Quoting queen
Snodde idéen från
Mimmi, så all heder åt henne!
Någon som kan gissa vilken bok citatet är taget ur?
//Johanna
Noveller ur "The Adventures of Sherlock Holmes"
[2013 - Mimmies klassiker-år]
Detta den tredje boken ur serien om Sherlock Holmes, den brillianta detektiven, och Doctor Watson, hans vän och medhjälpare. Den innehåller 12 stycken noveller, och än så länge är jag på den tredje.
Jag tänkte skriva lite om dem efter hand, i stället för att sammanfatta dem i en enda recension. Eftersom boken är på engelska tänkte jag bara skriva några rader om själva språket ur elevsynpunkt:
Boken är skriven på 1890-talet (?) och självklart går det inte att läsa den utan mindre svårigheter. Det kan vara bra att ha ett lexikon eller liknande nära till hands när man läser, utifall man skulle stöta på ett ord som man inte förstår (vilket man troligtvis kommer göra, om man som jag har studerat engelska i fem år). Men det är faktiskt inte så komplicerat som jag trodde att det skulle vara, när jag först gav mig in på det hela. Jag förstår alltid sammanhanget, även fast det ibland kan vara svårt med detaljer.
Hur som helst.
Boken inleds med novellen A Scandal In Bohemia. Den första meningen lyder: To Sherlock Holmes she is always the woman.
... en mening som såklart väcker lite intresse. Sherlock Holmes är inte den karaktären man först skulle förknippa med kärlek och känslor, men om han någonsin känt någon tillgivenhet för en kvinna, så är det Irene Adler.
Om jag ska vara ärlig förstår jag inte varför han är så himla förtjust i henne. Jag vill inte spoila någonting, men det hela slutar så abrupt och överraskande. Jag hade väntat mig något storslaget. Jag tycker att det är fint när Holmes försvarar Watson och säger till sin klient att vad du än har att säga inför mig, kan du säga inför honom också.
A Case of Identity kommer som nummer två. En förtvivlad kvinna kommer till Baker Street och ber Sherlock Holmes att hjälpa henne - hennes fästman är försvunnen sedan flera dagar.
I det här kapitlet blir man omigen häpen över Holmes förmåga att iaktta saker och göra slutledningar av sina observationer. Jag älskar hur han är så himla oförskämd på ett högmodigt och fint sätt.
Just nu läser jag The Red-Headed League, och den är väldigt spännande!
I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig av Christina Wahldén
Titel: I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig
Författare: Christina Wahldén
Genre: Drama
Antal sidor: 147
Utgiven: 2010
Förlag: Rabén & Sjögren
Detta är en väldigt viktig bok som jag tror skulle förändra många Sverigedemokraters åsikter. Ja, faktiskt så tycker jag att den är så viktig att alla borde läsa den. Den är dessutom ssåpass lättläst att de flesta nog kan ta till sig den.
I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig (bara titeln gör mig berörd) består av tre delar. Vi får följa Obeni, 16 år, som smugglas till Sverige från krigets Kongo. Den första och tredje delen utspelar sig i Sverige och den mellersta skildrar Obenis tid i Kongo, som bitvis är väldigt vacker. Christina Wahldén har gjort ett utmärkt researchjobb och målar upp Afrikas fantastiska natur på ett väldigt levande sätt. Det ger också en annan bild än den vanliga man ser på nyheterna; familjerna håller ihop, barnen får gå i skolan och alla verkar må ganska bra.
Vi får läsa om de fruktansvärda morden hon tvingats bevittna, våldtäkterna, mardrömmarna, skräcken.
Egentligen så tänkte jag inte så mycket på hur boken är skriven, jag var så uppslukad av den hemska handlingen. Vem går oberörd förbi denna, liksom? Men jag uppfattade i alla fall att Christina Wahldén skriver väldigt rakt på. Ingenting utelämnas. Formuleringarna träffade precis och jag blev väldigt gripen av den här romanen, och jag fick värsta rädda världen-tankarna. Tänk vad bra om alla fick sådana tankar!
Alltså: Läs denna! Du kommer inte lämnas oberörd.
Betyg: 5/5
//Johanna
2013-02-26 | 07:55:00
Kategori;
Drama
Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo
Författare: Lisa Bjärbo är 32 år och har tidigare skrivit Det är så logiskt, alla fattar utom du
Genre: Ungomsbok
Antal sidor: 233
Handling:
"Idag har jag träffat min blivande man", säger jag till mormor när jag kommer hem på kvällen.
Hon lägger ner tidningen i knät. "Har du?"
Alicia är sexton år, går i gymnasiet och ställer sig frågan: Är det det här jag vill med mitt liv?
Nej, kommer hon fram till. Så hon hoppar av. Och det går bra, till en början. Men så händer det förbjudna, det ofattbara: och då är saker och ting plötsligt inte så lätta längre.
-
Jag måste börja med att säga att jag älskar Lisa Bjärbos karaktärer. Det känns verkligen som att man skulle kunna träffa på dem i verkliga livet.
Språket är bra! Om det är någonting som är pinsamt, så är det ungdomsböcker som ska verka hippa men som verkligen inte är det - Allt jag säger är sant är inte en sådan bok. Den är klockrent, sarkastiskt och humoristiskt skriven, och man dras in i den direkt. Den innehåller konversationer, scenarion och karaktärer som man kan känna igen. En riktig bladvändare! Den var riktigt rolig men även sorglig på sina ställen.
Det gick väldigt fort för mig att läsa den, och som sagt är det en bladvändare. En kort men hjärtvärmande liten sak som passar väldigt bra i februarikylan.
Betyg: 5/5
/Mimmie
Tankar om e-böcker
Jag var länge kritisk till elektroniska böcker, så kallade e-böcker. Bara lyssna på namnet, liksom!
Men efter att ha läst en e-bok och skapat mig en egen uppfattning har jag upptäckt att det faktiskt är rätt praktiskt.
Du har alltid boken med dig.
I alla fall om du som jag läser på mobilen. På bussen, under reklampausen, mellan lektionerna... Skitsmidigt!
Dessutom är det otroligt enkelt och bekvämt att skaffa, bara några klick bort. Här i Göteborg kan man dessutom låna vissa böcker som e-böcker, helt gratis. Föredrar man att köpa så är de dessutom lite billigare.
Om man är synskadad, eller bara tycker det är jobbigt att läsa på en liten skärm, kan man förstora texten. Sedan går det att diskutera hur länge man orkar stirra på en skräm, det är lite uttröttande för ögonen.
Men jag tycker ändå att en bok ska gå att lukta på, för i ärlighetens namn så går inte min iPhone att jämföra med en alldeles ny bok... Alla boknördar måste ju känna igen sig i den där speciella känslan när man öppnar en bok för första gången, stryker handen längsmed sidan, känner doften av nytryckt papper och vet att man har en spännande historia att dyka ned i. Det känns helt enkelt inte lika mysigt på en surfplatta eller mobil.
Jag hoppas bara inte att e-böckerna konkurerar ut de vanliga, traditionella, vilket jag har svårt att tänka mig. Men det vore ju synd om fler av våra små trevliga bokhandlar försvann. Det är inte lika inspirerarnade att gå till Bokia.
Framöver kan jag mycket väl tänka mig att läsa en fysisk bok parallellt med en lite lättsammare e-bok. Det bästa av två världar- eller vad säger ni?
//Johanna
Wallflower av Stephen Chbosky
Titel: Wallflower (originaltitel: The perks of being a wallflower)
Författare: Stephen Chbosky
Genre: Ungdomsbok
Antal sidor: 268
Utgiven: Ursprungligen 1999, men den svenska pocketversionen utkom februari 2013
Charlie är en tankspridd och ensam tonåring. Han är betraktaren som blir ombedd att "delta" mer.
Under sitt första high school-år lär han känna Sam och Patrick och de förändrar hans liv. Genom brev till en okänd läsare beskriver han utvecklingen från ensamhet till vänskap.
Innan jag börjar tugga om hur mycket jag älskar språket tänker jag börja tugga om hur mycket jag älskar karaktärerna.
Charlie - vad ska man säga liksom? Han är lite sorglig, måste jag medge, men han har även en sorglig historia i bagaget, och det djupet som författaren beskriver Charlie med gör honom till en ärlig och fin person som man lätt kan identifiera sig med. Det finaste är nästan hans kärlek till Sam, han är kär i henne men vill verkligen inte se på henne på fel sätt. Han tycker hon är värd mer än så. Och jag älskar när Sam kysser honom trots att hon inte är kär i honom, för hon vill att hans första kyss ska komma från någon som verkligen älskar honom.
Patrick är också en fin karaktär som tar upp viktiga frågor som homosexualitet. Och Sam och Patricks sätt att behandla Charlie... De är så perfekta allihopa utan att vara för perfekta, om ni fattar.
Berättarrösten sitter som en smäck. Inget utelämnas, det känns ärligt och genomtänkt.
Slutet binder ihop boken väldigt fint. I vissa böcker går det för fort, allt kastas huller om buller, men jag tycker att tempot i Wallflower är alldeles lagom.
Betyg: 5/5
//Johanna
En sekund i taget av Sofia Nordin
Titel: En sekund i taget
Författare: Sofia Nordin
Genre: Drama, ungdomsbok
Antal sidor: 246
Utgiven: 2013
Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig.
Så inleds denna svenska dystopi. Det är inte ofta man läser svenska dystopier, så jag nappade på den här direkt. Men för att vara petig undrar jag om den verkligen kallas dystopi?
Wikipedia säger så här:
En dystopi (även kallad anti-utopi eller kackotopi[1]) är en negativ samhällsvision.
Tja...? En dystopi förknippar jag med en överdrivet stark stat som tagit över allt. Men struntsamma.
I denna svenska dystopi har alla människor dött i en mystisk feber och Hedvig (13 år gammal om jag inte minns fel) verkar vara den enda överlevande. Hon kan välja mellan att ge upp eller överleva. Hon väljer att överleva.
Enkelt beskrivet är det vad den handlar om. Ganska simpelt, men det måste vara väldigt svårt att skriva! Själv skulle jag aldrig våga mig in i arbetet att få Hedvigs känslor att verka trovärdiga, men jag tycker att Sofia Nordin lyckas bra med det, något jag känner igen från hennes tidigare bok
Det händer nu. Jag kan bara tala för mig själv, men jag kan indentifiera mig mycket med Hedvigs tankar och känslor och jag gillar hur hon utvecklas som karaktär.
Stämningen är bra rätt igenom, scenerna är beskrivna med perfekta ord.
Om jag ska klaga på något är det kanske slutet. Jag ska inte spoila, men jag tycker det var för öppet. Det kändes lite som om det skulle komma en uppföljare, men det är inte planerat vad jag har hört. Boken knyts inte samman ordentligt, vilket stör mig.
Språket är lite för tungt. Det gör inte boken till en klockren blandvändare, jämför till exempel med Katarina von Bredow. Det är inte så att orden är för svåra för att boken ska klassas som ungdomsbok, men jag finner inte riktigt det där perfekta flytet.
Betyg: 4/5
//Johanna
2013-02-18 | 18:44:00
Kategori;
Drama
Ny design!
Hallå på er! Vi här i Götet har haft sportlov ett tag nu, och det har varit riktigt skönt.
Som ni ser så har vi äntligen uppdaterat designen på bloggen - det tog tid, men nu är den här. Vi fixade den rätt snabbt tillsammans, så jag vet inte riktigt om den är här för att stanna.
Kommentera gärna vad ni tycker om den!
Avskyvärd?
Jobbig?
Helt okej?
Fin?
Underbar?
Låt oss veta! :D
//Johanna
Smakprov på Berättelser från Engelsfors
30 days of books - day 21
Day 21 - Favourite book from your childhood
Mina favoritböcker när jag var liten var bland annat Harry Potter-serien, Narnia-serien, klassiker av Astrid Lindgren och Fem-böckerna. Jag älskade hästböcker som Klara-serien. Jag läste otroligt mycket som barn; under en period gick jag till biblioteket en gång i veckan och lånade 5-6 böcker varje gång. Dessutom började jag läsa komplicerade böcker väldigt tidigt. Om jag minns rätt avslutade jag Narnia-serien som 8-åring. Harry Potter hade jag läst ut när jag var i elvaårsåldern.
Numera hinner jag inte läsa så mycket som jag gjorde då, tråkigt nog.
Har ni några speciella böcker som ni tyckte om extra mycket som barn?
Sportlov!
När ni läser det här är jag i Spanien och Johanna i Österrike. Jag ska tidsinställa några inlägg, och börjar blogga som vanligt igen nästa måndag. Jag hoppas att jag får tid att läsa riktigt mycket under lovet, eftersom jag har lånat några böcker:
Looking for Alaska av John Green (kan knappt vänta med att läsa den här. Jag läste ju Förr eller senare exploderar jag av samma författare för några veckor sedan, och som ni kan läsa i recensionen så älskade jag den.)
Avund av Anna Godbersen - tredje delen i Deluxe-serien. Mina recensioner på de föregående böckerna kan ni läsa
här och
här. (Jag är så himla spänd på vad som kommer hända!)
Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo. (Jag har varit sugen på den ända sedan den kom ut.)
The Adventures of Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle. (2013 ska ju bli mitt klassiker-år. Jag läste faktiskt den första Sherlock-Holmes-boken före jul. På engelska! Vi får se om jag orkar mig igenom den här.)
Ni får ursäkta under några timmar...
Jag ska jobba på designen, så bloggen ser nog lite konstig ut ett tag :)
Förr eller senare exploderar jag av John Green
Originaltitel: The fault in our stars
Författare: John Green är 35 år och bor i Indiana, USA (för övrigt är han en väldigt rolig människa - här är han youtube-kanal)
Genre: snyftare, drama
Antal sidor: ca 310
Jag satt i flera minuter och försökte komma på hur jag skulle börja min recension. Jag har aldrig förut läst någonting av John Green och hade inte alltför stora förväntningar när jag laddade ner PDF-filen från Bonnier Carlsen. Åh gud, jag vet inte ens vad jag ska skriva. Okej. Kort sagt är det här en hjärtskärande vacker berättelse om två cancersjuka tonåringar som träffas och blir kära.
Hazel Grace Lancester är 16 år, smart och sarkastisk. Hon har cancer i lungorna, vilket gör att hon måste gå runt med gastuber som hjälper henne att andas. Hon har en enda älsklingsbok, Ett storslaget lidande av Peter Van Houten, och kallar skämtsamt författaren sin ända vän, bortsett från sina föräldrar.
Augustus ”Gus” Waters är en intelligent, ursnygg 17-åring med ett protesben som alltid förlorar TV-spel för att han försöker rädda alla.
De träffas på ett stödgrupps-möte för unga cancersjuka. Augustus flirtar oavbrutet och bjuder hem Hazel till sitt hus, där de byter noveller – Gus får läsa Ett storslaget lidande medan Hazel läser hans favoritbok. De utvecklar en relation och vad som följer är en fullständig explosion av kärlek.
Gud, jag vet inte vad jag ska säga! Det här är nog den vackraste kärlekshistorien jag någonsin läst. Båda huvudkaraktärerna är så perfekta, för varandra och i sig själva. Särskilt Augustus är fantastisk, hela hans karaktär är perfekt, men inte på något onaturligt sätt. Man kan inte annat än älska honom.
John Green lyckas verkligen med allt i handlingen; de vassa karaktärerna i kombination med de väl utformade konversationerna glänser ännu mer med hjälp av Greens både humoristiska, sarkastiska och vackra språk. Han tar upp de Stora Frågorna utan att det på något sätt känns fånigt. Det känns så äkta, så tonårsäkta, att jag blir helt överväldigad. Det här låter dumt, men alla måste läsa den här boken. Det spelar ingen roll om du är kille, tjej eller hen, fjorton, nitton eller 43, du måste läsa den. Själv måste jag läsa om den på originalspråk.
Ja, kort sagt – en av de bästa böcker jag någonsin läst. Jag älskade den. Läs den.
Betyg: 5/5
/Mimmie
2013-02-01 | 16:31:00
Kategori;
Drama