The worry website av Jacqueline Wilson

Det har varit ganska mycket Jacqueline Wilson här på Boksystrar, men det här är en recension jag använde till ett bokföredrag på engelskan för ett tag sedan. Engelska är inte mitt starkaste ämne, men jag hoppas den är okej... ^^Well...

This book is a little bit different. It's eight chapters and we meet different persons in each of them. It's a school class where the children are about 11 years old. Their teacher, Mr. Speed, sets up a website for the class. There they can type in their worrys anonymously and get answers from their classmates.
So, each of the students have a problem. Holly is afraid, 'cause she thinks she's going to get a stephmother, Greg likes a girl, but how could he say it to her? Claire have nightmares and William thinks he's useless at everything.

I've red lots of books by Jacqueline Wilson because she's a very good writer, but honestly, I'm not so impressed by this one. I think it's boring to read about different persons all the time, I want to know the charakters better!
Most of the chapters end in a very predictable way, it's always happy ends.
The good thing is that it's a very easy book to read. It's short, only about 120 pages, and with big text. I also like the illustrations by Nick Sharratt.

Betyg: 3/5

//Johanna

Min typ brorsa av Johanna Lindebäck


Genre:
ungdomsbok
Antal sidor: 253
Handling:
Att fira nyår med mammas nya kille är inte precis vad Nina har haft för planer. Att mamma dessutom har träffat honom på internet gör henne ännu mer misstänksam.
Dessutom kvittrar mamma om att Internet-Tomas har två söner i hennes ålder, och detta gör ju inte saken bättre.
Men nyårshelgen blir bättre än vad hon hade tänkt sig. Tomas är okej.
Och sönerna är faktiskt väldigt okej. Särskilt den ena...

Jag har bara läst en enda bok av Johanna Lindebäck förut, En liten chock. Ärligt talat tyckte jag inte att den var så bra.
Men av Min typ brorsa blir jag faktiskt positivt övveraskad. Författaren använder (för mig) väldigt tydliga beskrivningar vilket gör att jag verkligen kan se personerna och miljöerna framför mig. Jag känner också igen mig i talspråket; det känns väldigt "ungdomsaktigt".
Författaren har skrivit så att varannat kapitel är ur Ninas synvinkel och varannat är ur "Internet-Tomas" yngsta son Daniels synvinkel. Bra gjort, tycker jag. Det känns som om det lätt skulle ha blivit för tråkigt med bara Ninas perspektiv.
Det enda negativa jag kan komma på med den här boken är att den är lite förutsägbar. Kanske lite långtråkig ibland också, men det är ingenting som sänker betyget särskilt mycket.

Betyg: Min typ brorsa får 3/5 och dessutom en stark rekommendation!

/Mimmie

Gästrecension!Underfors
Maria Turtschaninoff
Utgiven på Söderströms 2010

Alva bor i Helsingfors. Hon har egentligen inte några kompisar. Det behöver hon inte. Alla andra är ändå så barnsliga. Istället ägnar hon dagarna åt att komma ihåg allt hon ser. Hon har ett perfekt minne. Det enda som bekymrar henne är att hon inte kommer ihåg någonting från när hon var yngre. Enda fram till fyra års ålder har hon inga minnen alls. Tills det att hon börjar få mystiska meddelanden…

Joel bor också i Helsingfors och sysslar med parkour. Han har varit hemligt kär i Alva i flera år. Joel ser på när Alva förs iväg av en läderklädd man och följer modigt efter. Kunskaperna i parkour kommer väl till hands när han ömsom smyger, ömsom rusar efter Alva och mannen längs Kronohagens smågator.

Både Alva och Joel hamnar i Underfors, staden under Helsingfors, staden dit alla finska skogsväsen emigrerat efter industrialiseringen av Finland. Staden har sett sina bästa dagar och den före detta monarkin har rasat samman. Skatten som Alva ombedes ta fram visar sig vara något helt annat än tänkt. Mitt i allt är Alva och Joel inne i ett äventyr de aldrig kunnat drömma om. Tillsammans måste de resa Finland runt för att rädda sig själva och staden.


Underfors
är en typisk fantasybok, men ändå med moderna inslag. Den utspelar sig helt och hållet i Svenskfinland och bygger på historier om lokala finska troll och skogsväsen. Boken är uppbyggd i två delar, nedanom och ovanom. Dessa delar är i sin tur uppdelade i kapitel, vartannat kapitel med fokus på Alva och vartannat med fokus på Joel. Boken är skriven med många detaljer, ibland till och med för mycket, man tappar lätt bort sig bland dem.

Boken känns väldigt typisk även om jag inte läst så många liknande böcker. Den slutar helt som förväntat och man kan i vissa skeden förutspå vad som ska hända. Boken var ändå läsvärd, till och med bra och jag rekommenderar den verkligen. Till näst ska jag ut till Kronohagen och gå på samma ställen som de gick i boken. Undrar om man verkligen kan komma till Underfors?

Tack till Ellen, åk 6


Bokcirkel på Linnéstadens bibliotek

Är du mellan 10 och 12 år så kan du anmäla dig till Bodil Alvarsdotters Bokslukartisdag på Linnéstadens bibliotek i Göteborg! De kommer träffas fyra tisdagar i vår och läsa, fika och diskutera böcker!
Vi är ju tyvärr för gamla för att vara med, men vi ska ev. komma vid något tillfälle och prata om bloggen!
Länk: Bokslukarklubb för dig mellan 10-12 år på Linnéstadens bibliotek.

//Boksystrar

Hitta Violett Park av Jenny ValentineTitel: Hitta Violet Park
Författare: Jenny Valentine
Genre: Övriga genrer...
Antal sidor: 204
Handling: Lucas är en 16-årig kille vars pappa är försvunnen. Lucas mamma kämpar på, men Lucas vet att att hon är missnöjd med sitt liv.
En natt när Lucas befinner sig på en taxistation får han syn på en urna. Mitt inne på taxikontoret! Han frågar sig fram om vem denna Violet Park var, och blir genast nyfiken på att "lära känna henne".
Lucas nystar sig fram bland familjehemligheter och sin försvunna pappas förflutna, och får snart reda på både det ena och det andra...

Hitta Violet Park roade mig inte särskilt mycket. Jag tycker helt enkelt att den var ganska tråkig.
Jag tycker att idéen är väldigt konstig, att Lucas då ska lära känna en död gammal dam. I början vet han inte ens någon om henne, han bara tycker det är synd att hon står och dammar på ett fult taxikontor.
Boken innehåller inte så mycket... den är liksom inte känslosam, inte sorglig, inte rolig, inte spännande.
Det enda bra jag kan komma på är väl karaktärerna som är väl beskrivna.

Betyg: 2/5

//Johanna


Blod av Åsa Anderberg Strollo

http://s.cdon.com/media-dynamic/images/product/00/07/70/38/97/3/anderberg-strollo-asa-blod.jpg
Genre: ungdom
Antal sidor: 234
Handling:
Det är hösten när Ida är fjorton år. hösten när klimatet och naturen skenar och när ingenting är som det var.
Ida har nämligen hittat ett brev på sin mammas skrivbord. Det är från en gubbe som skriver till hennes mamma och påstår att han är Idas biologiska pappa, och plötsligt är ingenting sig likt.
om det inte var för sina vänner Nisa och Julia skulle Ida knappast överleva. Men vem kan man lita på? Och hur viktiga är blodsband - egentligen?

Blod är kanske inte så unik i sin genre. Det är en skildring över en tonårskris och "jakten på sanningen", typ. Det som gör den speciell är att författaren har valt att ta med klimatförändringarna i handlingen, och det tycker jag är bra. Utan det skulle det kanske blivit lite tråkigt - men vad vet jag?
I alla fall... jag har inte så mycket att säga om den här boken. Vanlig, skulle jag nog beskriva den som. Språket är vanligt, handlingen är ganska vanlig.

Betyg: efter ett tags fundering ger jag den 3/5

Här ligger jag och blöder av Jenny JägerfeldTitel: Här ligger jag och blöder
Författare: Jenny Jägerfeld
Genre: Ungdomsbok
Antal sidor: 250
Handling: 17-åriga Maja är ganska normal egentligen. Hon har kortklippt svart hår och klär sig svart och lite annorlunda, men hon är ingen som skadar sig själv. Hennes pappa blir väldigt orolig när hon av misstag råkar såga av sig översta biten av tummen, men Maja försäkrar honom om att det inte är någon fara.
Maja är mer orolig över sin mamma. När Maja ska till henne över helgen är hon inte hemma. Ingen lapp, inget samtal eller någonting.
Maja slår sig gång på gång, men allt är bara misstag. När hon i panik springer över till grannarna för att få hjälp med att ta upp en sticka i foten hamnar hon mitt i en fest bland en massa 20+:are. Hon lär känna Justin som inte heter Justin och han förändrar allt för henne.

Det här är en ganska underhållande bok. Maja är språkperfektionist och använder en del lite svårare ord och uttryck. Hon är ibland så allvarlig så att det blir roligt. Så ett stort plus för språket!
Jag tycker även om Maja som karaktär. Hon är underhållande. Hon kollar regelbundet sin pappas mejl och Facebook och hon är väldigt impulsiv. Jag fullkomligt älskar när hon skriver "JAG KAN VERBALISERA MIN ÅNGEST!" på sin lärares blodiga T-shirt. Eller när hon plötsligt klipper av hela sin lugg.
Boken är inte så lång, normaltjock, men den är lättsam och flyter på så att man nästan kan sträckläsa.

Betyg: Ingen favorit, men ändå bra... 4/5!

//Johanna

Arvet av Rachel Ward

OBS!!!! Läs helst den första boken innan ni läser den här recensionen - den avslöjar mycket  om första boken! Här kan ni läsa en recension av första boken.
Titel: Döden i dina ögon 2: Arvet
Författare: Rachel Ward
Genre: Äventyr, övernaturligt.
Antal sidor: 366
Handling: Jem, huvudpersonen från första boken, dör och övelåter sin son Adam till Adams pappas farmor, alltså Adams gammelfarmor. Hon heter Val och är gammal och egendomlig och Adam tycker inte speciellt mycket om henne. De bor i staden Weston vid Storbrittaniens västkust, men när staden översvämmas och invånarna måste evakueras tar Val med Adam tillbaka till London, mot hans vilja.
Året är 2026. 16-åriga Adam har lika mycker tålamod som sin avlidna pappa hade, alltså nästan ingenting, och han drar sig inte för slagsmål, men jag uppfattar honom ändå inte som en aggresiv person.
Adam har ärvt sin mammas förmåga - han ser folks dödsdatum i deras ögon. Han blir väldigt skärrad när han plötsligt ser att nästan alla människor i London ska dö första januari år 2027.
I varannat kapitel får vi även följa Sarah, en tjej som är lika gammal som Adam. Hon blir våldtagen av sin pappa och rymmer hemifrån. Snart upptäcker hon att hon är gravid. Barnet betyder allt för Sarah, men varje natt ser hon i en dröm hur Adam tar hennes barn ifrån henne och tar det med in i elden.
Och Adam ser att Sarahs dotter har samma siffror som alla andra - 010127.

Jag gillade första boken väldigt mycket, och uppföljaren håller väl måttet någorlunda, men det känns mest som en upprepning.
Jag stör mig på Adam i början - han är en sådan där ilsken kille som vägrar lämna sin stad och sedan bara hatar allt. I alla fall till en början.
Arvet är på många ställen ganska spännande, men även rätt otrovärdig. Tex. så är hela London stenhårt bevakat med kameror, chippmärkningar och poliser. Det borde kosta en förmögenhet. Och hela världen är väldigt grym, med känslokalla myndigheter och liknanade.
Det finns även en tredje bok i serien som då handlar om Sarahs barn Mia. Tveksamt om det är värt att läsa den.

Betyg: 3/5

//Johanna

Svar på kommentar

Anonym om Ebba slutar:
vem av er på bilden är det som slutade?
11 Januari, 20:22

Svar: Ebba är längst till vänster på bilden. I mitten är Mimmie, och jag (Johanna) sitter längst till höger.
Det känns lite tomt utan Ebba, även om vi har bloggat utan henne ganska länge.
Jag och Mimmie tänker i alla fall göra en ny header inom kort. Håll ut! :)

//JohannaDetta var vår första header. Haha, vad längesedan! Boken till höger har hängt med även på vår nuvarande header.

Ebba slutar

Som ni säkert har märkt så har inte Ebba bloggat sedan i somras. Hon har väldigt fullt upp och har väl tappat suget lite.
Vi tycker att det är jättetråkigt att hon nu har valt att lämna Boksysrar, men vi får väl bara tacka henne för hennes tid här! :)

Vi kommer nu att fortsätta som vanligt med ev. några småändringar som kommer ske inom kort.
Vi uppdaterar så ofta vi hinner, det beror lite på hur mycket det är i skolan och så.

Tack för att ni följer Boksystrar, fortsätt med det!

//Mimmie & Johanna


Cirkeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren


Genre:
verklighetsfantasy/övernaturligt
Antal sidor: 515
Handling:
Engelfors. Vackert namn, risig stad. Där bor bokens sex huvudpersoner: Minoo, plugghästen och outsidern, Ida, mobbare och populärast i skolan, Anna-Karin, mobboffret, Vanessa, slampan, Linnéa, emot, och så till sist Rebecca, hon som verkar ha allt.
En natt, då månen färgas mystiskt röd, förs de alla - som styrna av en mystisk kraft - till den gamla nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där - men utan varandra kommer de inte att överleva.
Och plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat.

Cirkeln är väldigt spännande, från första till sista sidan. Det är en serie jag defenitivt kommer att följa!
Jag gillar hur skolan framställs som Ondskans plats, för det är där allting händer - allt från mobbning till mord.
När jag läste på baksidan så stönade faktiskt och tänkte: "ännu en bok om magi". Men Cirkeln fångade mig snabbt och höll kvar mig ända till slutet. Jag tror inte att det beror på magin, utan snarare på huvudpersonerna och de olika karaktärerna - det är allt från mobbare till mobboffer, från plugghäst till alternativtjejen.
Författarna har även lyckats lägga in några tårfyllda avsnitt, vilket höjer betyget.
Jag rekommenderar alla att läsa den här boken, och särskilt du som inte kan få nog av "tonåringar+magi"-temat.
Betyg: jag ger Cirkeln full pott - 5/5!