällsnormerna också väldigt genomsnittligt liv. Det året hon fyller 16 år måste hon liksom alla andra jämnåriga genomgå ett 'aptitude test' som (i alla fall som jag uppfattar det) ska analysera hennes hjärna och tala om vilket faction hon passar bäst i. Sedan är det upp till henne att välja om hon vill stanna kvar i Abnegation med sin familj eller följa sitt hjärta och välja Dauntless där de modiga tillhör.
Föga förvånande utmanar hon sitt öde och ger upp tryggheten i Abnegation för ett liv där det gäller att vara så våghalsig som möjlig för att överleva. I Dauntless träffar hon även kärleken och upptäcker nya saker om sig själv och omvärlden.
För det första så undrar jag hur i helvete författaren kan skriva en dystopi på närmare 500 sidor utan att så mycket som snudda vid en förklaring till hur samhället blev som det blev. Ett krig, uppror, naturkatastrof...? Det kan ju kännas lite spännande att veta för att kunna leva sig in i en struktur som är väldigt annorlunda mot vad vi är vana vid. Faktiskt så saknar Veronica Roth en hel del motiv även för sina karaktärer. Jag kommer aldrig riktigt underfund med varför Tris väljer Dauntless, sådan information slarvas förbi i bisatser, och istället för att man får uppleva kärleken hon känner till sin familj nämns den, i alla fall som jag upplevde det. Jämför med till exempel Hungerspelen där författaren inte behöver berätta så mycket om Katniss och Prims relation, den känns självklar från början.
En anledning till att det tog mig närmare fyra veckor att läsa ut den här boken var för att den aldrig riktigt lyckades fånga min uppmärksamhet. Mycket i handlingen är förutsägbart vilket blir ett hinder för spänningen. Jag tycker inte att idéen är dum, men åtminstone två tredjedelar av boken känns mest som en utdragen transsportsträcka till ett mycket förhastat slut där saker förblir röriga och ouppklarade. Storyn fastnar i 'initiation' som är en slags introduktion till Dauntless, och jag förstår inte varför författaren lägger så mycket kraft på att verkligen få oss att förstå detaljerna när det ändå inte leder till något som öppnar upp för helheten.
Men jag ska inte bara klaga. Jag tycker visserligen inte att Divergent är tillräckligt bra för att förtjäna all uppmärksamhet den har fått, men den var inte direkt tråkig att läsa även om jag har läst mer fängslande böcker.
Veronica Roth har dock ett bra språk och behärskar cliffhangers mycket väl. Vissa meningar är klockrena och, även om inte kärlekshistorien är så unik så finns det vissa guldklimpar bland scenerna där det verkligen hettar till och lite då och då får man möjlighet att faktiskt förstår Tris's känslor.
Trots mycket kritik från min sida är jag nyfiken på att läsa del två i trilogin, Insurgent. Jag hoppas på att en del onödiga frågetecken ska rätas ut och att den är som en förlängning på Divergent.
Betyg: En mycket svag 3:a.
//Johanna
Vad tyckte du om Divergent? Berätta gärna i en kommentar!
Hyllvärmare
Spring så fort du kan - Sofia Nordin
Brinnande livet - Alive Munro
Betvingade - Simona Ahrnstedt
Fjärde sommaren - Ann Brashares
Den sista striden - C.S Lewis
Berättelser från Gårdshuset - Anne Frank
Den hemliga dottern - Shilpi Somaya Gowda
Carlstensveckan - Johanna Schreiber
Jag har fått tillbaka läslusten och tänkte nu sätta lite fart på bloggen!
Är det inte märkligt, att hur mycket man än strävar efter att läsa ut de böcker som ligger och lurar på sängbordet så lyckas de ändå alltid föröka sig! Vissa är mer och vissa mindre prioriterade, men de är alla böcker som jag äger och tänker läsa för eller senare.
I vår ser vi bland annat fram emot en intervju med än så länge hemlig författare, treårskalas och eventuellt ett gruppläsningsprojekt. Och alla nya och gamla böcker som vi kan diskutera!
//Johanna
Söndagsfrågan: Vilken bok läser du just nu?
Vilken bok läser du just nu?
Kommentera!
Livstecken
Jag och Mimmie har just gått in i en väldigt hektisk period i skolan - slutspurten inför gymnasiet. Lite tid och lite inspiration från min sida just nu, vilket gör att läsningen går ovanligt segt och att uppdateringen ligger långt under strecket för vad som är accepterat.
Men sluta för allt i världen inte titta in, snart kommer en vändpunkt! :D
//Johanna