Jokern av Markus ZusakGenre:
det får nog bli "övriga genrer" - kan inte placera den någonstans

Handling: Ed är kort sagt en loser - han kör taxi olagligt, bor i en skabbig lägenhet med sin illaluktande hund som han kallar Portvakten. På sin fritid umgås han med sina kompisar Marv, Ritchie och Audrey (som han även är hemligt förälskad i). De dricker öl och spelar kort tillsammans.
Men en dag hamnar vännerna mitt i ett bankrån, som på något konstigt sätt Ed lyckas sätta stopp för. Det beror mest på tur och att bankrånaren är nervös och orutinerad, men folk ser det som ett hjältedåd och han blir ganska omskriven i tidningar. Men strax efter rättegången så förändras hans liv. Det börjar med att han får ett spelkort - ruter ess - i brevlådan. På baksidan av kortet står det tre adresser, tre klockslag. Ed bestämmer sig för att ta reda på mer om detta, vilket leder honom på en resa där han både hjälper människor och försöker hitta sig själv.

Jokern är en rolig, tänkvärd och gripande bok för folk i fjorton-femtonårsåldern, tror jag. (Jag är visserligen tretton, men ganska läsvan..)
Jag älskar Ed som karaktär, och hans kompisar är bara för härliga...
Dessutom gillar jag hela konceptet med de här spelkorten, och det är spännande! Den fick mig att skratta högt emellanåt, och är skriven på ett medryckande sätt. Dock tyckte jag att det var ganska förvirrande i början, men det klaras upp ju längre in i handlingen man kommer.

Betyget blir 4/5.

/Mimmie (vill bara be om ursäkt för att jag inte har bloggat på ett tag, men har tagit mig i kragen och beställt några böcker från biblioteket, så snart dyker det nog upp ett par recensioner :3 )

Augustpriset 2011!

Nu är Augustpristagarna utsedda!
De fyra vinnarna blev till Tomas Bannerhed, Jessica Schiefauer, Elisabeth Åsbrink och Cathrine Bengtsson.
Jessica Schiefauer vann i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.
Jag har bara läst en bok av Jessica Schiefauer, Om du var jag. Och ärligt talat så tyckte jag inte att den var särskilt bra.
Men Jessica har tilldelats årets Augustpris för sin bok Pojkarna. Och den har jag inte läst, men det kan bli intressant att göra någon gång i framtiden.

Här kommer några bilder:


De fyra pristagarna.


Jessica Schiefauer.


Jessicas bok "Pojkarna".

Jag kan även passa på att säga att Cirkeln tydligen var riktigt nära att vinna!

//Johanna


Låg uppdatering...

Hej, Johanna här. Jag är ledsen över att vi inte har hunnit blogga så mycket på sistone, men vi lever! ;)
Det är så att Ebba verkar lite tveksam på om hon verkligen hinner/orkar bokblogga. Vi får se om hon stannar, hoppas!!
Mimmie har kommit in i en peroid då hon inte läser så mycket, men hon lever hon med och jag vet att hon när som helst kommer sätta fart igen! :)
Vad det gäller mig själv så försöker jag att uppdatera så ofta som möjligt, men det är lite tufft när man inte är så många.
Det jag ville säga är bara det att ni får hålla ut, just nu har vi mycket i skolan och så, men snart kommer vi blogga mer! :)

Jag kollade precis statistiken, och fick mig en chock:Vi hade 602 sidvisningar för någon dag sedan, men bara 34 besökare?! Det är alltså någon/några som har klickat runt på Boksystrar 602 gånger, haha, gud vad konstigt...!

Ha det bäst!

//Johanna

Det händer nu av Sofia NordinTitel: Det händer nu
Författare: Sofia Nordin
Genre: Ungdomsbok
Handling: "Vi sitter i uppehållsrummet, Sirgrid och jag, och Mimmi, Zainab och Isis, och plötsligt är det som om jag inte står ut längre. Jag vill skrika och kasta saker omkring mig. Vad är det jag håller på med? Inte en enda sekund till vill jag låtsas. Jag vill kyssa Sigrid mitt när alla ser på. Men jag sitter bara kvar och fortsätter prata om något nytt fantastiskt läppstift som Isis har hittat jättebilligt på H&M."

Stella är populär. Alla killar vill ha henne, men hon är inte intresserad. Den enda hon ser är Sigrid. Sigrid går i klassen och Stella har svårt att erkänna för sig själv att hon är kär. I en tjej. Varenda minut tillsammans med Sigrid bultar Stellas hjärta och hon vill inget heller än berätta för Sigrid.
Men hur berättar man något sånt?

Respons: Det här är en något annorlunda bok. Ofta läser jag om tjejer som blir kära i killar och tvärtom, men en tjej som blir kär i en tjej har jag inte stött på många gånger tidigare.
Jag tycker att det är bra skildrat, allt känns verkligt. Det är bra formuleringar också, när man läser flyter allt på bra.
Dock tycker jag att den är något tråkig ibland... jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men jag tror att det är för att den är lite enformig. Det handlar för det mesta bara om Stella och Sigrid, inte så mycket annat. Fast å andra sidan så gillar jag att det är mer känslor än händelser som beskrivs.

Om författaren: 2009 nominerades Sofia Nordin till Augustpriset för sin bok Natthimmel, som jag inte har läst. Hon har skrivit ett antal böcker, och även översatt lite grann.

Betyg: 4/5!

//Johanna

Svar på kommentar

blblblblb om Gone av Michael Grant:
Har ni läst alla dessa böcker. Ofta man gillar läsa. Ja ja isåfall äger ni.
15 November, 09:14

Svar: Ja det är klart att vi har! ;) Fast sen så är vi ju också tre stycken som bloggar (även om Ebba inte har varit särskilt aktiv på sistone).
Vi älskar allihop att läsa - att sitta djupt försjunken i en spännande bok och bara koppla bort omvärlden!"Wer eine Reise macht macht hat etwas zu ergählen"


Det är ett tyskt ordspråk som betyder ungefär "Den som gör en resa har något att berätta". Det syftar på alla slags resor, inte bara resor till platser. För varje bok är en egen resa och en unik upplevelse!

//JohannaMitt favoritbokmärke. På baksidan står ordspråket ovan.

Sorry sorry...


Hejsan, Mimmie här. Vill börja med att be om ursäkt för att jag inte har bloggat på ett tag. Har ingen annan förklaring än att jag helt enkelt har glömt bort det.
(Ni kan dock inte vänta er lika mycket inlägg från oss i år som förra året, eftersom vi alla har betydligt mycket mer läxor.)

Jag har ingen recension på lager, men jag tänkte göra ett par listor.

De fem bästa bokserierna, enligt mig:

 1. . Harry Potter (J. K. Rowling). Ja, vad kan jag säga? Så mycket har redan blivit sagt om dessa underbara, underbara böcker som jag älskar.
 2. Skämmarböckerna (Lene Kaaberbøl) Jag har redan skrivit om denna serie ett antal gånger, men jag gör det gärna igen; skämmarböckerna kan klassas som fantasy, men den påminner inte om någon annan fantasy jag någonsin läst förut. Jag brukar säga att det är svårt att skriva en fantasy som är unik, men finns det någon som är det, så är det den här. LÄS!
 3. Drakväktaren (Carole Wilkinson) en spännande, sorglig, gripande, lärorik, underbar trilogi. Ha inga förutfattade meningar om den, snälla - den är absolut värd en chans.
 4. En ö i havet (Annika Thor) vi boksystrar har väldigt olika boksmak, men denna serie älskar vi.  (det kan väl ha lite att göra med att är göteborgare, men läs den ändå - det är en upplevelse du inte vill gå miste om. Annika Thor skriver så speciellt.)
 5. Twilight (Stephanie Meyer) jag funderade länge innan jag lade till denna. Jag är visserligen inget fan av dem längre - varken handlingen eller karaktärerna - men jag kan inte neka till att jag var totalt beroende av dem under en period. Och visst är de spännande, omöjliga att släppa... jo, de förtjänar nog i alla fall en plats på min lista.
De fem bästa klassikerna, enligt mig:

 1. Godnatt Mister Tom (Michelle Magorian) - skrev just en recension av den. Scrolla ner lite om du vill läsa den :)
 2. Skattkammarön (Robert Louis Stevenson) sjukt spännande handling. Dock kanske lite svår, om man läser originalet, vilket jag gjorde. Det kanske finns enklare verisioner?
 3. Oliver Twist (Charles Dickens) har ni säkert hört talas om...
 4. Ringaren i Notre Dame (Victor Hugo) utspelar sig i Paris på fjortonhundratalet. Den skrevs dock på artonhundratalet. Jag har bara läst en förenklad verision, men den är dock mycket spännande och sorglig.
 5. Robin Hood (Howard Pyle) innan jag läste boken kopplade jag, som säkert många andra, Robin Hood till den tecknade Disneyräven, men jag ändrade uppfattning helt!
De fem bästa ställena att läsa på, enligt mig:
 1. Sängen - hur många gånger har jag inte legat uppe med ficklampa och läst långt in på natten, trots att det är skola nästa dag och jag borde sova? Det är defentitivt något speciellt med det.
 2. Utomhus en fin dag - finns inget mer underbart än att sitta på en bänk någonstans och läsa, solen skiner och människor är glada...
 3. På bibliotek - det kanske är lite konstigt, jag vet inte. Men jag älskar bibliotek; stämningen, långa rader av böcker, och så hör man bara steg, prassel av boksidor och enstaka mumlanden då och då... jag har flera gånger suttit och läst tills de har stängt.
 4. I skolan - jag brukar ganska ofta (hehehe) ta med böcker till tråkiga lektioner. Lärarens prat tonar sakta bort, allt försvinner... det är skönt. Fast inte så kul när läraren upptäcker det, såklart.
 5. På tåg - jag tycker att det är ganska mysigt. Omgivningen flyger förbi utanför fönstret och man vet att man (oftast, iaf) är på väg till någonting kul...

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas JonassonTitel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Författare: Jonas Jonasson
Genre: Oj. Det är både förr i tiden och nutid. Och mycket humor. Det går inte att sätta någon exakt genre!
Handling: Allan Karlsson ska fylla tresiffrigt. Det kommer reportrar och kommunalråd till åldreboendet, men Allan har fått nog. Någon gång måste väl livet ta slut?! Istället för att vara med om spektaklet kliver Allan ut genom fönstret och ger sig av. Vart som helst. Allan bestämmer sig för att ta första bästa buss. En ung och synnerligen otrevlig "yngling" ber Allan att passa hans väska medan han går på toaletten. Men just då råkar Allans buss avgå. Inte för att han egentligen vet vart han ska, men han har bestämt sig för just den bussen. Och då bara blir det så att väskan råkar följa med. Vad väskan innehåller har han dock ingen aning om - men "ynglingen" vet det desto bättre.
Snart jagas Allan - av både tjuvar och poliser.

I vartannat kapitell berättas också händelser ur tidigare delar av Allans liv. På något sätt tycks Allan ha påverkat det mesta i det förra seklet. Allan är sprängexpert och efter att av misstag ha sprängt sönder sitt hus beslutar han att följa med sin kollega till Spanien och vara med i kriget som pågår. Och sedan flänger han runt över hela världen, det mesta händer av en ren slump. Han äter middag med både blivande president Truman, Mao tse Tung och självaste Stalin. Allan är mycket sympatisk och tycks ha en lugn inställning till det mesta, till och med när han sitter i häktet inför "mördar-chefen". Eller vandrar flera månader över Himalaya, för den delen.

Respons: Åh, den här boken är helt otroligt bra! Jag älskar den! Handlingen kan väl bäst beskrivas med ett ord: knasig! Det är väldigt underhållande. Det är trevligt att läsa om en positiv människa, men som ändå inte alltid lyckas fullt ut. Allan är en störtskön karaktär, och de andra är också välarbetade. Det beskrivs inte särskilt mycket om hur de ser ut på utsidan, men desto mer om vad de är för personligheter.
Alltihop är skrivet på ett smått ironiskt sätt, vilket är väldigt kul att läsa. De flesta av karaktärerna är väldigt artiga mot varandra och tilltalar hela tiden de andra med titlar och de säger aldrig "du".
Det är inte så mycket dialoger, nästan inga faktiskt. Det står mest "Allan frågade om kommissarien möjligen hade vidare åsikter om..."

Hundraåringen klassas som vuxenbok, men går utmärkt att läsa som ungdom om man har lite läsvana, för den är inte helt enkel. Det är en del svåra ord, och lite historia är också bra att kunna. Dessutom händer det rätt mycket saker som jag misstänker lätt kan bli lite förvirrande om man är för liten.
Den är tjock också, knappt 400 sidor. Inget för den klena! ;)

Slutligen har jag bara ett par ord att tillägga, och det är att jag verkligen tycker att ni borde läsa den här. Den är otroligt välskriven och kommer ge er ett gott skratt!

Betyg: Ett lätt beslut, 5/5!

//Johanna

Jag vill ha ett liv av Sofia HedmanTitel: Jag vill ha ett liv
Författare: Sofia Hedman
Genre: Ungdomsbok
Handling: Katti är en 15-åring som vågar allt som de andra inte vågar. Hon skiter i skolan, är uppkäftig mot lärarna, skolkar och går på de häftigaste festerna. Hon kan få vilken kille hon vill, om hon vill.
Men Katti är ändå så totalt misslyckas.
Hon har stora koncentrationssvårigheter och har flera gånger blivit avstängd från skolan. Men snart börjar både lärarna och Katti sjlv att undra. Hon är ju inte riktigt normal?

Jag har läst den här boken två gånger nu, för att den är så bra. Den skildrar på ett starkt hur det är att ha AD/HD och hur fel det kan bli om man inte får rätt hjälp. Även mindre vardagsproblem får man ta del av, som kompisar som inte fattar någonting och bara tror att hon är dum i huvudet.
Jag vill ha ett liv upplevde jag inte direkt som en sorglig bok, men den är ändå väldigt tragisk på sina ställen.
Ett minus är att inledningen känns lite svajig, men den blir jättebra när man kommer in i den ordentligt.
Den var hyffsat lättläst (inte så att det precis står LÄTTLÄST på den, men den var inte så avancerad att förstå), men kunde ha varit lite längre. Men vill man ha mer av det goda så kan man alltid läsa forsättningen Kanske ett liv.

Betyg: 5/5!

//Johanna


Sorgfjäril av Ingelin AngerbornTitel: Sorgfjril
Författare: Ingelin Angerborn
Genre: Mystik

Sorgfjäril börjar med att man får lära känna bokens tråkigaste karaktär, Alice, en smått divig och dator/mobilberoende 12-åring som tycker att det ska bli sååå trist att flytta ut på landet. Hon saknar stan och sin "pojkvän".
Huset de ska bo i är gammalt och kallas "Spanska slottet". Det tycks ruva på flera läskiga hemligheter, och sägs det inte att det spökar där?

Jag tror den här boken riktar sig främst till lite yngre än mig (jag är 13 år). För mig var den i alla fall väldigt lättläst och rent ut sagt tråkig.
Författaren har verkligen misslyckats med sina karaktärer, inte bara Alice känns onaturlig.
Trots sina brister så var Sorgfjäril okej. Handlingen var tex. ganska hyffsad med ett spännande slut, och omslaget ser lockande ut.

Är man ungefär 8-11 år så kan det här säkert vara en bra bok, men jag blev inte särskilt fängslad av den.

Betyg: Kanske lite snålt eftersom den säkert är rätt bra egentligen, men... 2/5.

//Johanna

Svar på kommentar

Alicia om Lov-mys!:

Hejhej jag har två boktips till er och alla som läser denna braiga blogg! House of night serien och Vampire Academy serien!! Båda handlar om vampyrer och är jääättebra tycker jag! LÄS :P

Svar: Tack Alicia! Ska se om någon av oss kanske kan läsa någon av dom och recensera. Själv har jag rätt många böcker på gång just nu. Om du vill skriva en recension åt oss går det bra att mejla den till [email protected].

Till er alla: Fortsätt kommentera, vi tycker det är jättekul att få tips och kommentarer!