Det hemliga hisschaktet av Lemony Snicket

Titel: Det hemliga hisschaktet
Författare: Lemony Snicket är en psedonym på författarens riktiga namn Daniel Handler. Daniel är 43 år och kommer från San Fransisco, USA. 
Genre: Jag brukar sätta böcker ur den här serien på Övriga genrer.
Handling: 
(Läs mina recensioner av En olustig början (på engelska, men fullt läsbart) och Slutet, här och här.)
 
Som ni säkert vet verkar det som att syskonen Baudelaire är för evigt dömda till olycka. Sedan deras föräldrar dog har de vandrat mellan ett antal olika vårdnadshavare, och hos varenda en har Greve Olaf lurat någonstans, alltid med en ny plan om hur han ska stjäla syskonens förmögenhet. Den här gången är barnens vårdadshavare paret Solkig. De bor på Dunkla Avenyn och har alltid stor koll på vad som är "inne". (Till exempel, när syskonen bor där så är det väldigt inne med kritstrecksrandiga kläder och persiljeläsk.) Föräldrarlösa barn råkar vara väldigt inne, som tur är. Esmé Solkig bryr sig inte mycket om barnen, men hon är nöjd över att ha dem där, eftersom de (som sagt) är väldigt inne. Hennes make, Jerome, är snällare mot barnen och tycker mycket om dem, men när det kommer till kritan vågar han aldrig säga emot sin fru. 
Barnen själva oroar sig över sina försvunna vänner, trillingarna Quagmire, och över att Greve Olaf ska hitta dem igen - i slutändan verkar han ju alltid göra det. 
 
Jag kommer aldrig sluta förundras över de här böckerna. I varenda en lyckas författaren hitta på nya, klockrena karaktärer och en ny fiffig handling, och ändå blir man aldrig uttråkad. Språket är som alltid väldigt roligt, med ordvitsar och långa utläggningar, ordförklaringar och jämförelser. Ett stort plus är de fantastiskt fina illustrationerna av Brett Helquist. 
Det enda negativa med en sådan lång bokserie som är upplagd på ett sånt här sätt, är att det blir ganska förutsägbart vad som ska hända. Och boken kan kännas lite väl lång.
Betyg:  4/5 
 
/Mimmie
 Gör oss glada, kommentera!Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback