Gone av Michael Grant

Titel: Gone. På svenska heter den Övergivna, men jag valde att publicera originalnamnet.
Författare: Michael Grant
Genre: Skräck/övernaturligt
Handling: På ett ögonblick är alla människor över femton år försvunna. Borta. Puts väck, och ingen kan förklara vad som hänt.
Sam är skräckslagen. Var har hans mor tagit vägen?
Den nya världen är skrämmande. Inga vuxna, ingen kontakt, bara de själva.
Barnen från en internatskola för besvärliga barn som ligger uppe i bergen dyker upp och tar genast över makten. I början tycker Sam att de verkar okej, men alltför snart börjar de ta till våld mot oskyldiga.
Då förstår Sam att det har gått för långt och protesterar. Men så förstår han att det enda barnen från internatskolan vill är att bli av med honom, så han flyr tillsammans med sina vänner Astrid, Quinn och Edilio.
På vägen stöter de på de mest skrämmande varelser; muterade djur. Tex. fiskmåsar med rovfågelsklor och skallerormar med en början till vingar.
Men för Sam börjar tiden rinna ut. Hans femtonårsdag är nära... och när man är femton så försvinner man.


Det här är en riktigt spännande och minst sagt LÄSKIG bok som jag hade höga förhoppningar på.

Men jag tycker inte att det läskigaste med boken är de muterade djuren, de övernaturliga krafterna eller att det ibland är väldigt mycket blod och liknande.
Det läskigaste är hur Drake, den värsta av barnen från internatskolan, en fjortonårig pojke, kan döda oskyldiga människor utan att tveka. Hur han kan skada oskyldiga, skräckslagna tre-fyraåringar. Det är hemskt.
Och boken känns på något sätt så verklighetstrogen, trots allt övernaturligt.
Ett plus är att man läser boken ur allas perspektiv, alltså inte bara huvudpersonen Sams. Man får se allt ur hans vänners och även hans fienders syn. Drakes perspektiv är värst. Hur han tänker när han är på väg att döda någon.. och så är han bara fjorton år.

Trots allt läskigt och hemskt, så finns det glimtar av romantik, vilket höjer bokens betyg ännu mer. Och trots att jag har skrivit under hela recensionen att den är läskig(vilket den är!) så är den omöjlig att lägga ifrån sig! De 400 sidorna är väl fyllda, det händer saker hela tiden, och den blir aldrig långtråkig.
Jag längtar redan tills jag får läsa nästa bok i serien.
Betyg: En riktigt bra bok som verkligen levde upp till mina förhoppningar.
Gone får 5 :D av 5 möjliga :)
http://cdon.se/media-dynamic/images/product/00/04/18/95/61/3/reynolds-michael-gone-1-overgivna.jpg
/Mimmie

Trackback