Deluxe

Jag har börjat läsa en bok som heter Deluxe och är skriven av Anna Godbersen. Jag har gått förbi den många gånger på biblioteket och tänkt låna den, men det har aldrig blivit av. Jag har bara läst två kapitel än så länge, men den verkar bra! 
Jag fastnade för omslaget, trots att det är väldigt "tjejigt".  Det finns även två efterföljare, "Rivaler" och "Avund". 
... även de med underbara omslag. 
 
Har någon av er läst denna serie? Jag skulle gärna vilja ha åsikter om den :3
 
/Mimmie

Du och jag och vi av Pia Hagmar

 
Titel: Du och jag och vi
Författare: Pia Hagmar
Genre: Hästar, drama ("vuxenbok")
Antal sidor: 341
Utgiven: 2012
Förlag: Wahlströms (tack för recensionsexemplaret!)
 
Först och främst: Omslaget. Wooow! Se på det, det är så otroligt fint!
Jag tror att många har väntat på en hästbok för vuxna, och här är den.
 
En av Pia Hagmars starkaste sida är karaktärerna. I Du och jag och vi cirkulerar handlingen gring fyra kvinnor i 30-årsåldern. Fyra så otroligt olika människor. Och trots att de lite representerar varsin sorts människa, så är de väldigt trovärdiga. 
De har bara en gemensam nämnare: de älskar att rida och har sina hästar i samma stall.
Annika är den som äger stallet. Hon är vresig och tycker sig alltid ha rätt i allting. Hon kedjeröker och klär sig som en tonåring.
Lisbeth har begått ett stort misstag och har därför blivit lämnad av sin man. Hon är nu singel och så ensam att hon inte vet vad hon ska ta sig till. Även Lisbeth är lite stöddig, och någonstans känns hon nästan fisförnäm i sina egoistiska funderingar.
Linn är en riktig mespropp. Hon har ingenting att säga till om, varken på jobbet, hemma eller i stallet. Hon sliter för att få allt att fungera och finner bara tröst hos sin häst.
Ellen är tjejen som lever i lyxvilla med sin perfekta make. De lever ett liv som på ytan ser ut att vara precis som det "ska". Men Ellen har en stor hemlighet. När hennes liv plötsligt sätts på spel måste huvudpersonerna tillsammans samarbeta, något som blir klurigare än de hade trott.
 
Jag skulle vilja kalla den här boken för "mysbok" (inte baaara p.g.a. omslaget...). Språket flyter lätt över karaktärernas bekymmer och gör boken till en riktig streckläsare.
Pia Hagmar skriver så fångande, och jag är glad över att hon äntligen har skrivit en vuxenbok så att fler får uppleva hennes fantastiska böcker. I den här kan jag känna igen mycket från hennes barn/ungdomsböcker. Egentligen vill jag inte påstå att den  här är "mognare" eller något i den stilen, för jag tycker att hennes andra böcker är minst lika seriösa. Det här skulle mycket väl kunna vara en ungdomsbok, allting handlar ju bara om hur man berättar historien.
Språket, handlingen, karaktärerna, (omslaget) - allting sitter.
 
Betyg: 5/5
 
//Johanna

30 Days of books - day 20

Day 20 - favourite romance book
 
Jag älskar alla kärleksböcker av Katarina von Bredow, Johanna Lindbäcks Min typ brorsa och Sara Kadefors' Sandor slash Ida. När jag var liten tyckte jag om Eva och Adam och en av Annika Thor som hette Rött hjärta blå fjäril, om jag minns rätt.
 
Men jag tycker att hela det här med att välja en favorit är väldigt svårt. Böcker är svåra att jämföra, för de kan vara bra på så olika sätt. 
 
Har ni någon kärleksbok ni tycker om extra mycket?'
/Mimmie

Undulater lyckliga och friska av Immanuel Birmelin

 
Titel: Undulater lyckliga och friska
Författare: Immanuel Birmelin
Genre: Övrigt, faktabok
Antal sidor: 65
Utgiven: 2005
Förlag: Ica Bokförlag (tack för recensionsexemplaret!)
 
Det här är en kort men uppmuntrande liten handbok för undulatägare.
Bilderna är helt bedårande söta och layouten är väl genomtänkt, sidorna är tydliga och färgstarka. Spalter, steg-för-stegbilder och checklistor är vanliga knep, men det funkar bra!
Texten är bra och strukturerad. Ibland låter det lite väl käckt, men budskapet är att undulater är roliga och lättskötta.
Boken innehåller det mesta du bör veta om undulater. Jag gillar att de fokuserar på kontakten mellan människa och djur.
 
Betyg: 4/5
 
En av mina egna sötnosar :"3
 
//Johanna

Millan av Pia Hagmar

 
Titel: Millan
Författare: Pia Hagmar, som bla. skrivit Dalslandsdeckarna, Klara-serien och  Flisan-serien.
Genre: Snyftare, drama, hästar
Antal sidor: 125
Utgiven: 2012
Förlag: Wahlströms (tack för recensionsexemplaret!)
 
Millan är 13 år och drömmer om en alldeles egen häst. Varje dag är hon i stallet och mockar, ryktar och släpper ut hästarna, Har hon tur kanske hon kan få skritta av någon av dem efter ett ridpass, och någon gång ibland få en ridlektion.
Hemma har Millan det svårt. Hennes mamma bara gråter och orkar ingenting, och hennes pappa dricker öl dagarna i ända. Millan tvingas ta hand om sin älskade lillebror alldeles själv. Hon gör allt för honom. Men det är viktigt att dölja familjens situation, Millan vill inte prata med vare sig den vädjande skolkuratorn eller bästisen Angelica som alltid undrar varför hon inte får följa med Millan hem.
Hästarna är ljuspunkten i Millans liv. Hon sliter hårt i stallet, biter ihop, får inte klaga. Allt för att lära sig så mycket som möjligt. En dag ska hon bli bäst och hon ska ta hand om missförstådda hästar som ingen bryr sig om.
Men än så länge måste hon vänta.
 
Den här boken grep verkligen tag i mig! Jag har alltid älskat böckerna i Pia Hagmars Klara-serie, och den här kan definitivt möta sig med dem.
Jag har själv ett hästintresse, så jag har inget emot att läsa om hästar, men även om du vanligtvis inte gillar sådana böcker så tycker jag ändå att du ska ge den här en chans. Den innehåller så mycket mer!
Väldigt fint skriven är den, sorglig, men det finns ändå hopp. Det måste en ungdomsbok ha. Allt är inte svart hela tiden, även om det för stunden kan verka så.
Jag vet inte riktigt vilken ålder boken riktar sig till, kanske främst 9-12 år, men jag är 14 och jag älskade den.
Den kändes också lagom lång. Visst, jag sträckläste den imorse, för den är ju bara 125 sidor, men det känns som en perfekt berättelse att ta sig igenom under en morgon.
Millan gjorde starka intryck på mig, jag kan inte sluta tänka på hennes historia.
Så fort bok två kommer ut ska jag skynda mig och läsa den. Jag längtar!
 
Betyg: 5/5
 
//Johanna

Ingen sommar utan dig av Jenny Han

Redigering: © by Johanna 2012
 
 
Titel: Ingen sommar utan dig
Författare: Jenny Han
Genre: Ungdomsbok
Antal sidor: 251
Utgiven: 2011
Förlag: Wahlströms (tack för recensionsexemplaret!)
 
Ännu ett år har gått och sommaren har äntligen anlänt. En sommar som aldrig ska bli som förr.
Susannah är död och huvudpersonen Belly ställs återigen mellan hennes söner Jermiah och Conrad.
Belly förbereder sig för en tråkig sommar hemma i stan, men när Conrad plötsligt försvinner förändras allt.
 
Den första boken var väldigt glad och relativt problemfri medan den andra delen är lite tyngre och ganska sorglig.
Författaren skulle kanske inte vinna Nobelpriset för sitt språk, men hon kan konsten att skriva enkelt, hon har ett flyt som är väldigt viktigt i just ungdomsböcker.
Karaktärernas personligheter är ännu starkare i den här boken, vilket är positivt. De känns äkta och... trovärdiga, vilket väger tungt för betyget.
Nu längtar jag efter att läsa den avslutande delen, som visserligen redan har kommit ut. Men omslagen är så mycket finare på pocketversionen, så jag vill inte ha den sista boken inbunden ^^ (Utseendefixerad? Nejdå, inte alls...)
 
Betyg: 4/5
 
//Johanna

30 Days of books - day 19

Day 19 - favourite book turned into a movie
 

Jag måste väl säga att Harry Potter-filmerna är väldigt bra allihopa. I taket lyser stjärnorna är väldigt gripande, både som bok och som film. 
Sedan älskar jag filmen Coraline. Det är nog en av mina favoritfilmer. Boken tycker jag dock inte är lika bra, konstigt nog. 
 
Coraline - från den animerade filmen.
/Mimmie

Matchad av Ally Condie

Redigering: © by Johanna 2012
Bild: Förlaget
 
Titel: Matchad
Författare: Ally Condie
Genre: Framtiden, äventyr
Antal sidor: 350
Utgiven: 2010
Förlag: Rabén & Sjögren (tack för recensionsexemplaret!)
 
Jag har för tillfället en liten crush på dystopi-böcker. Matchad lät väldigt bra när jag hörde om den, men tyvärr var den en besvikelse.
 
Huvudpersonen heter Cassia och är 17 år. Hon lever i ett samhälle någonstans i världen, någon gång i framtiden. Året är oklart. Samhället styrs av en slags regim som heter "Samfundet". De styr allt. De bestämmer vad du ska äta, vad du ska jobba med, när du ska dö. Och de bestämmer vem du ska älska.
Som titeln säger så matchas man ihop med en människa av motsatt kön som ens personuppgifterna stämmer överens med. Detta för att man ska bli så "lycklig" som möjligt.
Det speciella med Cassia är att hon matchas med sin bästa vän Xander. Allt ser ut att bli perfekt, tills hon lär känna den mystiske Ky och faller handlös för hans förbjudna dikter. Kort sagt: hon blir kär i någon hon inte får bli kär i. Tillsammans bryter de mot alla regler som kan brytas, och Cassia börjar tvivla på Samfundet.
 
Jag tycker inte att Matchad är så välskriven... Jag får en känsla av att ämnet är för svårt för författaren, hon kan inte riktigt hantera och välja vilka problemen som passar in, och vilka man borde strunta i. När man beskriver påhittade samhällen ska man akta sig för onödiga detaljer, det blir bara svårt för läsaren att sätta sig in i.
Vissa saker beskriver hon alltför mycket, och dessutom på ett fult sätt. Tex. så försöker hon "väva in" beskrivningar i dialoger, vilket bara blir fånigt. Om du pratar om något alldagligt med din mamma så försöker du inte samtidigt beskriva för henne hur samhället ser ut, för det vet hon redan.
Och ibland utelämnas viktiga saker. Jag förstod tex. aldrig riktigt vad ett lufttåg var.
MEN, även om språket ibland känns klumpigt och oerfaret, så är boken ganska vackert skriven.
 
Karaktärerna ger inte sken om att vara så genomarbetade. De är ganska perfekta allihopa. Snygga, accepterande, modiga... Särskilt Cassias föräldrar. Usch, vad jobbiga de är!
 
Men, jag ska inte såga allt. Handlingen är trots allt väldigt spännande, och även om boken var rätt händelselös i början så artar den sig mot slutet. Dessutom var texten luftig, jag läste den för övrigt mellantjocka boken väldigt snabbt.
 
Dumt var att jag inte förrän idag förstod att det finns en andra bok i serien, Korsad. Tänker ge den en chans, även om den här inte var någon höjdare.
Om man inte vet att det finns en fortsättning känns slutet av Matchad lite som ett magplask. Jag hade väntat mig något totalt samhällsrevolutionerande, men icke.
 
Omslagsbild: Korsad
 
Betyg: 2/5
 
//Johanna

30 Days of books - day 18

Day 18 - a book that disappointed you.
 

En bok som verkligen var en besvikelse var Den femte systern av Mårten Sandén. Den var bara så... konstig. Den skulle vara läskig, men det var bara konstigt. Jag fattade ingenting i början, och övervägde att sluta läsa helt. Den lät väldigt spännande från beskrivningen på baksidan, plus titeln och omslaget, men ärligt talat tyckte jag den var ganska löjlig. 
'
Läs min recension här.
/Mimmie

Bästa ungdomsboken, i utbildande syfte...?

Eftersom en av mina föräldrar är lärare, får vi hem diverse lärar/utbildningstidningar till oss. I en av dem fick jag syn på något som fångade mitt intresse: det ska utses den bästa ungdomsboken i "utbildningssyfte". (Det fanns även bilderbok, barnbok med mera). Lärare har fått nominera böcker, och de nominerade är (hehe):
 
  • Addad på nätet - skriven 2009 av Katie Wagner. Någon som har läst den/hört talas om den? För det har inte jag. 
  • Bron till Terabitia - skriven 1980 av Katherine Paterson. Jag har inte läst den, men jag har sett filmen, som är jättebra!
  • Harry Potter och de vises sten - skriven 1999 av J.K. Rowling. Bra? Defentivit. Utbildande - varför inte? Harry Potter har öppnat många barns ögon för att läsa mer.
  • Hungerspelen - skriven 2008 av Suzanne Collins. Denna omtalade bokserie har jag faktiskt inte läst! Men efter vad jag har hört är den fantastiskt bra. 
  • Godnatt mister Tom - skriven 1983 av Michelle Magorian. Om ni har följt bloggen ett tag vet ni säkert att jag avgudar Michelle Magorian. Jag har både läst boken och sett filmen och älskar dem båda. 
  • Jag saknar dig, jag saknar dig! - skriven 1992 av Peter Pohl. Älskar både boken och filmen. Ett måste för de flesta, tycker jag. 
  • Kyrkogårdsboken - skriven 2010 av Neil Gaiman. Författaren till "Coraline". Jag har hört talas om denna, men inte läst. Någon som vet något om denna?
  • Sanne Gatubarn - skriven 1989 av Mecka Lind. Aldrig hört talas om. 
 
Jag tänkte bara publicera detta, för jag tyckte det var lite kul att se vad vuxna ser som bra ungdomsböcker. 
/Mimmie

Förnyelse?

Har planer på att göra en ny header. Jag älskar att fota och klippa och så, och Mimmie är grym på att sätta in designen (hehe).
Tänkte mig en ljus och inbjudande, men samtidigt en som funkar till den något dystra årstiden.
 
Tidigare headrar:
 
 
 
 
//Johanna
 
Hur tycker du att vår nya header ska se ut?

Tidningar jag läser

   
   
 
Först och främst så brukar jag läsa Göteborgs-Posten på morgonen. Förr läste jag alltid Grafitti, ungdomssidan, men den är nedlagd. I brist på annan morgonläsning har jag börjat kika på nyhets- och kultursidorna, vilket är roligt och allmänbildande.
 
Jag prenumerar (fortfarande) på KP. För att det är en underbar tidning. Okej, Kropp & Knopp och Flams kanske man har vuxit ifrån, men artiklarna i den övriga tidningen är intressanta. Mysig läsning, liksom.
Jag var i många år också prenumerant på Kalle Anka men slutade då både jag och mina bröder tröttnade och tyckte att den kom lite väl ofta.
 
Fyra gånger per år (tror jag) kommer det dessutomn någon scouttidning som jag bara är måttligt intresserad av. De där hobby/medlemstidningarna är sällan jättespännande.
 
Sedan så händer det att jag köper ett nummer av SkrivaOkej, jag ska inte ljuga. Det "händer" inte lite så där spontant. Jag har köpt ett nummer en gång. Men det var ett väldigt bra nummer. Jag besöker dessutom också ofta deras hemsida där det finns mycket skrivtips och intervjuer.
Tänkte i alla fall börja köpa Skriva-nummer lite mer spontant. Eller börja prenumerera. Det är en bra grej att önska sig i julklapp. Ja, vilken bra idé.
 
Vilka tidningar läser ni?

Jokern

 
Detta är ingen recension, bara funderingar kring boken. Läs Mimmies recension här.
 
Boktjuven var typ det bästa jag läst, Knockout var en riktig besvikelse. I min recension av den sistnämda skrev jag att språket var lika bra men att handlingen inte riktigt höll.
Det var Mimmie som övertalade mig att läsa Jokern, och eftersom Boktjuven var så bra så tyckte jag absolut att Markus Zusak var värd en chans till.
 
Karaktärena. Ja, vad ska man säga? De är helt underbara, allihopa. De känns så otroligt genomtänkta, där kan man snacka om att agera efter ett mönster, som jag har läst någonstans att en bra karktär bör göra.
Särskilt huvudpersonen, Ed, är bra. Han är fullt medveten om vilken nolla han är och jämför sig med vad legender som Bob Dylan redan hade åstadkommit vid 19 års ålder. Men ändå är Ed en väldigt modig och nyfiken person som driven historien framåt. Och hans funderingar fick mig att skratta rakt ut flera gånger.
Handlingen är också väldigt spännande. Precis som i Boktjuven både längtar och fasar man inför slutet, man vill så gärna veta hur allting ska knytas ihop, men man vill inte sluta njuta av boken.
 
Om jag skulle betygsätta Jokern (vilket jag egentligen inte ska eftersom detta inte är en recension) så skulle det bli en solklar 5:a.
 
//Johanna
 
Jag har frågat om ett recensionsexemplar på "Fighting Spirit", en annan bok av Markus Zusak. Vi får se om den beviljas!

Omslagsduell

Våra kära Harry Potter-böcker har översatts till 63 språk och sålts i 300 miljoner exemplar världen över. Inte undra på att det finns ett stort antal omslag. I det här inlägget tänker jag jämföra några varianter på den första boken.
 
Originalet, om jag inte misstar mig. Fint, men kanske lite barnsligt.
 
"Vuxenomslaget".  Usch, det här gillar jag inte alls... det här känns som en dammig biblioteksbok från 80-talet. Omslaget säger inte mycket om boken. Blä!
 
Det här måste vara en amerikansk variant. Jag gillar det, färgerna smälter ihop fint och ger verkligen ett magiskt intryck.
 
Ännu ett amerikanskt. Det här ser inte så... spännande ut? Jag tycker inte att det fångar så mycket av bokens stämning. Speglen hade kunnat betyda precis vad som helst.
 
Det här känns som en pocketbok... Antingen är bilden dåligt tagen, eller så är omslaget helt enkelt jättetrist.
 
Ukrainas version. Gulligt! Jag gillar att man ser karaktärerna och slottet.
 
Än en gång saknar omslaget magin. Det här var nog det sämsta jag hittills sett.
 
Det svenska. Det här är nog min favorit. Det tilltalar både barn, ungdomar och vuxna, det fångar stämningen, karaktärer och Hogwartsexpressen.
 
//Johanna
 
Vilket omslag tycker du bäst om?