Oönskad av Gemma MalleyTitel: Oönskad
Författare: Gemma Malley
Genre: Framtidsdrama
Handling: Året är 2140 och forskare har uppfunnit en medicin som ger en evigt liv. Alla tycker att det är stålande, och tar regelbundna doser.
Men om man lever för evigt kan man inte lämna över alla globala problem till kommande generationen. Energin blir ransonerad, och man får ett visst antal energikuponger.
Ett av de största problemet blir befolkningen som ständigt ökar.
Först får man bara skaffa ett barn.
Sedan inget alls.
Men naturligvis finns det vissa som bryter mot lagen och skaffar barn ändå. Dessa barnen kallas Oönskade.
Anna är ett sådant barn. Hon är snart 15 år och lever på en anstalt för Oönskade. Där fostras de hårt till att bli slavar. De måste göra sitt yttersta för att betala tillbaka sin skuld till Moder Jord, för den synd deras föräldrar har begått.
En Oönskad kan aldrig bli riktigt fri, men man kan blir en Värdefull tillgång. Då blir man hushållerska i en familj, och man får ett eget rum, och nästan fullständig frihet. Men man kan aldrig betala av tillräckligt av sin skuld.
Anna har bestämt sig för att bli en Värdefull tillgång. Hon sliter hårt och lyder alla regler.
En dag kommer det en ny pojke, Peter, till anstalten. Han påstår att han har träffat hennes föräldrar, och att hon har ett efternamn; Covey. Men det kan inte vara rimligt. Hennes föräldrar bröt mot den strängaste lagen, och Oönskade har inte efternamn.
Peter säger att han är här för att befria henne. Han vill att hon följer med honom. Han vill att de ska rymma.

Oönskad  en nog en av de bästa böcker jag har läst! Handlingen är riktigt bra, och även om det inte alltid känns som om det skulle kunna utspela sig i verkligheten så blir man övertygad av författaren.
Jag går till och med på en av Annas tankar; att hon faktiskt har det ganska bra på den där anstalten.
Den är alltid spännande, och inga delar känns onödiga eller överflödiga. Ibland blir den lite läskig. Man lever sig in i den väldigt bra, och när den är slut vill man bara läsa den en gång till!

Alla som gillar drama borde läsa den här, både killar och tjejer!

Betyg: Oönskad får en klar 5:a av 5 möjliga! :D

//Johanna

Trackback