Hans majestäts drake av Naomi Novik

Hansmajestatsdrake
Författare:
Naomi Novik
Genre: fantasy
Hans majestäts drake är den första delen i en trilogi.
Handling:
Detta handlar om den brittiske kaptenen Will Laurence som hittar (eller snarare stjäl) ett drakägg från ett franskt skepp som han och hans mannar har besegrat. Det kläcks ganska hastigt och ut kommer den förvånadsväckande intelligenta draken Temaraire. Laurence blir hans flygare; det är inte hans eget val, utan det var Temaraire som valde honom.
Han måste lämna flottan för att resa till en flygbas där han och Temaraire ska utbildas till att försvara England tillsammans med resten av drakkåren. Den franska sidan har också en drakkår som är större än den brittiska.
Och detta ger naturligtvis en helt ny synvinkel i Napoleonkriget...

Jag gillar den här boken, för den har en ovanlig blandning av europeisk krigshistoria och drakfantasy. Jag tycker att det är ganska fascinerande med idén om ett flygvapen bestående av drakar under Napoleonkriget. Detta i sig är också väldigt bra beskrivet; som om det vore en självklarhet med drakar i försvaret.
Boken började väldigt bra, men tyvärr blev den ganska tråkig framåt mitten, för att sedan bli mer spännande på slutet. Det krävs en hel del koncentration att läsa den; artonhundratalsmänniskornas konversationer har väldigt långa ord och formella fraser, för att inte tala om svårigheten att komma till saken!
Annars tycker jag överlag att det är en spännande och fin fantasyberättelse. Inget för nybörjaren, dock.

Betyg:
En stark trea av fem möjliga.

Fotnot:
Storfilm på gång! Sagan om ringen-regissören, Peter Jackson, har köpt filmrättigheterna till Naomi Noviks tre böcker!

Utan att säga hej då av Kerstin Erlandsson-Svevar



Titel: Utan att säga hejdå
Författare: Kerstin Erlandsson-Svevar
Genre: Kärlek
Antal sidor: 109

När jag satt och bläddrade i bokjurykatalogen föll mina ögon på Utan att säga hejdå, så jag lånade den på biblioteket. Först när jag kom hem märkte jag att den var lättläst. Den är utgiven av ett förlag som heter Hegas och de är inriktade på lättlästa böcker i olika nivåer. Därför följer det även med en cd till den här boken så att man även kan lyssna på den. Textstilen är väldigt stor och tydlig och boken är också ganska tunn.
För mig var detta en väldig enkel bok som jag läste ut på ungefär en timma tror jag, men om jag nu ska skriva lite om vad jag tyckte om den så tycker jag faktiskt att den var ganska bra.

Det är ett jag som skriver till ett du. Det nämns inte vad "jag" eller "du" heter, men "jag" är en tjej, och "du" är en kille. De är bästa kompisar och verkar ha varit det väldigt länge, men en dag börjar han berätta att han är kär i henne. Hon blir förskräckt och låter honom inte ens avsluta meningen innan hon ber honom gå hen.
Han skaffar en ny flickvän, för att komma över henne.
De umgås inte mer.
Det är först då hon inser att hon tycker om honom, mer än som kompis.
Men då är ju allt för sent?

99% av allt som står i den här boken cirkulerar kring de här personerna, nästan inget annat står. Det gör ibland utomstående saker smått otydliga, tex. förekommer det inte förrän långt bak i boken att hennes bror är yngre än henne själv.
Jag tycker att det är en ganska fin historia, lite sorglig också.
Kan rekommenderas till den som gillar kärlekshistorier, eller om man bara vill läsa något snabbt.

Betyg: 4/5

//Johanna

Ondvinter av Anders Björkelid



Titel: Ondvinter - första boken i serien Berättelsen om blodet.
Författare: Anders Björkelid
Genre: Fantasy, skräck.
Antal sidor: 282
Handling: Sunia och Wulf har ett slags märkligt band mellan sig. De är tvillingar, och de behöver inte prata för att förstå hur den andra menar, de känner det. Inte som tankeläsning, mer som ett mystiskt band.
Deras far, som helt enkelt kallas Far, eller Atta av folket nere i byn, får en dag ett besök. Far är mycket hemlighetsfull, och när han flera dagar senare åtevänder hem från en jakt mår han inte bra. Ett vitt sträck löper över hans hals, det liknar märken från en snara.
Med hjälp av sin fars sista ord, bud från en vätte och tre föremål i ett lackskrin försöker Sunia och Wulf pussla ihop ledtrådarna. Ondvintern är på väg, en evig köld som hotar att tränga in i människorna. I skogarna lurar galgmän - känslolösa fd. soldater vid det forna imperiet. De är ute efter far, han ska straffas för det han har gjort.

Respons: Ondvinter börjar bra, men det är först från mitten och fram (särskilt i slutet!) som den blir så där kan-inte-lägg-ifrån-mig-den! Det händer hela tiden något spännande, man behöver inte sitta och vänta.
Genren är oerhört svår att beskriva tycker jag. Den drar nog mest mot fantasy, men det är kanske inte lika klassisk fantasy som exempelvis Sagan om ringen. Det är inte så mycket trolldom med, men visst händer det en del övernaturliga saker. Annars lutar den lite mot skräck. Temat är ju vinter, ute är det mörkt och väldigt, väldigt kallt, även inuti karaktärerna. Och så den lilla lutningen mot övernaturligt, det gör den också lite småläskig. Skräckblandad fantasy är nog det rätta uttrycket!
Längst fram och längst bak finns kartor, men de verkar inte vara så viktiga (annars placerar man väl inte en karta längst bak?!). Jag tittade i alla fall nästan inte alls på dem.
Felet med klassisk fantasy (enligt mig) är att det ofta blir långtråkigt att läsa alla detaljerade beskrivningar, här var det alldeles lagom. Tillräckligt för att man ska kunna se personerna och platserna framför sig, men inte överflödigt.
Stort plus för det snygga omslaget, det beskriver verkligen boken!
Jag vet inte hur många böcker som ingår i serien, men andra boken heter Eldbärare och tredje boken Förbundsbryterskan. De ska jag absolut läsa någon gång!

Betyg: 5/5!

//Johanna

Värt att nämna är att boken till en början är skriven i ett gemensamt perspektiv för Sunia och Wulf, tex. "Sunia sa 'Hej', och Wulf sa 'Angenämt' och vi båda nickade åt främlingen. (Påhittat exempel) Sedan byter det så att allting är bara i Sunias perspektiv.

Maria Gripe

Hejsan!
Idag har jag ingen recension på lager, men jag skulle gärna vilja tipsa om en av mina favoritförfattare:



Maria Gripe
1923 - 2007 (83 år)
Mest kända böcker: Hugo och Josefine, Tordyveln flyger i skymmningen, Agnes Cecilia: en sällsam historia.
Har belönats med bland annat: Nils Holgersson-plaketten, Astrid Lindren-priset och H.C. Andersen-medaljen. 

Många av Maria Gripes böcker innehåller övernaturliga och/eller mystiska inslag, som till exempel i Agnes Cecilia, Tordyveln flyger i skymningen och Glasblåsarens barn. Personligen tycker jag att hennes texter är mycket väl uppbyggda med genomtänkta historier och vackra beskrivningar.
Hennes böcker har ofta också otroligt fina illustrationer av hennes man, Harald Gripe.

Från mitt eget exemplar av Den "riktiga" Elvis

Mina personliga favoriter av Maria Gripe är: 

-
Agnes Cecilia: en sällsam historia
Faktiskt en av mina absoluta favoritböcker. Så otroligt vacker, gripande, sorglig och välskriven.

- Glasblåsarens barn
En lite småkuslig berättelse om två syskon på artonhundratalet som blir kidnappade.

- Nattpappan + Julias hus och nattpappan
Smått humoristiska, träffsäkra böcker om Julia som får en barnvakt som ska passa henne om natten, eftersom mamma jobbar på sjukhuset då. Om man kan ha en dagmamma kan man väl ha en nattpappa?

- Alla böcker i Elvis-serien
En fristående fortsättning på ovanstående böcker. Elvis är en liten kille som har blivit döpt efter sin mammas stora idol, men som inte riktigt lever upp till hennes förhoppningar. 
Jag läste Elvis-böckerna som liten och jag läser fortfarande om dem regelbundet; det känns som om jag lär mig tänka bättre av böckerna, samt får ett annorlunda perspektiv på tillvaron i allmänhet.

En liten inflikning: det här är bara några av mina favoriter.

Maria Gripe har förövrigt ett eget pris uppkallat efter sig, Maria Gripe-priset. Det instiftades år 2005, är på 50 000 kronor och ska utdelas årligen. Det är instiftat som en hyllning till Maria Gripe och ska ges till en författare som  "genom sitt författarskap givit unga läsare möjlighet att möta en värld av fantasi och verklighet med den unga människan i centrum".
(Snott från Wikipedia, hehe)

Som sammanfattning kan jag bara säga att jag rekommenderar Maria Gripe till alla! Tjej som kille, ung som gammal.
//Mimmie


Bokmärken...

Det här är ett sjukt onödigt inlägg, jag vet, men är man både boknörd och pysselberoende så är bokmärken en fantastisk kombination! Så här är ett jag gjorde i helgen, och några andra jag har gjort.

   

//Johanna

P.S Har reserverat en massa böcker på biblioteket och har även lånat av två kompisar, så förmodligen blir det mycket recensioner ett par veckor framöver!


Tretton skäl varför av Jay Asher


Författare:
Jay Asher
Genre: snyftare
Handling: 
En dag får Clay Jenssen ett paket med posten. Det är en skokartong som visar sig innehålla sju stycken kassettband. Clay börjar lyssna och upptäcker att det är Hannah Bakers röst på banden - Clays hemliga kärlek.
Hannah har begått självmord två veckor tidigare, och på banden berättar hon om sina tretton skäl varför. Varje skäl är en person, och Clay fortsätter att lyssna, trots att han vet att turen snart kommer till honom - snart kommer han få veta varför han är ett av skälen till att Hannah tog livet av sig.

Jag vet faktiskt inte vad jag tycker om den här boken. Det är en spännande och bra uttänkt story, men jag blir inte särskilt berörd. Nej, jag tycker knappt att den är sorglig alls (det kanske bara är jag som inte har några känslor...?).
Jag fattar heller inget större tycke för karaktärerna, och ibland känns Hannahs skäl nästan lite mesiga (Gud bevare mig, vad säger jag? xD).
Den enda anledningen att jag läste vidare var faktiskt att jag ville veta historien bakom Clay och Hannah.
Nej, det här är ingen bok för mig, direkt.
Obs! Detta är naturligtvis baserat på mina tankar och åsikter.
Betyg: en tvåa av fem möjliga.

Har någon av er läsare läst boken? Kommentera gärna vad ni tycker - jag skulle gärna vilja få höra andras åsikter.

//Mimmie



Bokmärken <3

Sitter just nu och pysslar lite, jag gör bokmärken. Det är sådant man aldrig kan ha för mycket av, eller hur?!
Visar resultatet senare!
//Johanna

Strimmor av hopp av Ruta Sepetys



Titel: Strimmor av hopp
Författare: Ruta Sepetys
Genre: Snyftare, 2:a världskriget, överlevnad
Antal sidor: 346
Handling: Lina är 15 år och bor i Litauen när den ryska polisen plötsligt en kväll bryter sig in hos hennes familj. Lina, hennes mamma och hennes lillebror Jonas blir arresterade. De förs in i en trång lastbil med många andra människor. De åker runt i hela staden och samlar upp människor som står med på listan.
På centralstationen får de kliva på ett slags tåg, närmare bestämt boskapsvagnar. Där man vanligtvis transporterar djur.
De är över 40 personer och det är svettigt och instängt. Tåget rullar vidare, och Lina undrar förfärat: Var är pappa? Varför blev vi gripna? Vart är vi på väg?
Tåget är evighetslångt och för dem till Sibirien. På deras vagn står det märkt: Tjuvar och pristituerade.
Efter drygt två månader stannar de i ett arbetsläger där varje dag blir en kamp för överlevnad. De får arbeta hårt och har nästan ingen mat. Sjukdommar sprider sig illa kvickt. Och snart kommer vintern.

Strimmor av hopp fattade verkligen tag i mig. Den är oändligt sorglig.
Jag har läst en hel del böcker om andra världskriget, men mest om tyska koncentrationsläger, för att jag tycker att det är intressant och väldigt viktigt. Det får inte glömmas bort det som hände, folk måste förstå så att det inte upprepar sig! Detta var alltså den första boken jag läste om sibiriska arbetsläger, och jag inser hur fruktansvärt hemska de var. Det sägs att Hitler mördade omkring 6 miljoner judar, men Stalin mördade minst 20 miljoner människor varav många var från Baltikum, Finland och länderna däromkring.
Visserligen tror jag att det är relativt lätt att skriva en sådan här bok, det är ett så allvarligt ämne så att det griper tag i varje läsare, vilken författare det än är, tror jag. Men författaren skriver ändå så berörande. När man läser om hur de tvingas vänja sig vid att nöja sig med 300 gram bröd per dag, hur de letar i soporna efter potatisskal...
Boken väcker djupa frågor hos en och man får en fruktansvärd inblick i hur de här stackarna tvingades leva. I 10-15 år. Det finns överlevande som har vuxit upp i fångläger och sedan återvänt till hemlandet som vuxna.
Det är en väldigt hemsk bok som du nog ska tänka dig för lite om du verkligen vågar läsa den. Men om du tror att du klarar det så tveka inte!

Betyg: 5/5

//Johanna

Behöver tips på engelska böcker!

Ett av mina nyårslöften är att bli bättre på engelska. Jag ska tex. läsa minst en bok på engelska i månaden.
Problemet är bara att de inte är så uppmärksammade? Jag har i alla fall rätt svårt att hitta böcker som skulle passa mig.
Genren spelar egentligen inte så stor roll, det viktigtaste är att boken är hyfsat lättläst. Helst inte allt för tjock, för då blir det lätt så kämpigt när man läser på ett språk man inte är så bra på.
Har ni några tips? Ni får hemskt gärna skriva i en kommentar eller i ett mejl om ni har läst några bra lättlästa böcker på engelska. I gengeld kan jag tipsa om dessa:

* Jacqueline Wilson-böcker. De är oftast inte så tjocka, det är rätt stor text och bilder i de felsta. Dessutom är de väldigt bra! Kanske lite tjejstämpel på det felsta, dock.
*Scary stories for 10 years old. Ja... för 10-åringar... ^^ Det är i alla fall rätt bra historier som jag läste för ett par år sedan. Det är meningen att det ska vara "spökhistorier", men så läskiga tyckte jag inte att de var... Lagom korta i alla fall, varje historia är ungefär 10 sidor. Absolut värt ett försök för den som inte gillar så avancerade böcker på engelska!
* Beezus and Ramona. Barnböcker är verkligen jättebra när man ska träna upp ett nytt språk! Dessa handlar då om en tjej som har en extremt busig lillasyster som hon hela tiden måste ta hand om. Det är härligt att läsa när man förstår nästan alla ord!

Ja, ni är säkert rätt besvikna för att det var så enkla böcker, men... det är väl lite den nivån jag ligger på. Ska även försöka mig på något svårare böcker, tipsa om allt ni vet!



//Johanna

Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery



Titel: Anne på Grönkulla
Författare: Lucy Maud Montgomery
Genre: Klassiker
Antal sidor: 192
Handling: Det är någon gång i slutet av 1800-talet skulle jag tro, möjligen början av 1900-talet (exakta årtal står inte, men boken är skriven 1907). Det äldre syskonparet Marilla och Mathew Cuthbert ska adoptera en pojke som ska hjälpa till i hemmet. Av misstag skickas en flicka; Anne. Anne är en pratglad tös och trots att Marilla och hennes bror egentligen inte är intresserade av en flicka så bestämmer de sig för att behålla henne.
Annes största sorg är att hon är rödhårig. Hon drömmer om korpsvart hår och vackra klänningar, men endast i hennes fantasi blir detta verklighet. Marilla skämmer inte precis bort henne. I början tycker de att hon pratar förfärligt mycket, men snart finner de tycke för henne. Anne gör sina misstag, alltid måste de hålla ett öga på henne, men hon gör aldrig samma misstag två gånger.
Anne tycker särskilt mycket om den tystlåtne Mathew. Han låter hennes mun gå på som den vill och är road av hennes prat om naturen. Anne älskar Grönkulla, stället där gården ligger heter så. Hon fantiserar ihop de mest underbar ting om blommor, träd och sagoväsen.
Grannflickan Diana blir hennes bästa vän. Åh så kul de har ihop!
Vi får följa Anne från hennes första sommar på Grönkulla, då hon är 11 år, tills hon fyllt 16 och börjat på seminariet.

Jag älskar den här boken! Jag började läsa den redan när jag var liten - min pappa läste högt för mig -, men vi läste aldrig ut den, och den var väl kanske inte så begriplig för en 7-åring. Nu har jag på nytt läst den, och jag kan inget annat än säga att den är helt underbar!
Miljöbeskrivningarna är detaljerade, man får veta allt om det Kanandensiska landskapet där Grönkulla ligger. Annes fantasi har inget slut och jag njuter av att läsa det!
Det jag tycker är häftigt med gamla böcker är att de ofta utspelar sig under många år på förhållande vis få sidor. Här följer vi Anne ungefär 5 år, och boken är ändå bara ungefär 300 sidor. Ibland kan ett halvår passera på tre sidor. Det är lite speciellt, här har författaren säkert gjort ett urval och på så sätt kunnat välja ut de bästa och mest intressanta händelserna. För jag tycker att Anne på Grönkulla är underhållande rakt igenom.
Mot slutet får Montgomery även till en sorgsen stämning eftersom Anne håller på att bli vuxen. Marilla och Mathew känner inte riktigt igen den alltmer tysta Anne, men innerst inne är hon ändå lika ömsint och fantasifull som vanligt.
Det var svårt att slå ihop boken när jag igårkväll låg vaken sent och läste. Det är tur att det finns fler böcker i serien - åtta stycken!

Betyg: 5/5

//Johanna


En förklaring till kategorierna

Det har varit en viss otydlighet bland våra kategorier här på bokbloggen. Här följer en förklaring som förhoppningsvis gör det lite lättare för er att hitta det ni söker!

Våra kategorier motsvarar böckernas genrer (Alltså vilken typ av bok det är, tex. deckare). Här är de kategorier vi har idag:

//Johanna


Bokjuryn 2011

Ja, det är dags att rösta till Bokjuryn 2011! Det är en slags tävling där man kan rösta på alla barn-och ungdomsböcker som kom ut förra året. Man röstar på de 5 bästa man läst.
http://Bokjury.se/ kan man gå in och rösta fram till 13 april 2012! Tio dagar senare, på världsbokdagen, presenteras resultatet.
Man får vara max 19 år för att rösta.



På ditt bibliotek kan du hämta barnbokskatalogen för 2011/2012. Det är en liten vägledning med särskilt rekommenderde böcker. Jag har bläddrat igenom den och här kommer mina guldkorns-fynd, som jag visserligen inte har läst, men de verkar riktigt bra!

9-12 år:

* Myrddin
av Claes Reimerth (FANTASY)
* En vän som heter Mia av Peter Pohl (SNYFTARE)

Ungdomsböcker:

* Beasty, ett odjur av Alex Flinn
* Box 101 av Andy Mulligan (GATUBARN)
* Davidsstjärnan av Örjan Persson/Mattias Olsson (RELIGION/SPÄNNING)
* Den sista häxan av Sven-Olof Lerentzen (HISTORIA)
* Min systers vän av Ingela Magner
* Pojkarna av Jessica Schiefauer
*Pojken som sprang bort av John Boyne (SNYFTARE)
* Strimmor av hopp av Ruta Sepetys (SNYFTARE)
* Utan att säga hejdå av Kerstin Erlandsson-Svevar/Ebba Bonde (SNYFTARE)

En ganska bra blanding av genrer, va? Okej, fyra snyftare... Det är väl ganska typiskt mig.
Om det är någon som har läst någon av de här böckerna så får ni gärna slänga iväg en liten kommentar om vad ni tyckte! Tänker försöka läsa åtminstone ett par av dem!

//Johanna


Robothjärta av Natalie Standiford


Genre:
blandat - det går inte direkt att avgöra. Sätter den på övriga genrer.
Antal sidor: 328

Handling: Beatrice är en sjuttonårig tjej som gillar att fotografera konstnärliga bilder av scener från gamla filmer och att lyssna på radio. Hon har en mamma som hon misstänker börjar bli paranoid och en klämkäck pappa.
När de flyttar för (tycker Beatrice) hundrade gången har hon inte stora förhoppningar på High School. Men så möter hon en blek och tyst kille som de andra eleverna kallar för Ghost Boy. Hon försöker prata med honom, men han är inte intresserad.
En dag hamnar dock en lapp i hennes skåp. Där står en radiofrekvens och ett klockslag. När hon kommer hem så skruvar hon in frekvensen på klockslaget och hamnar mitt i ett midnattsprogram: The Night Light Show.
Dit kan folk ringa in och prata om allt möjligt. Man märker att det nästan är som en liten community - programmet har sina stammisar som verkar känna varandra genom programmet.
En dag så ringer Ghost Boy (som egentligen heter Jonah) in till programmet, och efter det börjar de prata med varandra i skolan. Jonah berättar om hur hans funktionsnedsatta tvillingbror Matthew och han mamma dog i en bilolycka för nio år sedan.
Men så kommer Jonah något på spåren. Matthew kanske inte är död, trots allt...

Den här boken är verkligen speciell. Den har en annorlunda story som jag verkligen gillar. Den är inte romantisk precis, men det bjuds ändå på en del kärlek, så väl som skratt och tårar. Ett stort plus är slutet - väldigt oförutsägbart!
Jag gillar Beatrices annorlunda fritidsintressen, och jag fullkomligt ÄLSKAR The Night Light Show! Alla roliga stammisar som ringer in och pratar om sina problem eller bara vad som helst - elvis-älskaren Myrna, musiknörden-och-gamla-blinda-gubben Larry, skojaren Don, pessimisten Dottie.
Robothjärta är ingen bok som jag blir helt beroende av, men den är absolut en bladvändare!
Jag rekommenderar den till dig som vill ha... ja, som vill ha en bok som inehåller lite allt möjligt - kärlek, tårar, mystik, skratt, vänksap.

Betyg: En stark fyra av fem möjliga!

Utdrag ur boken (från ett avsnitt av The Night Light Show)

Dottie:
Kommer du ihåg Brutus, min kissekatt? [snyftningar] jag vet inte om jag nämnde det, men Brutus gav sig av till katthimlen för några månader sedan.
Herb: Å, vad tråkigt att höra, Dottie.
Dottie: Jag saknar honom så. Och jag tror han försöker kontakta mig - från andra sidan.
Herb: Vad menar du med att han försöker kontakta dig?
Dottie: han har dykt upp i mina drömmar under flera nätter. Jag ligger i sängen och han går rakt över min mage, ställer sig på min bröstkorg och stirrar på mig. Han rör munnen som om han talar. Inte jamar, talar.
Herb: Vad säger han?
Dottie: Han säger: "Bistro. Bistro. Bistro."
Herb: Bistro?
Dottie: Ja, det är det jag inte förstår. Varför pratar han om restauranger, vad är det han försöker berätta för mig?