Blunda och hoppa av Sarah Dessen

 Titel: Blunda och hoppa
 Författare: Sarah Dessen
 Genre: Ungdom, kärlek
 Antal sidor: 365
 Utgiven: 2013
 Förlag: Rabén & Sjögren (tack för förhandsexemplar!)

 Remy lever ett välplanerat och lugnt liv där inget lämnas åt slumpen. Hon  dejtar ständigt nya killar och varje förhållande följer samma schema. Men  hon tror inte på kärleken, och kanske beror det på att hennes   mamma är  inne på sitt femte äktenskap.

 High school är just avklarat och Remy har hela sommaren framför sig  innan  hon ska flytta till ett prestigefyllt college. Hon planerar att skaffa  sig en  eller annan sommarflirt som hon kan dumpa innan hon flyttar,  vilket känns  jättesmidigt. Kort, roligt och inte nödvändigtvis hållbart. Men  det visar sig  inte bli så enkelt.

Dexter dyker upp i henes liv och påstår att de är menade för varandra. Han är en charmig musikkille, men han är också allt det som Remy hatar; klumpig, spontan och oförutsägbar. Remy försöker stå emot sina känslor men inser snart att hon är kär.


Jag förstår absolut varför Sarah Dessen är så hyllad. Handlingen är medryckande och somrig och boken tar upp viktiga funderingar kring livet och människorna i ens omgivning.

I början kändes boken något seg, och jag var väldigt tveksam till Dexter. Han är menad att vara en kaosig men gullig kille som man bara faller direkt för som läsare, men mig övertygade han inte. Det är liksom inte första gången man läser om en sådan person och det känns inte som att detta är en särskilt fräsch uppdatering. Han är för smörig. Även Remy kändes till en början lite överdriven i sina perfektionistiska tankar, men hennes personlighetsutveckling var väldigt intressant och fantastiskt bra skildrad, och positivt nog kom jag att gilla henne rätt snabbt.

Språket är lättsamt och humoristiskt vilket är oerhört viktigt för den här genren. Med bara några få ord bygger Sarah Dessen upp situationer och känslor som är lätta att känna igen sig i. Boken bjuder också på intressanta relationsutvecklingar, inte minst mellan Remy och hennes speciella mamma som jag inte kan undgå att gilla trots att hon låter Remy ordna upp allting. Alla band knyts ihop väldigt fint i slutet, och då är boken riktig fängslande. Varning för streckläsning!


Betyg: 4/5. Bra bok, men jag hade höga förväntningar och blev lite besviken på Dexter.

//Johanna
Gör oss glada, kommentera!Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback