Om du var jag av Jessica Schiefauer
Tankeläsaren av Kristin Cashore
Genre: fantasy
Handling:
När barn med olikfärgade ögon föds i något av de sju kungadömena så vet man att barnet har en speciell gåva. Det kan vara vad som helst - allt ifrån att kunna hålla andan ovanligt länge till att läsa tankar och se in i framtiden. Om gåvan visar sig användbar så måste man lämna bort barnet till kungen, som i sin tur har rätt att utnyttja barnets talanger.
Artonåriga Katsa är en av de utvalda. På kungens order tvingas hon hota och mörda människor. Men när hon möter mystiske Prins Po så förändras allt. De rymmer tillsammans och utvecklar ett starkt band mellan varandra. Tillsammans upptäcker de oanade sanningar - om varandra, och om den fara som långsamt håller på att sprida sig i landet.
Hat Katsa verkligen dödandets gåva? Och hur ska de göra för att störta en kung vars gåva är att kunna kontollera andra?
Den här boken är väldigt bra skriven. Den är medryckande - dvs, man KAN inte släppa den - det är rikt på beskrivningar och man kan se allting framför sig. Den är tjock, men inte svårläst på något sätt. Textstilen är ganska stor.
Det kommer in nya karaktärer ofta, men det blir inte komplicerat eftersom författaren beskriver allting väldigt tydligt.
En sak jag gillar extra mycket är att "hjälten", dvs huvudpersonen, är en tjej (ganska ovanligt i fantasy) som är nästintill oslagbar.
En dålig sak är att Katsa som jag beundrar väldigt mycket i början, som en kylig, kontrollerad och tuff tjej, blir ganska mycket mjukare genom handlingen, och jämför man henne i slutet och början kan man knappt tro att det är samma person!
Betyg: Tankeläsaren är en spännande och lättförstådd bok, och jag ger den 4/5.
/Mimmie
När jag vaknar finns du inte av Cat Patrick
Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo
Titel: Decembergatans hungriga andar
Författare: Ulrika Lidbo
Genre: Ungdombsbok/ätstöringar
Handling: Jenny är en 14-åring som är totalt missnöjd med sig själv. En massa dallrigt fett är vad hon är.
Men Jenny gör upp en plan. Över sommarlovet ska hon bli smal. Hon ska visa klassen! Hon ska inte längre bli vald tredje sist på gympan!
Boken var rätt bra, en sån där typisk streckläsare. Man lever sig lätt in i huvudpersonens situation.
Språket innehåller en del slang och sånt, men det är okej. Det allra jobbigaste är att författaren nästan inte använder några kommatecken! Det skulle underlättat läsningen en del.
Betyg: 4/5 :D
//Johanna
Skuggporten av Lene Kaabelbøl
Genre: jag skulle nog sätta den på någon sorts verklighetsfantasy.
Handling:
Det var sju år sedan Annas mamma försvann. Och nu hör Anna hennes rop på hjälp, men bara inne i sitt huvud. Håller hon på att bli tokig? Eller är hennes mamma tillfångatagen någonstans och behöver hjälp?
Spåren leder henne till deras gamla hus, där hon hittar en port, porten till Nattlandet.
Nattlandet, där den onda härskarinnan Nera regerar med grymhet. Där får Anna veta att hon är Nyckelns Arvinge, och att det alltså är hennes uppgift att störta Nera och rädda sin mamma.
Jag hade höga förhoppningar på den här boken, på grund av att jag har läst en annan fantasyserie av Lene Kaabelbøl. Jag blir tyvärr besviken. Handlingen känns inte alls unik, och man kan nästan gissa sig till vad som ska hända.
Dock är vissa saker ganska överraskande, vilket höjer betyget något. Trots det får den inte mer än en tvåa av fem möjliga.
Jag kan trots det tipsa om en annan väldigt bra serie av Lene Kaabelbøl:
Skämmar-serien. Den består av fyra böcker;
Skämmerskans dotter, Skämmartecknet, Ormens gåva och Skämmarkriget. Det är en underbar fantasy som man bara slukar. Den passar för både killar och tjejer.
Det är en av de bästa fantasy-serierna jag någonsin läst!
Spetshäxan av Gudrun Wessnert
Genre: förr i tiden
Handling:
Hon heter Anna-Christina, och det var inte meningen att hon skulle överleva; hon övergavs till en så kallad "änglamakerska" för att sakta tyna bort. Men hennes levnadsvilja är stor, och världen där ute är lockande, så hon rymmer.
Väl ute på landsbyggden möter hon en kvinna vars vagn har kört ner i diket. Hon lovar att ta hand om Anna-Christina, ge henne mat och husrum.
Men att kvinnan kallas Spetshäxan, och att hennes löften blir till hot, det får inte Anna Christina reda på, inte förrän det är för sent…
Jag gillar den här boken. Den var spännande och det hände alltid saker. Det var lätt att leva sig in i 1700-talet, och beskrivningarna är fina.
Ibland kan jag tycka att det nästan blir för eländigt, men slutet är lyckligt och ganska överraskande.
Ett minus var att den var för kort; läste ut den på en dag.
Kort sagt: en bra och spännande bok om hur det var att vara ett fattigt barn på 1700-talet.
Betyget blir 4 av 5.
Ska läsa "Harry Potter"!!
Kalle och chokladfabriken (boken och filmen) av Roald Dahl
Titel: Kalle och chokladfabriken
Författare: Roald Dahl
Genre: Inte särskilt verklighetstrogen, något övernaturlig. Typisk "barnbok", blir nog tvungen att sätta den på Övriga genrer.
Handling: I ett slitet hus bor det två föräldrar, fyra far-och-morföräldrar, och en tunn liten pojke vid namn Kalle Spann. Herr Spann, Kalles far, arbetar på en tandkrämsfabrik och tjänar mycket dåligt. Det är knappt så att de klarar av att köpa mat.
Inte långt ifrån huset finns en fabrik, och inte vilken fabrik som helst. Det är Willy Wonkas chokladfabrik, den största och bästa i hela världen. För länge sedan arbetade det folk på fabriken, exempelvis Kalles farfar, men numera verkar den vara obemannad. Chokladkakor levereras naturligtvis, men frågan är vilka som är arbetarna?
En dag presenterar Willy Wonka, den egendomliga ägaren till chokladfabriken, att han har gömt gyllene biljetter i omslagen till fem helt vanliga chokladkakor. De barn som hittar dessa biljetter ska få äran att för en dag besöka den fantastiska fabriken.
Det blir en förfärlig uppståndelse. Stackars Kalle får bara en chokladkaka om året, på hans födelsedag. Kalle vill så förtvivlat gärna ha en biljett, men hur ska han lyckas?
Boken: Jag älskar Roald Dahl, han har en makalös fantasi och skriver väldigt roliga böcker som passar även för lite äldre. Kalle och chokladfabriken är vad jag vet hans mest berömda bok. Man tröttnar inte i första taget, och med en massa inbakad humor, och samtidigt en något gripande historia gör Roald Dahl detta till ett mästerverk!
Min enda synpunkt är beskrivningarna. Jag gillar när man får reda på vad som händer och hur platser och människor ser ut, men ibland känns det lite överdrivet.
Filmen: Tim Burton är regissör, och han har verkligen lyckats med den här filmen! Även om det är en rätt så otrovärdig berättelse, så känns den verklig i filmen. Även skådespelarna känns äkta, och de går verkligen in för sina starka karaktärer. Johnny Depp gör verkligen ett kanonjobb som Willy Wonka. Det är bra effekter och gulliga miljöer, och allting känns spännande.
Betyg: Jag älskar både boken och filmen, och de båda får varsin klar 5:a :D
//Johanna
Flickan utan minne av Petter Lidbeck
Genre: skräck
Handling: en flicka vaknar upp utan minne på en parkbänk. Hon minns inte vem hon är, var hon kommer ifrån eller hur hon kom dit.
Hon förs till sjukhus, och snart kommer en kvinna som påstår sig vara flickans mamma. Flickan följer med sin påstådda mamma. Men hon kan inte minnas att hon någonsin varit hemma hos kvinnan förut, och kvinnan uppför sig verkligen inte som en mamma...
Jag är nog lite för gammal för den här boken. Den är lättläst, textstilen är stor och boken är kort - ca 110 sidor om jag minns rätt - så jag hade ganska låga förhoppningar.
Trots det blir jag positivt övveraskad. Boken var spännande, och på vissa ställen riktigt läskig.
Är du ca 9-12 år och gillar småläskiga rysare är det här definitivt något för dig. Men som sagt, jag är nog lite för gammal för den.
Betyget blir 3/5.
/Mimmie
Provläs böcker på internet
I häxjaktens skugga av Sarah Singleton
Jag (Johanna) har haft ett långt och härligt sommarlov och är nu riktigt taggad att börja blogga igen! Under tiden jag varit ifån bloggen har jag hunnit samla på mig ett rejält lager böcker som jag ska dela med mig av i höst!
Jag börjar med en riktigt bra bok:
Titel: I häxjaktens skugga
Författare: Sarah Singleton
Genre: Förr i tiden (Och lite övernaturligt skulle jag nog även vilja påstå.)
Handling: Isabella har funnits i 300 år, men länge har hon befunnit sig i en annan värld: Skugglandet. På 1200-talet blev hennes mor anklagad för att vara häxa och brändes på bål. Nu måste Isabella vara väldigt försiktig och inte upprepa det som hände hennes mor.
Elizabeths familj är också förföljd. De är katoliker i den tid då england har övergått till att bli protestantiskt.
De båda flickorna, som är runt 12 år men verkar vara betydligt äldre, stöter på varandra av en slump.
När Elizabeths familj hotas och arresteras bestämmer sig Isabella för att hjälpa dem.
I häxjaktens skugga tillhör en av de bästa böcker jag har läst. Det är en spännande handling, och att det är på 1500-talet gör den lite annorlunda än vad jag är van vid att läsa.
Jag har bara två synpunkter:
1) Det tar tid att komma in i handlingen. Dessutom är detta en bok som du, i alla fall i början, måste läsa rätt regelbundet för att hänga med i. Men ge den en chans!
2) Språket är väldigt bra och Sarah Singleton målar upp levande miljöer på ett detaljrikt sätt. Tyvärr lite för detaljrikt ibland. På vissa ställen skulle jag vilja ha mer handling och mindre beskrivningar.
När du väl har kommit in i boken är den fantastisk. Inga delar känns otydliga, istället upprepas saker så att du inte glömmer av vad som hänt, och man lever sig lätt in i den. Betyget är tveklöst.
5 av 5 möjliga!
//Johanna