En sekund i taget av Sofia Nordin

 
Titel: En sekund i taget
Författare: Sofia Nordin
Genre: Drama, ungdomsbok
Antal sidor: 246
Utgiven: 2013
Förlag: Rabén & Sjögren (tack för förhandsexemplaret!)
 
Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig.

Så inleds denna svenska dystopi. Det är inte ofta man läser svenska dystopier, så jag nappade på den här direkt. Men för att vara petig undrar jag om den verkligen kallas dystopi?

Wikipedia säger så här:
En dystopi (även kallad anti-utopi eller kackotopi[1]) är en negativ samhällsvision.
 
Tja...? En dystopi förknippar jag med en överdrivet stark stat som tagit över allt. Men struntsamma.
 
I denna svenska dystopi har alla människor dött i en mystisk feber och Hedvig (13 år gammal om jag inte minns fel) verkar vara den enda överlevande. Hon kan välja mellan att ge upp eller överleva. Hon väljer att överleva.
Enkelt beskrivet är det vad den handlar om. Ganska simpelt, men det måste vara väldigt svårt att skriva! Själv skulle jag aldrig våga mig in i arbetet att få Hedvigs känslor att verka trovärdiga, men jag tycker att Sofia Nordin lyckas bra med det, något jag känner igen från hennes tidigare bok Det händer nu. Jag kan bara tala för mig själv, men jag kan indentifiera mig mycket med Hedvigs tankar och känslor och jag gillar hur hon utvecklas som karaktär.
Stämningen är bra rätt igenom, scenerna är beskrivna med perfekta ord.
Om jag ska klaga på något är det kanske slutet. Jag ska inte spoila, men jag tycker det var för öppet. Det kändes lite som om det skulle komma en uppföljare, men det är inte planerat vad jag har hört. Boken knyts inte samman ordentligt, vilket stör mig.
Språket är lite för tungt. Det gör inte boken till en klockren blandvändare, jämför till exempel med Katarina von Bredow. Det är inte så att orden är för svåra för att boken ska klassas som ungdomsbok, men jag finner inte riktigt det där perfekta flytet.
 
Betyg: 4/5
 
//Johanna


Carro

Jag har läst himla mycket bra om den här, blir sugen på att läsa den själv :)

2013-02-18 / 19:19:06
BLOGG: http://romeoandjuliet.blogg.se
Janina Kastevik

Jag gillade också "En sekund i taget"! Men Sofia Nordin skriver faktiskt på en uppföljare. Så jag hoppas att vi snart får veta mer om vad som händer Hedvig.

2013-03-05 / 22:10:54
BLOGG: http://bladdrabladdra.blogspot.se

Gör oss glada, kommentera!Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback