Himlen börjar här

Jag har precis läst ut Himlen börjar här av Jandy Nelson. Johanna recenserade den förra året så jag tänker inte skriva någon recension, men tänkte sammanfatta lite kort vad jag tyckte. 
Recensionen finns att läsa här.
 
Åh, wow! 
Jag älskar ungefär allt med den här boken. (Möjligen förutom omslaget.) Den är så sorglig och samtidigt så rolig. Jag älskar skrivsättet, det känns verkligen som att man läser Lennies tankar och inte någon dålig beskrivning på dem. Alla huvudkaraktärer är väldigt unika och lätta att tycka om. Jag gillar när karaktärer har små drag och detaljer som riktiga människor skulle kunna ha. Det känns mer trovärdigt och äkta då. 
I början tyckte jag att den var helt okej, men inte så gripande som jag hade trott. Men fram på mitten kunde jag inte slita mig och låg och läste långt in på natten. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, för själva handlingen var ju inte riktigt så andlöst spännande, men ändå ville jag bara veta mer, mer, mer...  ja, som sagt, det var omöjligt att sluta läsa. 
 
En ny personlig favorit! Läs den!

Läser just nu

 
I dagsläget läser jag den underbara klassikern Jane Eyre av Charlotte Brontë. En mindre tegelsten som kräver sin läsare för att orkar med alla långa beskrivningar, men fantastisk! Jag tycker det är väldigt häftigt att man kan tycka så mycket om en bok som är skriven för så länge sedan (1850-talet om jag inte tar fel).
Det är nästan så att jag vill spara lite på den för att den inte ska ta slut!
 
Vid sidan om virkar jag en klänning som jag försöker få klar till skolavslutningen om en knapp månad, så läsningen är tyvärr inte prioriterad just nu.
 
//Johanna

Håll ut!

FÖRLÅT för dålig uppdatering! Usch, det var två veckor sedan jag bloggade, fy på mig!
Det är mycket annat nu, men förbättring utlovas!

//Johanna

Det hemliga hisschaktet av Lemony Snicket

Titel: Det hemliga hisschaktet
Författare: Lemony Snicket är en psedonym på författarens riktiga namn Daniel Handler. Daniel är 43 år och kommer från San Fransisco, USA. 
Genre: Jag brukar sätta böcker ur den här serien på Övriga genrer.
Handling: 
(Läs mina recensioner av En olustig början (på engelska, men fullt läsbart) och Slutet, här och här.)
 
Som ni säkert vet verkar det som att syskonen Baudelaire är för evigt dömda till olycka. Sedan deras föräldrar dog har de vandrat mellan ett antal olika vårdnadshavare, och hos varenda en har Greve Olaf lurat någonstans, alltid med en ny plan om hur han ska stjäla syskonens förmögenhet. Den här gången är barnens vårdadshavare paret Solkig. De bor på Dunkla Avenyn och har alltid stor koll på vad som är "inne". (Till exempel, när syskonen bor där så är det väldigt inne med kritstrecksrandiga kläder och persiljeläsk.) Föräldrarlösa barn råkar vara väldigt inne, som tur är. Esmé Solkig bryr sig inte mycket om barnen, men hon är nöjd över att ha dem där, eftersom de (som sagt) är väldigt inne. Hennes make, Jerome, är snällare mot barnen och tycker mycket om dem, men när det kommer till kritan vågar han aldrig säga emot sin fru. 
Barnen själva oroar sig över sina försvunna vänner, trillingarna Quagmire, och över att Greve Olaf ska hitta dem igen - i slutändan verkar han ju alltid göra det. 
 
Jag kommer aldrig sluta förundras över de här böckerna. I varenda en lyckas författaren hitta på nya, klockrena karaktärer och en ny fiffig handling, och ändå blir man aldrig uttråkad. Språket är som alltid väldigt roligt, med ordvitsar och långa utläggningar, ordförklaringar och jämförelser. Ett stort plus är de fantastiskt fina illustrationerna av Brett Helquist. 
Det enda negativa med en sådan lång bokserie som är upplagd på ett sånt här sätt, är att det blir ganska förutsägbart vad som ska hända. Och boken kan kännas lite väl lång.
Betyg:  4/5 
 
/Mimmie
 

Uppdatering

På mitt nattduksbord just nu:
Why be happy when you could be normal? En biografi av Jeanette Winterson. Den är både rolig och sorglig och mycket bra. 
 
I min väska just nu:
Jerusalem av Selma Lagerlöf. Har jag nämnt att det är mitt klassiker-år
 
Båda dessa böcker är riktade till vuxna och rätt så jobbiga att läsa. När jag är klar med dem tror jag att jag läser något enklare, troligtvis Himlen börjar här, som Johanna recenserade förra året. Hon har tjatat på mig att läsa den och gav den till slut till mig i present :) 
 
/Mimmie
 

Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers

 
Titel: Livet på en kylskåpsdörr
Författare: Alice Kuipers
Genre: Drama, snyftare
Antal sidor: 242
Utgiven: 2007
Förlag: Bokförlaget Forum
 
Clarie är en vanlig femtonårig flicka som har fullt upp med killar, skola och kompisar medan hennes mamma jobbar heltid som barnmorska. De är båda väldigt upptagna, så för det mesta kommunicerar de genom korta meddelanden på kylskåpsdörren.
Varje sida innehåller en lapp, ibland i form av en inköpslista eller en påminnelse om veckopengen, och ibland i form av längre tankar om livet och texter om att de älskar varandra.
 
Det är skrivet väldigt rätt på, och det gillar jag. Jag läste lapparna i en rasande fart, ständigt nyfiken på vad som skulle hända. Boken är lättläst men budskapet går fram utan onödiga stycken.
Det är väldigt kreativt och originellt att skriva en bok på det här sättet, och det är roligt att läsa. Förutom att det fungerar utmärkt att endast läsa karaktärernas meddelanden så är det också en väldigt fin historia som berörde mig mycket.
 
Ibland läser jag på rasterna mellan lektionerna i skolan, vilket med den här boken ledde till att jag knappt kunde slita mig från den på lektionen... Rekommenderar den starkt till såväl vuxna som barn.
 
Betyg: 5/5
 
//Johanna