Every book is special

Idag blir det bara en liten kortis, jag tänkte tipsa om en bokblogg. Matilda och Josefine heter tjejerna som driver den och den är ganska nystartad, men de tre inläggen som finns än så länge är jättefina!
Besök http://everybookisspecial.bloggplatsen.se!

//Johanna

The Escape av Robert Muchamore

Jag har som nyårslöfte att läsa minst en bok i månaden på engelska. Månadens bok är:Titel: The Escape
Författare: Rober Muchamore
Genre: Action/andra världskrigets Frankrike. Jag väljer ändå att placera den i kategorin för engleksa böcker.
Antal sidor: 298

Året är 1940 och andra världskriget har nyss brutit ut. Det går rykten om att tyskarna är på väg till Paris och de som kan försöker ta sig ut ur staden. Paul och hans storasyster Rosie får klara sig på egen hand när fadern hastigt dör i en bombattack, mitt på gatan. Kvar i bilen finns allt de äger och en massa viktiga dokument. Mr Clarke (pappan) har nämligen haft kontakt med en agent från sitt hemland Storbrittanien. Paul och Rosie måste kontakta agenten vid namn Henderson för att få hjälp.

På en liten ort ett par mil norr om Paris ligger ett barnhem. Den föräldralöse pojken Marc drömmer om ett fritt liv och bestämmer sig för att rymma till Paris. Under en bombning uppstår kalabalik på barnhemmet och Marc ser sin chans att sticka. Men det fria livet är inte lika enkelt som han föreställt sig. Marc måste bryta sig in i ett övergivet hus för att unkomma tyskarna. Huset visar sig tillhöra Henderson som snart är tillbaka. Marc har råkat höra information från Gestapo om att de måste hitta Mr Clarkes försvunna barn Paul och Rosie. Henderson måste nu ta hjälp av Marc för att hitta barnen och föra dem i säkerhet.

The Escape gick rätt snabbt att komma in i, men det tog säkert 100 sidor innan det verkligen började hända saker, och då blev det rätt intensivt. Det skjuts mycket hit och dit och Henderson och Marc tvingas ljuga en massa. Mot slutet blir det riktigt spännande!
Jag tycker att det gick väldigt bra att läsa på engelska. Det är inte jättesvårt språk, och även om jag inte förstod alla detaljer så förstod jag alltid hela sammanhandet.
Det finns fler böcker i serien. Jag ska inte avslöja mer om slutet annat än att det är en riktigt cliffhanger som gör att man blir hemskt sugen på att läsa nästa bok! Passande nog finns första kapitlet av andra boken allra längst bak, så om man är riktigt nyfiken kan man läsa en kort del av fortsättningen.

Betyg: 4/5

//Johanna


Tre nya böcker i bokhyllan!

I söndags var det stor loppis på vår skola. Jag hittade tre böcker på bokavdelningen:

Flyga högt av Katarina von Bredow
Det ska bli riktigt kul att läsa den här, jag har faktiskt aldrig tidigare läst någon von Bredow bok, och den här är så omtalad!

Omslagsbild: Flyga högt

Allie Finkles regler för tjejer: Födelsedagsfesten av Meg Cabot
Jag har en annan Allie Finkle-bok som jag tyckte var ganska underhållande trots att den är lättläst. Det är i alla fall väldigt värt den ynka tian den kostade!

Allie Finkles regler för tjejer. Födelsedagsfesten

Systrar i jeans: fjärde sommaren av Ann Brashares
Jag har läst den första och andra boken. Nu återstår bara den tredje innan jag kan ta mig an den här!

Fjärde sommaren (inbunden)


Det är faktiskt väldigt smart att leta böcker på loppisar. Man kan hitta riktigt fina böcker som kanske bara är lästa en enda gång, eller lite äldre som är desto svårare att hitta på andra ställen. Och det är mycket mer värt än att lägga 100-200 spänn på en alldeles ny.

//Johanna


Svar på kommetar - alla Molly Moon-böckerna


moa om Molly Moon och förvandlingstricket av Georgia Byng:
HEJ! Jag älskar molly moon böckerna, har dock bara en själv och tänkte skaffa mig allihop. MEN jag har ett problem, och förstår inte ordningen av böckerna eller hur många de finns och vad de heter??? Hade varit superduperglad ifall du ville skriva de till mig =)))

Svar:
Först: förlåt för att jag inte har märkt kommentaren förrän nu! Men här kommer i alla fall ordningen (och jag håller med om att det kan vara förvirrande!)

  1. Molly Moons fantastiska bok om hypnos
  2. Molly Moon stannar tiden
  3. Molly Moon och dominoeffekten (detta är mest en kort novell, som inte har någon del i den stora handlingen)
  4. Molly Moons hypnotiska tidsresa
  5. Molly Moon, Micky Minus och tankemaskinen
  6. Molly Moon och förvandlingstricket
Sedan har jag hört att det ska komma ut en ny bok om Molly i år! Någon som vet mer om detta?

Hoppas att jag kan ha varit till hjälp!
/Mimmie

På min måste läsa-lista just nu

Här kommer en liten lista på böcker som jag är nyfiken på:

Eld (fortsättningen på Cirkeln) av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Ja, detta är fortsättningen på Cirkeln. Den ska komma ut den 26 april, om jag inte har fel. Eftersom jag blev helt fast i Cirkeln så längtar jag verkligen!
Jag hoppas få den i födelsedagspresent, eftersom jag fyller år strax efter att den kommer ut. I så fall kommer det självklart upp en recension!
Läs min recension av Cirkeln här.

Rör mig inte av Tahareh Mafi

Jag vet inte mycket om boken eller författaren, men enligt beskrivningen verkar den spännande! Så här står det på Wahlströms hemsida:
Ingen vet varför Juliettes beröring är dödlig. Och så länge hon sitter inlåst och inte kan skada någon är det ingen som bryr sig om det heller. Världen har för fullt upp med att falla sönder för att ha tid med en 17-årig, trasig och inbunden tjej. Svält och sjukdomar decimerar befolkningen, fåglarna flyger inte längre och molnen har fel färg.
Återetablissemanget sa att bara de kunde ställa saker till rätta igen, och de låste in Juliette i en cell. Nu har så många människor dött att de överlevande viskar om krig. Och Återetablissemanget ändrar sig. Kanske är Juliette mer än en pinad själ i en giftig kropp. Kanske är hon precis vad de behöver just nu.
Juliette tvingas välja: bli ett vapen i Återetablissemangets tjänst. Eller slåss mot dem


Jag har beställt ett recensionsexemplar av denna, och hoppas att få läsa den snart!

För evigt (fortsättningen på Frost och Feber) - Maggie Stiefvater


Jag har läst de två första böckerna i Maggie Stiefvaters trilogi, och jag rekommenderar dem starkt! Efter att ha läst recensioner så är jag övertygad om att den här är ett måste. 

Alla ovanstående böcker kommer jag naturligtvis recensera efter att ha läst dem!

Har ni några nyutkommna böcker som ni gillar? Tipsa oss gärna via kommentar eller mejl!

/MimmieBoksystrar 1 år!

Det är nu exakt ett år sedan vi skapade Boksystrar! Det är värt att fira, tyckte jag och bjöd hem Mimmie på lite tårtkalas. Det var väldigt trevlig toch flummigt, tårtan blev inte den vackraste men den var ändå väldigt god och vi fick en massa roliga bilder och en knäpp video som vi nog tyvärr inte kan lägga upp... ^^


Den oerhört vackra tårtan, made by me!


Så här trevligt såg det ut i mitt kök! Jag rotade fram flaggorna från min storebrors student. Man tager vad man haver! Dessutom hade vi serpetiner och såna där... åh, ni vet... man blåser i dem och så låter det...


Mimmieee :D


- Ingen kommentar -


Vi var så desperata så att vi inbillade oss att den här ballongen var Ebba. Är det inte likt?


Färdigstökat. Här sitter jag och "chillar".

Jag kanske borde säga ett par ord om vad som har hänt det senaste året...

Vi började starkt med många besökare. Vi tipsade alla våra vänner och gjorde reklam för oss på olika communyties (stavning?). Sedan blev vi intervjuade av GP, knappt en månad efter att vi startat. Vi var väldigt aktiva då och bloggade nästan varje dag. Men då var vi ju tre stycken.
Under sommaren hade vi ett långt uppehåll för att läsa ikapp lite. Vi startade på hösten igen, fulladdade med recensioner. Ett par månader senare slutade tyvärr Ebba.
Ja... Sedan har det väl inte hänt så jättemycket mer anmärkningsvärt. Vi har blivit länkade på en del ställen, det är roligt! Nu senast på Bokjuryns facebooksida.
Vi vill tacka alla läsare stort! Även de som så snällt har hjälpt oss genom att skicka in gästrecensioner.
Och tack till alla förlag som har skickat recensionsexemplar!! Främst får vi nog tacka Wahlstroms som har gett oss väldigt många fina böcker!

//Johanna (Mimmie hälsar!)


Jag ser hellre filmen förstTrilogin Hungerspelen är omåttligt populär just nu, alla verkar ha läst den. Dock inte jag. När jag hörde talas om den först i höstas tyckte jag inte att den verkade så lockande, men nu när jag har en större inblick i vad den handlar om och har läst alla översvallande recensioner inser jag ju att jag också måste läsa böckerna!

Problemet är bara hur jag ska få tag på dem? Alla kompisar verkar ha lånat ut sina exemplar till andra. Jag har ställt mig i kö till en samlingsutgåva  på biblioteket, men det är väldigt lång kö. Jag vet inte om jag vill köpa dem, för jag känner ingen panik med att jag måste läsa dem nu med en gång, så jag kan nog hellre vänta lite.
Men då ang. filmen som snart har biopremiär. Jag vill väldigt gärna se filmen och tror faktiskt att jag kan hålla mig lite med att läsa böckerna. Jag tycker egentligen att det är ganska bra att se filmen innan man läser böckerna.

Om du ser en film du gillar så har du karaktärerna och miljön klar innan du börjar läsa boken = inga förvirrningar eller besvikna syner. Dessutom bjuder böcker alltid på så mycket mer! Allt kan ju inte få plats i filmen. Då tycker jag det är bättre att öppna hela världen omkring den här boken genom att se filmen först och bli positivt överraskad av allt boken erbjuder. Om man väljer att läsa boken först riskerar man alltför ofta att bli besviken för att de har missat att ta med viktiga scener och gjort ändringar.

Det finns både för och nackdelar. Vad tycker ni? Kommentera gärna!

//Johanna


Peter Pohl kommenterar!!

Haha, det här är jättehäftigt, Peter Pohl har kommenterat min recension av En vän som heter Mia!!

Peter Pohl om En vän som heter Mia av Peter Pohl:
Tack Johanna, för din trevliga recension av MIA.
Men du ha skrivit "omkring 2 barn" där boken säger "omkring 5 barn", vilket ju är mycket mer alamerande.
Vänliga hälsningar
Peter Pohl

Svar: Tack så jättemycket och förlåt för det lilla felet! Jag ska ändra recensionen med en gång!
Jag älskar förresten alla dina böcker!

//Johanna

En vän som heter Mia av Peter PohlTitel: En vän som heter Mia
Författare: Peter Pohl
Genre: Drama
Antal sidor: 90
Handling: Lina är 11 år och har en mamma som är alkoholberoende. Varje dag måste Lina hämta lillebror Ola på dagiset. Det är lite trixigt, men med hjälp av en massa lögner får hon det ändå att funka.
Lina har en vän som heter Mia. De är verkligen bästa kompisar, fast de har aldrig träffats utanför skolan. Hur skulle det gå till? Lina får inte ta hem kompisar, då skulle folk förstå.

Det här är en ganska allvarlig bok med ett laddat tema. Man får veta att det i varje klass brukar finnas omkring 5 barn som har en alkoholisberoende förälder. Man får en stark inblick i de barnens vardag.
Även om boken var väldigt kort så kan den nog inte klassas som överdrivet lättläst, även om det inte är den mest avancerade bok jag läst...
En vän som heter Mia var en riktig upplevelse, den rekommenderas till alla som vill ha något kort och träffsäkert.

Betyg: 5/5

//Johanna

"Harry Potter" vs "En ö i havet"

 

Ovan är bokomslag på böcker ur två serier jag tycker riktigt mycket om. Jag kan inte säga vilken som är bäst på rak hand, de är väldigt olika. Båda serierna är väldigt populära, Harry Potter är naturligvis mer känd, men det är säkert många av er som har läst de båda. Här kommer min jämförelse:

Detaljrik: Här vinner Harry Potter. Om man tycker det är kul att nörda grejer så är Harry Potter verkligen rätt serie! Om man läser tillräckligt noggrant kan man hitta en massa fakta om många karaktärer, djur och miljöer.
En ö i havet innehåller en del naturbeskrivningar, i precis lagom mängd. Jag tycker Harry Potter tenderar att bli lite långsam ibland.
Spänning: Otroligt svårt att avgöra vilken som är mest spännande. Jag kan tycka att Harry Potter är väldigt fullmatade, tempot är inte lika lättsamt som i En ö i havet. Men å andra sidan kan Harry Potter vara en riktig nagelbitare!
Sorgligt: Personligen har En ö i havet fått mig att gråta mycket mer än Harry Potter. Även om Harry Potter också har sina sorgliga avsnitt så tycker jag inte att det kan mäta sig med allt det som Steffi går igenom i En ö i havet. Faktiskt.
Komiskt: En ö i havet är en relativt allvarlig bok, Harry Potter likaså. Men det finns vissa klockrena kommentarer från bla. Ron och hans bröder Fred och Georg att jag måste säga att Harry Potter nog får mig att skratta mer.
Romantik: Ingen av böckerna kan väl klassas som romantiska böcker, även om de båda innehåller en mindre dos av det. En ö i havet är ändå mer att rekommendera för den som vill läsa om kärlek.
Sträckläsare: En ö i havet är mer lättsam. Det är en sån serie man liksom bara sveper över. Harry Potter tog mig däremot flera månader att läsa (kan tilläggas att jag även läste böcker emellan). Harry Potter är även mycket tjockare, men väldigt kul att fördjupa sig i.

Jag kan helt enkelt inte avgöra vilken som är bäst. Det enda jag kan göra är att rekommendera de båda starkt!

//Johanna

Jag är mållös!

Några av er kanske vet att jag (Johanna) skriver en del? Noveller alltså. För ganska exakt en månad sedan anmälde jag mig till en skrivtävling hos barnensbibliotek.se, jag skickade in en ganska gammal novell som jag skrev för ungefär ett år sedan. Och vet ni, jag vann!! Jag är helt otroligt glad! Tack, tack, tack! Novellen kommer snart dyka upp på deras hemsida så man kan läsa den om man är intresserad.
Man fick fylla i en bok som man ev. skulle få om man vann. Jag fyllde i Beastly, ett odjur som jag länge velat läsa. Det är en modern tappning av Skönheten och odjuret.Jag lägger upp en recension så fort jag har läst den!

//Johanna


Gästrecension: Bara inte du av Katarina von Bredow

Vår trogna läsare Matilda vill tipsa om en bra bok som hon har läst. Här är hennes recension:"Bara inte du" handlar om tjugo-åriga Emma som nyss flyttat hemifrån. Hon lever ett rätt bra liv med egen lägenhet och ett bra jobb, men en dag
ringer bästisens pojkvän Adrian på och en plötslig närhet uppstår. Emma förstår att hon blivit kär i Adrian, hon försöker med alla medel att förtränga det, men det går inte.
De börjar umgås trots att de inte får och försöker gömma det så gott det går, men att undanhålla sanningen är väl inte samma sak som att ljuga om ingen frågar?
Samtidigt börjar hennes lillebror Edwin syssla med farliga grejer och Emma och Edwin blir djupt inblandade...

Jag tycker att denna boken var jättebra! Den gav mig en bra inblick i Emmas värld, hur är det egentligen när man plötsligt är mer vuxen än barn och vad är rätt och fel? Man får följa Emmas känslo-förvirring, och i vissa stunder känner man verkligen igen sig i hennes känslor.
Katarina von Bredow skriver otroligt bra och jag har läst nästan all hennes böcker. Hon skriver på ett så fängslande sätt, jag vill hela tiden läsa mer och mer! Jag ger den 5/5, för att den har både kärlek och spänning. Jag bara älskar den, läs den allihopa! :D

//Matilda

Psst! Vill du också gästrecensera? Mejla till [email protected]!

Davidsstjärnan av Örjan Persson

Titel: Davidsstjärnan
Författare: Örjan Persson
Genre: Svårt att säga.
Antal sidor: 66
Handling: Boken är skriven ut  Adams perspektiv. Han är 15 år och är ihop med en tjej som heter Maria. Maria är väl ungefär kvartsjude, hennes mormor och farmor var judar. Men Maria är född i Sverige och är kristen. Ändå är det en grupp nynazister som målar en davidsstjärna på familjens dörr. Maria blir rädd, men familjen vill inte väcka uppmärksamhet så de väljer att inte polisanmäla händelsen. Men när nynazisterna angriper Adam förändras saker och ting.
 
Ytterligare en lättläst bok! Jag tyckte att boken såg spännande ut och brydde mig inte om att den var lättläst, men faktum är att den är alldeles för kort för att man ska ha en chans att komma in i den. Jag lånade den på skolbiblioteket på morgonen och läste på rastera, och var färdig när skoldagen var slut.
Boken känns lite väl pedagoisk för att det ska stämma med karaktärerna. När man går i nian läser man om andra världskriget och djupare om judendommen - visst borde Adam då veta vad en davidsstjärna är?
Dessutom får man hela tiden en massa onödig information om totalt oviktiga personer.
Nej, den här boken var en klar besvikelse!
 
Betyg: 1/5
 
//Johanna