Boktjuven blir film

Vi har ju glömt att berätta den glädjande nyheten: Boktjuven ska bli film!
Boken är sjukt bra, och nu väntar vi spänt på att se filmen som väntas ha premiär i början av 2014. Jag hoppas, hoppas, hoppas att den blir bra och att allting stämmer överens med min bild.
 
I huvudrollen ser vi 12-åriga Sophie Nélisse från Canada. I mina ögon är hon en helt okej Liesl, möjligen att hon har "förskönats" lite. Det enda skumma är att hon, och alla andra skådespelare i filmen, bryter starkt på franska. Det känns helt fel när filmen utspelar sig i Tyskland...
 
 
Vad var era spontana reaktioner på trailern? Och vilka är förhoppningarna på filmen? Kommentera!
 
//Johanna

Blind Sight av Meg Howrey

 Titel: Blind Sight
 Författare: Meg Howrey är från början en klassiskt skolad dansös som har turnerat över hela USA. Först på senare tid har hon tagit upp skrivandet och har numera två utgivna böcker.
Genre: Drama, ungdomsbok
 
Det var ett tag sedan jag läste en engelsk bok, så jag tänkte att det var dags nu. Den här lade jag märke till på biblioteket på grund av dess fina omslag.
 
Boken handlar om 17-åriga Luke, som har bott hela livet tillsammans med sin mamma, sin mormor och sina systrar utan att känna sin pappa. Men så helt plötsligt blir han kontaktad av sin pappa som visar sig vara en välkänd Hollywood-skådis. Luke blir inbjuden till att spendera sommaren hos sin pappa i Los Angeles. Det blir en sommar full av händelser, avslöjanden och känslostormar. Men när han väl kommer hem igen, väntar en mycket större överraskning...
 

  
Som sagt valde jag den här boken nästan enbart på grund av omslaget (hehe) så jag hade inte särskilt höga förhoppningar, särskilt som författaren inte var någon "riktig" författare. Dessutom låter väl handlingen inte särskilt unik eller spännande när man läser den sådär rakt upp och ned. Men jag bestämde mig för att ge den en chans. 
 
Jag hade trott att det skulle handla ganska mycket om Luke och hans pappa, hur de i början hade en knepig relation, till att de till slut skulle lyckas forma ett kärleksfullt far-och-son-förhållande. Jag hade helt fel. Luke och hans pappa har det visserligen lite stelt i början, men de blir ganska goda vänner ganska snabbt och i från ungefär mitten av boken är det uppenbart att de älskar varandra. Men handlingen fokuserar på andra saker, som det märkliga livet som Hollywood-skådis och Lukes små kärleksaffärer. Ett sidospår i boken är att Luke har börjat skriva på sina college-uppsatser. Varje kapitel inleds med en uppsats, vilket ger en trevlig variation i läsandet. 
 
Kort sagt tycker jag att det här är en mycket fin bok. Utan att författaren nämner det alltför mycket med ord, så märker man hur Luke och hans pappa kommer närmare varandra och vilken fin relation de har. Både Luke och Mark (pappan) är realistiska karaktärer som man lätt sympatiserar med. Jag älskar även Lukes två systrar, som beskrivs väldigt lite men som man ändå får en mycket klar bild av. Språket är avslappnat och lätt att förstå.
Sedan var det väl det här med "cliffhangern" i slutet... det är visserligen uppiggande, det gör så att man blir lite alert på slutet av en ganska avspänd bok. Men för att vara ärlig tycker jag nästan att det hade gått bra utan. Det är en sådan fin berättelse, och jag ser ingen anledning att "förstöra" den på det sättet.
 
Vill du läsa en lugn, enkel men ändå underhållande bok på engelska så skulle jag lätt rekommendera den här!
 
Betyg: 4/5. Avdraget blir för slutet. Men jag kan ändå ge den en stark rekommendation. 
 
/Mimmie

Millan - Sveket av Pia Hagmar

 Titel: Millan - Sveket
 Författare: Pia Hagmar
 Genre: Drama, snyftare, hästar
 Antal sidor: 141
 Utgiven: 2013
 Förlag: Wahlströms (tack för recexet!)

 Recension på bok ett i serien: Millan

 Bok två tar vid alldeles där den första slutar. Millan, 13 år, lever ett tungt och  ensamt liv med en alkoholiserad pappa och en deprimerad mamma. Efter att  ha skämt ut sin dotter inför hennes kompisar kommer pappan hem en natt,  slöddrande och ölstinkande, med en present till Millan - en alldeles egen häst.  Hon borde vara överlycklig, men Zorro är bara en liten shettlandsponny och  han är alldeles för liten för Millan.

 När Millan får erbjudandet att byta bort Zorro mot en mycket bättre häst blir  valet svårt. Ska hon svika sin dröm eller svika sin familj?


Även om man inte är så där överförtjust i hästar så tror jag att det här är en bok som många skulle uppskatta. Man får liksom läsa ur ett annat perspektiv än det man är van vid och det är omöjligt att inte bli berörd av Millans historia. Precis som i Klara-serien är det mycket som inte cirkulerar kring hästlivet. Handlingen är bra, även om det känns lite osannorlikt att hon skulle få det där erbjudandet.

Jag tror att det blir en lång och populär serie av detta inom ett par år, och jag tänker definitivt läsa uppföljarna.


Betyg: 5/5

//Johanna

 

Hjalmar Söderberg

Som ni vet är det mitt klassiker-år!
 
 
"Han har skrivit dikter, noveller, kåserier, litteratur- och teaterrecensioner, romaner och dramatik, men också samtidskritiska kommentarer och flera religionshistoriska arbeten. Hans läsare blir fler och fler och hans verk kommer ständigt ut i nya upplagor."
 
 
 
 
Jag har läst tre böcker av ovanstående författare, och jag tänkte berätta lite om var och en. 
 
  • Doktor Glas
 Jag fullkomligt slukade den här boken. Den handlar om en doktor i det tidiga nittonhundratalets Stockholm. En kvinnlig patient ber om hjälp med sin man, som förgriper sig på henne. Detta, i kombination med Doktor Glas'  depression och längtan efter handling, resulterar till slut i att han begår ett mord. Jag måste säga att språket slog mig i magen lite som en murbräcka och lämnade mig smått andlös. Letar ni efter någon som kan utnyttja vårt svenska språk så ska ni absolut läsa det här.
 
  •  Den allvarsamma leken
Denna bok handlar om Lydia och Arvid, som träffas när de är unga. Men de skiljs åt, många år passerar och de gifter sig båda på annat håll. När de sedan träffas igen, tio år senare, finns flamman fortfarande kvar. Men saker och ting är naturligtvis mer komplicerade nu än de var då, och frågan är om en förhållande som deras kan hålla i längden.
 Jag blev inte lika överväldigad av denna boken, kanske för att den var tre gånger så lång som Doktor Glas. Jag blev lite uttråkad ett tag, men det är helt igenom lika fin läsning som i den förra, och karaktärerna är fascinerande. [Sen måste jag faktiskt tillägga att jag läste den här i en nyutgåva från Bonnier med ett otroligt fint omslag.]
 
  • Historietter
Det här är som en litterär godispåse. Det är är en liten novellsamling med små historier, ca 2-7 sidor. Det är väl ungefär 20 stycken allt som allt, och de är otroligt fint skrivna, vissa humoristiska, vissa tragiska och vissa med eftertanke. Och precis som vilken godispåse som helst har man ju några bitar som man tilltalas extra av - mina är bland annat Pälsen, Tuschritningen och En kopp te. Jag kan rekommendera det här till vem som helst som vill ha en fin och stillsam läsning.
 
/Mimmie

Blunda och hoppa av Sarah Dessen

 Titel: Blunda och hoppa
 Författare: Sarah Dessen
 Genre: Ungdom, kärlek
 Antal sidor: 365
 Utgiven: 2013
 Förlag: Rabén & Sjögren (tack för förhandsexemplar!)

 Remy lever ett välplanerat och lugnt liv där inget lämnas åt slumpen. Hon  dejtar ständigt nya killar och varje förhållande följer samma schema. Men  hon tror inte på kärleken, och kanske beror det på att hennes   mamma är  inne på sitt femte äktenskap.

 High school är just avklarat och Remy har hela sommaren framför sig  innan  hon ska flytta till ett prestigefyllt college. Hon planerar att skaffa  sig en  eller annan sommarflirt som hon kan dumpa innan hon flyttar,  vilket känns  jättesmidigt. Kort, roligt och inte nödvändigtvis hållbart. Men  det visar sig  inte bli så enkelt.

Dexter dyker upp i henes liv och påstår att de är menade för varandra. Han är en charmig musikkille, men han är också allt det som Remy hatar; klumpig, spontan och oförutsägbar. Remy försöker stå emot sina känslor men inser snart att hon är kär.


Jag förstår absolut varför Sarah Dessen är så hyllad. Handlingen är medryckande och somrig och boken tar upp viktiga funderingar kring livet och människorna i ens omgivning.

I början kändes boken något seg, och jag var väldigt tveksam till Dexter. Han är menad att vara en kaosig men gullig kille som man bara faller direkt för som läsare, men mig övertygade han inte. Det är liksom inte första gången man läser om en sådan person och det känns inte som att detta är en särskilt fräsch uppdatering. Han är för smörig. Även Remy kändes till en början lite överdriven i sina perfektionistiska tankar, men hennes personlighetsutveckling var väldigt intressant och fantastiskt bra skildrad, och positivt nog kom jag att gilla henne rätt snabbt.

Språket är lättsamt och humoristiskt vilket är oerhört viktigt för den här genren. Med bara några få ord bygger Sarah Dessen upp situationer och känslor som är lätta att känna igen sig i. Boken bjuder också på intressanta relationsutvecklingar, inte minst mellan Remy och hennes speciella mamma som jag inte kan undgå att gilla trots att hon låter Remy ordna upp allting. Alla band knyts ihop väldigt fint i slutet, och då är boken riktig fängslande. Varning för streckläsning!


Betyg: 4/5. Bra bok, men jag hade höga förväntningar och blev lite besviken på Dexter.

//Johanna


Nytt i höst

Nu är det snart dags för bokhandlarna att släppa höstens nyheter.
Jag har spanat, trånat och lusläst och funnit dessa åtta böcker som förhoppnigsvis har det där lilla extra.
Klicka på bilderna för att läsa mer om dem.
 

 
Sedan får vi inte glömma att vår älskade Nyckeln utkommer 15 november!
 
 
//Johanna

Back on track!

Hej igen!
 
 
Det är den där tiden på året igen - ut med lov och ledighet, in med rutiner och scheman.
För min och Mimmies del innebär det början på slutet i grundskolan, som bekant en massa pluggande, gymnasieångest och naturligtvis en massa bloggande och läsande.
 
Många av er hade säkert liksom jag planerat en massa läsande under sommarlovet, men faktiskt så tror jag att jag läser som mest när jag är mitt uppe i vardagen, och jag har en liten fundering på om det inte är då jag också läser som bäst. Hur skönt det än kan vara att ligga på stranden och hur mycket jag än kan gilla en bok så tror jag ändå att jag uppskattar läsningen som mest när jag verkligen behöver den där lilla pausen i all vardagsstress...
 
Mimmie har laddat upp med en ny look på sidan och jag har massor med recensioner att dela med mig av. Nu är vi riktigt peppade på att återigen sätta igång med uppdateringar, recensioner, tankar och funderingar om allt som rör böckernas värld.
Det är med mycket energi och glädje vi hälsar er tillbaka till Boksystrar!
 
- Johanna