Två bra bokbloggar

Nu är det Johanna vid tangentbordet. Mimmie har bloggat en hel del på sistone, jättekul tycker jag! Nu får jag ligga i lite jag också... Hon håller förresten på att ändra designen just nu, det är därför det är lite rörigt. Men visst blir det fint? Lägg gärna märke till flikarna under headern som "öppnar sig" när man för musen över dem? Jag är väldigt imponerad. Jag tycker att alla ska skicka en snäll kommentar till henne nu!

Det var varit lite sisådär med läsningen den senaste tiden. Jag har läst de två första böckerna ur Hungerspelen-trilogin (ska låna 3:an av min kompis så snart hon kommer ihåg att med sig den... LINA?! ;)) och så har jag läst en engelsk bok av Roald Dahl som heter James and the giant peach, den kanske ni känner igen? Jätterolig i alla fall. Nu har jag äntligen börjat läsa Himlen börjar här, och den verkar jättebra! Så snart kommer det ploppa upp lite recensioner.

Jag vill tipsa om två jättebra bokbloggar: http://hetre.blogg.se/ och http://minbokkista.blogspot.se/.
Hêtre drivs av två tjejer som skriver väldigt bra för att "bara" vara 11 år. Kul!
Min bokkista är också en nyupptäckt blogg som jag inte har hunnit läsa så mycket av, men det jag har sett är väldigt bra och hon har en väldigt snygg design på bloggen!
Besök dem!

//Johanna

Min BokkistaJättesnygg!!


30 days of books - day 05

Day 05 - a book that makes you happy

Niklas och Figuren - en bok jag läste när jag var liten som fick mig att skratta tills jag kiknade varje gång. Den är gammal; min mamma läste den när hon var liten. Ibland läser jag om den när jag villl ha ett gott skratt.

http://www.elib.se/cover_images/9188748677.jpg

Väldigt galen och väldigt rolig.

Om Boksystrar

Vi är två läsgalna tjejer på 14 år, Johanna och Mimmie. Vi bloggar några gånger i veckan, recenserar böcker och skriver om annat bokrelaterat.

Bloggen startades den 21 mars 2011, då vi var tre. Ebba slutade hösten 2011, men jag (Mimmie) och Johanna bloggar fortfarande aktivt.

Vi tar gärna emot tips, respons och annat via kommentarer, mejl eller vår Facebook-sida. Du kan även skicka in gästrecensioner om du har några sådana; mejla den/dem till oss så publicerar vi den/dem.

Kontakt: [email protected], www.facebook.com/pages/Boksystrar/, eller via kommentarer i bloggen.

Bokugglan

En bokblogg som vi gillar är bokugglan.blogspot.se. Den drivs av en tjej som heter Tova och är jättefin, med en massa recensioner och jättesnygg layout. :)

Rekommenderar starkt!

Svar på kommentar

Anonym om På väg till konferensen:
hah, jag gillar att på den ena bilden så är det en häst i bakgrunden och på den andra är det (?) george harrison

Svar: Hahaha! Ja, det är faktiskt sant. På Johannas bild i headern är det en häst i bakgrunden och på min en affisch på George Harrison. Det säger väl en del om våra intressen bredvid läsningen; Johanna är hästtokig och jag är Beatles-besatt.

/Mimmie

A serie of unforuntate events - the bad beginning by Lemony Snicket

http://cineramaetcetera.files.wordpress.com/2011/07/a-series.jpg
Hej. Idag tänkte jag recensera en bok på engelska. Boken blir den första i en serie som jag älskar. (Detta är ett litet test för att kolla om jag klarar av att skriva en hel recension utan att slå upp ord, etc.)

Title: The Bad Beginning
Writer: Lemony Snicket (though I doubt that this is his real name)
Genre: Um, it's a mix of many genres, a bit of drama, humor and such.
Amount of pages: 162 in paperback, but I don't think that there are any hardback versions of these books.
Story:
This serie is about three siblings, Violet (14), Klaus (12) and Sunny (I don't know her exact age, but she's only a baby) Baudelaire. The whole serie starts with a shocking message for the siblings; their parents have died in a fire that destroyed their house and everything they owned. Violet, Klaus and Sunny have to move to the guardian that lives closest to them, a man named Olaf, or as he prefer it; Count Olaf. He treats them very badly and they hate it there.
In the first five, six books of the series, the Baudelaire siblings move to different guardinans. It can become a little boring, but in the later books, things are really starting to happen.

-

This book has a very sad story, but I don't see the book as sad. The writer has done an amazing job with telling the reader how terrible things are; this is the text from the back of the book:
Dear reader
I'm sorry to say that the book you are holding in your hands is extremely unpleasant. It tells an unhappy tale about three very unlucky children. Even though they are charming and clever, the Baudelaire siblings lead lives filled with misery and woe. From the first page of this book when the children are at the beach and recieve terrible news, continuing on through the entire story, disaster lurks at their heels. One might say they are magnets for misfortune.
In this short book alone, the three youngsters encounter a greedy and repulsive villain, itchy clothing, a disatrous fire, a plot to steal their fortune, and cold porrige for breakfast.
It is my sad duty to write down there unpleasant tales, but there is nothing stopping you from putting this book down at once and reading something happy, if you prefer that sort of thing.
It sounds weird, but this book is very funny. I laugh several times while reading it, and I love how clever the siblings are. The writer sometimes describe the meaning of words that might be hard to understand, for example:
"But thanks to her adroit inventing skills - the word 'adroit' here means 'skillful' - everything worked they way it was supposed to."
If we should talk about the language, I think it's very easy to understand (yet it doesn't get childish or anything), and I get a flow in my reading very quickly. I would reccomend this to everyone who wants to read more english books that aren't complicated, or no, I would reccomend it to anyone, actually. It, and the other twelve books in the series, are great, and I love them.
Rating: 5/5 - and please read my review of the thirteenth and last book in the series, The End.

/Mimmie

(PS. kommentera gärna vad ni tycker om recensionen och om min engelska!)

Paris, chérie av Ida Pyk


Titel: Paris, chérie - så där säger folk, alltså
Författare: Ida Pyk (detta är faktiskt Ida Pyks debutroman)
Genre: Ungdomsbok
Antal sidor: 218
Handling:
Alva bor i en trist och grå verklighet i Stockholm. En mamma med en ny pojkvän och en pappa som dricker. Gymnasiet är tråkigt och Alva vill bara att det ska ta slut.
Men så en dag så händer någonting; en kvinna på tunnelbanan säger att Alva borde bli modell. Och så plötsligt är hon i Paris, i en ny färgsprakande värld. Paris som består av frasiga croissanter och en bänk vid Seine. Paris medför nya vänner, som den polska modellen Olga med det eldröda håret och Sébastien med det mörka rufset och de blå ögonen.
Paris är coctailpartyn, VIP-lounger, uppmärksamhet och fotograferingar. Det är magiskt, men samtidigt skrämmande ytligt. Och efter ett tag kommer tankarna på Sverige ikapp...

-

Paris, chérie är en ganska "tjejig" bok. Man får verkligen en inblick i hur det är att leva ett glamouröst Paris-liv, men man förstår även att en vardag som modell inte alltid är någon dans på rosor. Jag gillar inslagen av kärlek, och att historien berättas några kapitel  i Paris, och några i Stockholm. Den kanske inte är någon sträckläsare, men jag tycker att den är en trevlig och mysig bok, som passar en regnig dag. Ibland tycker jag dock att det kunde ha hänt lite mer, för jag blev lite omotiverad att läsa sådär på mitten. Men, det blir bättre och för att vara Ida Pyks debutroman tycker jag att hon har klarat det med ett väl godkänt!

Betyg: Paris, chérie får en stark trea av fem möjliga av mig. Jag skulle absolut överväga att läsa mer av Ida Pyk i framtiden.

/Mimmie

På väg till konferensen


Boksystrar önskar er en trevlig helg.

30 days of books - day 04

Favourite book from your favourite series

Åh, det är svårt. Alla Harry Potter-böcker är fantastiska i sig, men jag tror nog att jag väljer sjuan: Harry Potter och dödsrelikerna. Den är så otroligt spännande.Nära kommer också Hemligheternas kammare och Halvblodsprinsen.

/Mimmie

Books - how they work


Med näsan i en bok

Jag har börjat läsa Hungerspelen-trilogin och har nu börjat på bok två, Fatta eld. De är helt fantastiskt bra! Beroendeframkallande? JA.


Min favoritbild från filmen som för övrigt var jättebra den också!

Här kan du läsa Elins gästrecension av första boken.

//Johanna

30 days of books - day 03

Your favourite series

Åh, det finns så många... men den jag har älskar mest genom åren och aldrig slutat älska är naturligtvis Harry Potter.

http://media.nowpublic.net/images//d3/e/d3e6b53a1cd07e48a83db29e406ede77.jpg
Behöver jag ens förklara varför? Inga böcker har någonsin trollbundit mig och hållit mig kvar på det sättet som Harry Potter gjort. Dessa underbara, underbara skapelser som aldrig kommer bli för gamla eller omoderna.

Flyga högt av Katarina von Bredow

Nu var det ett tag sedan jag recenserade. Idag tänkte jag i alla fall berätta vad jag tyckte om:


Titel: Flyga högt
Författare: Katarina von Bredow
Genre: Ungdomsböcker
Antal sidor: 316
Utgiven: 2011

Flyga högt har fått väldigt bra kritik och jag kände att det var dags att läsa något av Katarina von Bredow, hon är så omtalad.
Storyn liknar Tusen gånger starkare på många sätt. Det är alltså en klass där alla har sina bestämda roller, och en dag kommer det en ny tjej till klassen och ändrar allt. I Flyga högt heter den här tjejen Silja.
Huvudpersonen heter Vendela och är 15 år. Bästisen Tove har en crush på Loke i klassen, och Vendela gillar Nils. Det känns att det är något på gång, och snart är Tove och Loke ett officiellt par. Vendela är dock väldigt osäker på Nils, ibland känns det som om han verkligen gillar henne, och ibland visar han inte ett dugg.
Alldeles i början av höstterminen i nian skriver Vendela, Tove, Loke och Nils en lista på alla i klassen och deras roller. När Silja börjar ett par dagar senare ändrar hon på allt. Värst blir det när hon muckar gräl med Emelie, klassens drottning.
Silja söker sig till Vendela, men då blir Tove förbannad. Silja rör om allting i klassen, och snart kommer Sven in i Vendelas värld och hon tvingas välja både vänner och pojkvän.

Jag tror att den här boken har blivit så uppmärksammad för att det som högstadieelev är väldigt lätt att leva sig in i den. Känslorna går upp och ned och Nils som är så svårtolkad. Tove som mest tar men inget ger när hon väl har fått en pojkvän.
Språket känns ungdomligt och rätt. Som jag läste någonstans: "Om du ska skriva en ungdomsbok, ta reda på hur ungdomar pratar." Tex. så avslutar ofta Vendela och Tove sina sms med hjärtan (<3). Det tycker jag är en jättebra detalj, för allt känns mycket verkligare då.
Handlingen är lagom tilltrasslad och ganska spännande. Jag tycker dock inte att Flyga högt är någon given bladvändare, och jag hade önskat mer cliffhangers.

Betyg: Bra, men ingen favorit. 4/5!

//Johanna

Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Har läst den efterlängtade fortsättningen på Cirkeln... här kommer recensionen.
http://celeborn.blogg.se/images/2011/29677805_webb_174023678.jpg
Genre: Övernaturligt, magi, tonårsbok, tonåringar+magi-temat...
Antal sidor: jag har för mig att det är något runt 650 (Johanna har lånat boken av mig så jag kan inte kolla)
Handling:
Jag har tänkt lite, och kommit fram till att jag inte vill spoila något eftersom boken fortfarande är väldigt nyutkommen. Vill ni läsa om "huvud-handlingen" kan ni läsa min recension av Cirkeln här.
Men så här står det på baksidan:
De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse.

Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.


- - -

Som ni kanske kommer ihåg gav jag Cirkeln full pott - fem av fem. Jag blev väldigt överraskad - positivt - av den, eftersom jag trodde att det var ännu en bok med tonåringar och magi-temat. Det är väl sant; Cirkeln och Eld har kanske inte en helt unik handling, men vad gör det? Precis som Cirkeln så fångade Eld mig direkt och höll kvar mig ända till slutet. Den är en riktig nagelbitare, och jag överdriver inte när jag säger att ibland var det så spännande att jag skakade.
En annan sak jag gillar är att författarna skriver ur Idas perspektiv också - vilket de inte gjorde i Cirkeln. Alla de fem huvudpersonerna fascinerar och intresserar mig, de är så olika och upplever allt på olika sätt.
Till sist vill jag varna om slutet, som kommer som en riktig chock!

Betyg: Eld fick mig att gråta, skratta och skaka, och jag älskar den. Fem av fem möjliga. Kan knappt vänta till den sista och avslutande delen (Johanna sa att den tydligen kommer heta Nyckeln?). Någon som vet när den väntas komma ut?

/Mimmie

Svar på kommentar

Scroll om 30 Days of Books - day 01:
Jag har läst alla och de är underbara alla fyra!!
Måste verkligen säga att du har bra boksmak... =D


Svar: Visst är de! Och tack :)

30 days of books: Day 02

A book that you've read more than three times.

Det är många! Jag gillar att läsa om böcker. Här kommer ett par:

http://1.bp.blogspot.com/_-X1ULD7Msh0/TUF-VTCtBGI/AAAAAAAAABM/8W1Z3khXF0M/s1600/haxan-och-lejonet.jpg
(kunde inte hitta någon bild på de gamla utgåvorna med de fina omslagen, men det är dem jag har!)
http://www.annerstapressen.se/upload/article/bild/8/493994/harry1_147126539_s.jpg
(jag har läst alla böcker i serien ca tio gånger tror jag, men den första är ju alltid något speciellt)
http://malinsblog.files.wordpress.com/2010/12/skc3a4mmerskans.jpg?w=584
http://donnasandra.se/images/2010/culzxwpjo0clxqcaosxy_jpg_82015751.jpg

/Mimmie

Sommaren är bara för härlig!

Åh, nu är det verkligen sommar på gång! Man känner bara för att gå ut och läsa under ett stort sakura-träd och njuta.

Jag har nyss läst ut Flyga högt av Katarina von Bredow. Det är den första av hennes böcker som jag läser, man har hört så mycket så jag tänkte att det nog var dags. Kommer snart lägga upp en recension!
Med alla underbara sommarkänslor kommer också sug efter nya böcker. Jag har börjat läsa många fantastiskt bra bokbloggar och fått en hel del tips på spännande böcker. Just nu vill jag verkligen läsa Himlen börjar här av Jandy Nelson. Jag har beställt ett recensionsexemplar så nu väntar jag ivrigt. Så här står det på förlaget Gilla böcker hemsida:

Lennie är sjutton år och lever ett tryggt liv i skuggan av sin utåtriktade syster Bailey. Men när Bailey plötsligt dör förändras Lennies liv dramatiskt. Förlamad av sorg drar hon sig undan alla i sin närhet, men vad gör man när man plötsligt drabbas av passionen? Jandy Nelsons debutroman är en svindlande kärlekshistoria om saknad, förälskelse och förbjudna känslor.Fint omslag, va?


En annan bok jag är rysigt sugen på att läsa är Eld, fortsättningen på Cirkeln. Mimmie har redan läst den så jag tror att jag ska få läsa den nu.

När vi ändå pratar om Cirkeln så ska jag ta och svara på en Stinas fråga angående min bild. Hon undrar vart Elias är och det enkla svaret är att jag inte riktigt kan se honom framför mig. Jag vet att han är någon slags svartrockare eller hur man nu vill uttrycka det, men jag tycker han är med för lite för att jag riktigt ska kunna skapa mig en bild av honom.


Och så blir det en fin bild av vårt fina sakura-träd på gården.//Johanna