Ny tävling på gång!

Japp, som rubriken säger... jag tänker inte avslöja för mycket, men här har ni en liten ledtråd:
 
 

Söndagsfrågan: Inbundet eller pocket?

 
Föredrar du inbundet eller pocket?
 
Personligen tycker jag faktiskt att det är ganska mysigt med pocket, de är lätta att bära med sig och så är de så vackra när de blir slitna! Nackdelen är när de blir så slitna så de faller sönder...
 
Vad tycker du? Kommentera!
 
 

Boktjuven

 
Ja, jag har nu äntligen sett den. Kan medge att jag var lite väldigt nervös. Trots att det är närmare fyra år sedan jag läste boken är det inte mycket som har överträffat den, och jag var så rädd att filmen inte skulle göra den rättvisa.
Jag hade inte behövt oroa mig.
 
Det mest utmärkande för boken är berättarrösten. Som ni säkert vet så är det ju Döden som berättar, på ytan ganska sakligt och optimistiskt, men också väldigt vackert och varsamt. Som tur var är han även med i filmen, dock inte så mycket som jag hade hoppats. I boken får man känslan av att allting är från hans perspektiv, men långa stunder blir han lite bortglömd i filmen. Hur som helst så gör det inte så mycket, och särskilt i slutet binder han ihop det hela väldigt fint.
 
Skådespelarna är suveräna. Sophie Nélisse är verkligen jätteduktig och passar perfekt som Liesel (att hon dock inte ser ut som jag föreställer mig Liesel ser jag snabbt förbi). Och Hans, hennes fosterpappa, inger myskänsla från första scen. Och Rudy...! Gud vad gullig!!!
 
[Paus från recensionsskrivande för att läsa ett par kapitel ur boken]
 
Det var inte direkt något jättestort de hade hoppat över och inte heller verkade de ha lagt in något jätteknasigt. Jag upplevde det helt enkelt som att filmen stämde rätt bra överrens med boken och var sammanfattningsvis J-Ä-T-T-E-B-R-A! Jag var helt tagen efteråt och ville genast se om den. Istället plockade jag snabbt ned boken från hyllan och började ivrigt läsa.
 
Jag vill ju inte uppmuntra mina läsare att göra något busigt, men kan ju lite diskret berätta att filmen redan ligger uppe på Swefilmer, om någon fick ett extremt starkt infall att se den NU. Det fick jag.
 
//Johanna
 

Oändligt goda skäl till att läsa en bok - listan

Listan sprider sig snabbt vilket är jättekul! Vi följer den med spänning och kommer regelbundet att uppdatera det här inlägget. Just nu ser listan ut så här:
 
 1. Du blir bättre på att sätta dig in i hur andra människor tänker och agerar.
 2. I sällskap med en bok behöver du aldrig känna dig ensam. (En bok om dagen)
 3. Du kan resa genom tid och rum utan att lämna din läsfåtölj. (Hyllan)
 4. Du utvecklar ditt sätt att tänka. (What you readin?)
 5. Du utvecklar ditt språk. (Och dagarna går...)
 6. Du blir smartare, intressantare och mer socialt kompetent. (Enligt O)
 7. En bok kan innebära en total avkoppling från ett annars stressigt liv. (Caronlina läser)
 8. Läsa gör dig lycklig! (Lingonhjärta)
 9. Det är det bästa sättet att öva upp och få vistas i sin fantasi! (Fiktiviteter)
 10. För att man som läsare aldrig behöver gå till sängs ensam. (Beroende av böcker)

Kodnamn Verity av Elizabeth Wein

 
 Genre: Förr i tiden, drama, snyftare
 Antal sidor: 330
 Utgiven: 2012
 Förlag: Gilla Böcker (tack för recex!)

 
Året är 1943. En kvinnlig brittisk agent arresteras av Gestapo i det naziockuperade Frankrike. Efter veckor av tortyr går hon med på att avslöja allt, och börjar skriva sin bekännelse. Det blir berättelsen om piloten Maddie som flög henne till Frankrike, om deras vänskap och kamp för överlevnad. Berättelsen om Verity. 
 
 
 I berättarstil så är det här något helt nytt. Wow. I första delen skriver agenten Queenie sin berättelse i tredje person från sin bästa vän Maddies perspektiv. Ibland kommer små notiser och egna synpunkter från Queenie, vilket är underbart; det får det att kännas som att Queenie riktar sig direkt till läsaren. Tack vare detta får man en klar bild av karaktären Queenie; en modig och uppkäftig ung kvinna, som kan berätta sin historia med både sarkasm och mörk humor, trots att hon har blivit torterad i veckor och att hennes framtid inte ser annat än mörk ut. 
 
Andra delen berättas av Maddie, och här får läsaren helheten uppklarad för sig; författaren knyter samman trådar som man inte ens visste var lösa. Det var under den här delen som jag verkligen började intressera mig för boken. Innan hade jag varit smått skeptisk till sättet att berätta på, och jag tyckte inte att jag fattade någonting. 
Kort sagt: det är ingen actionspäckad bok, och den är ganska komplicerad och det kräver en del av läsaren om man ska hänga med. Men om du ger den din tid och uppmärksamhet så kommer du märka att du har svårt att slita dig fram emot slutet. 
Vill även applådera två saker till: Handlingens oväntade infall i slutet som fick mig att snyfta lite. (Det finns  inget som en gammal hederlig chockerande plot twist.)
 
Och bokens två kvinnliga huvudkaraktärer. Vi behöver fler böcker som den här, med två fullkomligt badass unga kvinnor som visar att en "stark kvinnlig karaktär" inte nödvändigtvis måste betyda en rysk spion i catsuit som kan slå ner en bunt män OCH gå i klackar OCH hacka en databas samtidigt som hon slänger ur sig sarkastiska kommentarer. Faktiskt så är det ganska ovanligt med såna personer. Vi behöver kvinnliga karaktärer som är MÄNNISKOR. Och det får vi i den här boken. Stående ovationer till Elizabeth Wein. 
 

Betyg: 5/5
 
/Mimmie
 
 

Vi är med i boktjuven-trailern!

Du har väl knappast missat att boktjuven har kommit ut på bio? Wahlströms i samarbete med Books Extra har gjort ett videomontage av olika bokbloggare som pratar om vad boktjuven betyder för dem - som jag och Johanna fick äran att vara med i! 
Vi kan även avslöja att vi kommer lotta ut ett sprillans nytt exemplar av boken, med det nya filmomslaget! Håll er uppdaterade!
 
 

Oändligt goda skäl till att läsa en bok

Ni har hört det förut.
Vi lever i en allt mer stillasittande värld där små plingande manicker kräver mer och mer av vår uppmärksamhet. Unga läser allt mindre. Bibliotekarietjänster tas bort. Och så vidare, och så vidare...
 
 Jag tror att fler människor skulle må bättre om de bara vågade grabba tag i en bok och sätta sig ned, om så bara för en kvart om dagen.
Därför har jag beslutat att göra en lista med Oändligt goda skäl till att läsa en bok. För att listor av det slaget tyvärr behövs.
 
Jag kan nog komma på åtminstone 10 skäl på egen hand, men jag tror att listan blir oändligt mycket bättre om vi hjälps åt. Därför inleder jag med följande rad:
 
 1. Du blir bättre på att sätta dig in i hur andra människor tänker och agerar.
...Och nu får ni hjälpa mig med resten!
Jag taggar En bok om dagen, en underbart inspirerande blogg, som första person att fylla på listan. För att sedan tagga ytterligare en person, som taggar en till, som taggar en till...
 
Min rekommendation är att man taggar en relativt aktiv blogg så att listan inte blir stillastående, får då är liksom hela poängen förstörd ;)
 
Hjälp gärna till att sprida denna lista så att den tjänar sitt syfte!
//Johanna
 
 

Back to Narnia!