Beautiful Creatures

 
Hm. Ni har väl inte missat att denna omtalade bok snart går upp på filmdukarna runt om i landet?
Är alldeles för oteknisk för att ens våga testa att klippa in trailern i det här inlägget, men här är en länk.
Jag vet inte - jag tycker inte att den ser så lovande ut... lite Twilight över det hela. Positivt är dock att det för en gångs skull är tjejen som är den annorlunda och coola. Tycker dock att huvudpersonen verkar lite väl annorlunda och cool.
 
Fråga: Är boken bättre än filmen verkar vara?
Kommentera!
 
//Johanna

Döden i dina ögon 3 - Slutet av Rachel Ward

OBS! Recensionen innehåller spoilers om du inte har läst de föregående böckerna i serien!
 
 
Titel: Döden i dina ögon 3 - Slutet
Författare: Rachel Ward
Genre: Framtiden, äventyr, övernaturligt
Antal sidor: 254
Utgiven: 2012 (på engelska: 2011)
Förlag: Wahlströms (tack för recensionsexemplaret!)

Jag älskade den första boken. I min recension skrev jag att den var väldigt spännande och oförutsägbar. Det var visserligen ett tag sedan jag läste den, och jag har blivit bättre på att analysera böcker, men jag minns den faktiskt som väldigt spännande. Och om man fängslas av en bok måste den ju vara bra, eller hur?
Minns dock att jag störde mig lite på Jem, huvuvpersonen...
 
Den andra boken kändes som en upprepning, bara lite mer boom-krasch-pang. Jag insåg hur dåliga karaktärerna var, och tvärtemot den första så tyckte jag att den här var rätt otrovärdig.
 
Jag blir alltså mindre och mindre imponerad av böckerna i serien. Den tredje och sista hamnar nog till och med snäppet under tvåan.
Handlingen är okej, idéen är spännande. Den dystopiska miljön målas upp ganska bra, men karaktärerna känner jag för att... spola ned i toaletten eller något.
Jag hatar Mia, det lilla underbarnet som hela tiden ska vara så sööööt och liten och oskuldsfull och perfekt.
Jag hatar Sarah, mamman som inte alls är stereotyp. Hennes sätt att prata till sitt lilla underbarn ger mig rysningar.
Jag hatar Adam för att han ska vara så manlig och jobbig. Vid ett tillfälle gör han 150 armhävningar för att "lugna ned sig". Jo men tjena. Ibland får jag lust att slå till honom för att han tänker så konstigt. Identifikation med huvudperson är lika med noll.
Jag gillar inte dialogen, och jag gillar inte "skurken" som heter Saul. Jag tror aldrig att jag har stött på en så bottenlös skurk.
 
Det där suget saknas, jag får aldrig riktigt lust att fortsätta läsa boken. Även om det händer spännande saker så är det skrivet på ett ganska... segt sätt. Upplösningen är intressant, tack och lov. Har man skrivit tre böcker så får man i alla fall knyta ihop dem snyggt, och det tycker jag att Rachel Ward får till. I allmänhet är det nog väldigt svårt att skriva en dystopi, men jag tror att hon har potential.
 
Betyg: 2/5
 
//Johanna

Fighting spirit av Markus Zusak

 
Titel: Fighting spirit
Författare: Markus Zusak
Genre: Övrigt...?
Antal sidor: 140
Utgiven: 1999
Förlag: Wahlströms (tack för recensionsexemplaret!)
 
Karaktärerna är de samma som i Knockout, men jag förstår inte vilken av böckerna som kommer först - det var ett tag sedan jag läste Knockout, och den gjorde inget större intryck på mig.
 
Alltså, jag älskar humorn och värmen som Markus Zusak har i sitt sätt att skriva, men ärligt talat så tycker jag att handlingen är mördande tråkig. Två bröder, två totala nollor som bestämmer sig för att sträcka lite på ryggarna och bli något mer än två sorgliga vargar som går och hungrar efter tjejer de aldrig kommer få. De blir antagna till någon slags illegal boxningsturnering. Wolfe, den yngste av dem, gör bort sig totalt, medan den äldre, Rube, faktiskt klarar sig riktigt bra. Den utvecklingen är rätt intressant att följa, men det är inte så kul att följa varje boxningsmatch och varje försök att få räknas som något.
Boken är lite kort, jag tycker aldrig att den blir riktigt djup och intressant. Det är bara i slutet som den artar sig något, när allting knyts ihop.
Kort sagt: Bra språk - dålig handling och mindre bra gestaltning.
 
Betyg: 2/5
 
//Johanna

Svar på kommentar

Tilda:
 
Jag vill bara säga att boken faktiskt heter ''The perks of being a wallflower'' Ville bara säga det men ta mig inte som en petfia :c
annars så tycker jag att er blogg är jättebra!
 
Svar: Vad roligt att du gillar vår blogg, och tack för förtydligandet!
"The perks of being a wallflower" utkommer nu i februari på svenska i pocketversion med den förenklade titeln "Wallflower".
Nejdå, vi tar dig inte som en petfia, det är bara bra att vi har uppmärksamma läsare!
Fortsätt kommentera!

//Johanna

 

himlen-boerjar-haer_3D_beskuren.jpg


I min brevlåda

Den här veckan har det kommit två recensionsexemplar (måste sluta beställa sådana, mitt sängbord svämmar över!):
 
Korsad av Ally Condie
 
himlen-boerjar-haer_3D_beskuren.jpg
Wallflower av Stephen Chbosky
 
Ser fram emot dem båda!
Stort tack till Rabén & Sjögren och Gilla böcker!
 
//Johanna

Nu, morgon! av Annika Thor

 
Titel: Nu, morgon!
Författare: Annika Thor, mest känd för sin underbara serie En ö i havet.
Genre: Ungdomsbok, förr i tiden
Antal sidor: 190
Utgiven: 2005
Förlag: Bonnier Carlsen
 
I Vietnam faller bomberna över byar och städer.
På gatorna i Paris slåss studenter mot kravallpolisen.
I Göteborg drömmer fyra unga människor om framtiden.

Eftersom jag älskar En ö i havet var jag väldigt sugen på att läsa något mer av Annika Thor. På skolbiblioteket fanns den här och Sanning eller konsekvens, och eftersom omslaget till den sistnämnda känns så otroligt 90-tal valde jag den här, för 60-talet är så mycket coolare (jag tänker ge Sanning eller konsekvens en chans, den också).
 
Handlingen är enkel, men bra. Fyra unga människor, som sagt. De är väldigt olika, men upplevs inte stereotypa.  Jag gillar dem allihop och kan känna igen mig väldigt mycket i dem, trots att det utspelar sig för 50 år sedan. Tankarna är de samma, och drömmarna.
Helena och Micke är mer av hippietypen. De lever för dagen och vill ha ett obundet förhållande, de vill leva fritt. Trots att Helena bor i en sunkig liten etta med utedass har hon det bra. Hon ser världen, och hon älskar den!
Li är revolutionären som vill framåt, hon vill hjälpa och göra skillnad! Hon kämpar för vietnameserna och mot sina föräldrar som verkar tycka att hon slösar bort sitt liv.
Anders är tillbakadragen. Han läser böcker och drömmer om Li och ett annat jag.
 
Boken handlar alltså om människor som drömmer, och det är berättat på ett så starkt och övertygande vis.
Jag älskar kapitlet där Helena får reda på att hon är gravid och hon är  glad, trots att alla omkring henne talar om för henne att hon inte borde vara det. Jag tycker att det här är precis så som en ungdomsbok ska vara, positiv även om allting förstås inte är tipp-topp hela tiden. Budskapet är väldigt tydligt, och det går fram!
Sedan så tycker jag är det är väldigt roligt att läsa om 60-talet och om Göteborg. Det verkade så himla kul på den tiden!
Språket flyter underbart bra, och jag tycker att hela formatet på boken är riktigt härligt, det lockar verkligen till streckläsning.
Det enda lilla, lilla negativa är att namnen på kapitlen är rätt fåniga, men det bidrar till det övertygande budskapet, så låt gå.
Nu, imorgon! är en färgsprudlande bok som alla borde läsa!
 
Betyg: 5/5
 
//Johanna

Molly Moon stops the world av Georgia Byng

Nyligen hade jag engelskaföredrag om boken Molly Moon stops the world, så jag tänker lägga upp min recension här:

Plot:

This is the second book about the orphan Molly Moon. In the first one, she learned how to hypnotize. In this book, she learns how to stop the world, as the title tells us.

Molly's world has changed. Now she lives around people she trusts and loves. She has promised not to hypnotize for her personal gain, but when her friend Lucy, who is a librarian, asks her to stop the most powerful hypnotist in the world, she finds out that her crafts could be helpful. Molly is satisfied with her new life and don't want to risk it, but soon she can't ignore the task, to stop the mad hypnotist.

main characters:

* Molly Moon

* Rocky, Molly's best friend

* Petula, Molly's dog

*  Primo Cell, the most powerful hypnotist in the world

* Sinclair, Primo's son

My opinion:

This book caught me already in the beginning. It's told in a fast tempo, and it's always exciting. It's quite thick, about 350 pages, but I read it very fast. It's not so difficult to understand.

The best character is Petula, Molly's dog, 'cause she's funny and smart. I unfortunately don't like Molly so much. Everything she does is so good and brave, I get tired of it.

The solutions are really brilliant and very unexpected, but maybe a bit improbable. But well - it's just a book, and anything could happen!

I won't spoil the end, but I think it's confusing...

Read this book if you like happy endings and want to hear a sweet story. You don't have to read the first book.

Rating:

I would rate the book 4 out of 5.
 
//Johanna

Rivaler av Anna Godbersen

Författare:  Anna Godbersen är 32 år och kommer från Kalifornien, USA. 
Genre: drama, chic-lit
Antal sidor: 424
Handling:
New York är skakat och skälver av rykten efter den vackra Elizabeth Hollands tragiska död. Blickarna vänds oundvikligen mot dem som stod henne nära: Diana, hennes lillasyster, Henry Schoonmaker, hennes sörjande fästman och Penelope Hayes, hennes lömska och förföriska väninna. Nu när Elizabeth är borta vill Penelope inget hellre än att ta över Elizabeths plats och ärva Henry. Dessutom upptäcker Lina Broud – Elizabeths gamla kammarjungfru – en ny inkomstkälla: skvaller!
 

Åh, den var spännande! Precis som den första boken Deluxe är Rivaler helt omöjlig att slita sig ifrån och som jag sa i den recensionen: de rika beskrivningarna flödar och man kan verkligen se prakten och överdådet framför sig! Jag tycker att det är bra att Anna Godbersen släpper in lite nya karaktärer i denna uppföljare som lätt skulle kunnat bli lite tråkig om allt fortsatte i samma mönster. Jag tycker att det händer mer saker i Rivaler och hade nog i allmänhet roligare när jag läste denna än när jag läste Deluxe.
Ett par synpunkter har jag dock: precis som i förra boken så kan det kännas överdrivet med beskrivningarna ibland. Till exempel varje gång Penelope kommer in i hennes rum kastas läsaren in i en detaljerad beskrivning av hennes klänning – vilket kan vara kul ibland, men inte hela tiden. Jag tycker också att vissa av kärlekshistorierna är lite klyschiga och tillgjorda. Annars var den klockren och slutet var chockerande!  

Betyg: 4/5

/Mimmie


Hypnotisören av Lars Kepler

Ursäkta för låg uppdatering - inte okej, jag vet...
Idag tänker jag i alla fall recensera den här boken:
 
 
Titel: Hypnotisören
Författare: Lars Kepler (pseudonym för Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril). Detta är deras första kriminalroman. De har nyligen gett ut Sandmannen.
Genre: Deckare
Antal sidor: 572 (pocket)
Utgiven: 2009
Förlag: Månpocket
 
Från baksidan:
I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen.
Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det.
Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet.
Därmed bryter Erik Maria Bark sitt gamla löfte att aldrig mer hypnotisera och en skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början.
 
Det här är den första "riktiga" deckare jag läser, och det var väldigt intressant läsning! Hypnotisören gjorden mig inte besviken, den fångade mig från första stunden. Skulle jag beskriva boken med ett ord skulle det vara spännande! Man leds hela tiden framåt i ett härligt tempo. Gång på gång kommer jag på mig själv med att viska "herregud..." och hålla andan. Trots att boken är tjock går den fort att läsa.
De flesta karaktärer är helt okej, men Josef, den misstänkta seriemördaren som bara är ett barn, är ruskigt bra beskriven! Man blir nästan lite rädd när man läser om honom och hans listiga planer.
Dock måste jag medge att Joona är en rätt fånig karaktär. Jag gillade honom i början, men beskrivningarna är väldigt platta. "Han drar handen genom det tjocka håret." Ooooj, vad viktigt att veta att håret är tjockt! Han känns som något konstigt mansideal, och han har aldrig fel, han alltid bäst och snyggast och starkast.
 
Boken i allmänhet är rätt läskig, så jag tycker att författarna har lyckats. Texten flyter bra, och intrigerna byggs upp på ett smart sätt. Egentligen tror jag inte att Hypnotiösren skiljer sig så jättemycket från andra deckare, handlingsmässigt, alltså, men att det finns en hypnotisk vinkel gör den lite originell.
Det enda jag vill anmärka på är tillbakablicken i mitten eftersom den är något seg och lite väl detaljerad, och att slutet lite oklart, jag förstod inte fullt ut hur det hängde ihop.
Jag gillar mest den första delen eftersom den var så psykologisk med Josef och allt.
 
Betyg: 4/5
 
//Johanna

Uppdatering från en förväntansfull Mimmie

Boksystrar har fått ett recensionsex av John Greens bok "Förr eller senare exploderar jag" från Bonnier Carlsen. Originaltiteln är "The fault in our stars", och den kommer ut på svenska 18/1. Johanna gav mig äran att läsa den och jag är väldigt förväntansfull, för jag har hört och sett mycket om John Green men aldrig läst någonting av honom. Jag har läst några sidor än så länge och jag kan säga så mycket som att det verkar väldigt, väldigt bra! Jag får inte lägga upp recensioner förrän första februari, så ni får vänta tills dess :)
Förr eller senare exploderar jag
/Mimmie
 

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Författare: Per Anders Fogelström (1917 - 1998)

Genre: klassiker, förr i tiden

Antal sidor (pocket): 287

Handling: En sommarkväll år 1860 kommer femtonåriga Henning Nilsson vandrande in i Stockholm, staden han drömt om. Men ännu är Stockholm en liten och fattig stad, och Henning får slita hårt för att skapa en tillvaro som går att leva i.

Den här boken handlar om Hennings liv Stockholm, den sträcker sig från år 1860 till 1880, och man får följa med Henning genom alla år, från att han är tonåring till att han gifter sig och får barn, till att han dör. Det finns fyra andra böcker i serien, och de sträcker sig ända fram till 1960-talet.

Jag tycker att den här boken är jättebra. Jag har ju en liten historiesjäl i mig och den älskar sådana här böcker om hur det var förr i tiden. Språket känns enkelt och samtidigt omfattande och detaljerat. Den är underhållande även fast den inte är andlöst spännande, jag tycker om att även vardagens små äventyr kan vara roliga att läsa om. Ibland blev jag lite förvånad över hur lång tid det tog att läsa ut boken, men sen kom jag på att texten i den här pocketutgåvan är väldigt liten.  För övrigt älskar jag omslaget!

Jag skulle rekommendera den här klassikern till tjejer och killar som är över tretton år med läsvana. Ett extra plus är om du är intresserad av historia.

Betyg: 4/5

/Mimmie