Fyren och stjärnorna av Annika Thorhttp://3.bp.blogspot.com/_srxi_XBZJTE/SyZDSS79uyI/AAAAAAAAA0k/_dOGNBTbURo/s400/Fyren+och+stj%C3%A4rnorna.jpg


Titel: Fyren och stjärnorna
Författare: Annika och Per Thor
Genre: Förr i tiden. Inte direkt, men den här hamnar på det.

Handling:
Året är 1917.
Blenda bor i Haga i Göteborg tillsammans med sin mamma och sin lillebror Erik. Hennes pappa har gett sig av till Amerika för flera år sedan och de har inte hört något från honom sen dess. Blenda är säker på att han fortfarande lever och älskar dem, men hennes mamma är mer tveksam...
En dag kommer en ny man in i Blendas mammas liv. Han vill att de ska flytta ut till honom på ön med fyren, och han lovar att de ska få det bättre. Blenda är tveksam, för ingen skulle kunna ersätta hennes pappa.
Men, de flyttar i alla fall ut till fyren. 
Deras nya styvfar gör verkligen inte livet lätt för dem, speciellt inte för Blenda som är flicka. Erik är han någorlunda snäll mot i början.
Men när han vill skjuta Eriks tama mås tycker alla att det har gått för långt.
I en höststorm förliser ett fartyg. Nästa morgon kommer fyra skeppsbrutna i land på fyrplatsen, och en av dem berättar någonting som kommer att förändra barnens liv på nytt..

Fyren och stjärnorna är en perfekt bok att läsa i sängen på kvällen.
Handlingen går inte för snabbt och inte för långsamt, och allting är verkligen lätt att föreställa sig framför sig(fast det kanske är lättare för oss göteborgare, jag vet inte). Den är även relativt lättläst, men inte på så sätt att den känns barnslig.
Ett plus - som den göteborgare jag är - är att det utspelar sig i göteborg, eftersom jag älskar att läsa om göteborg förr i tiden; de flesta böcker brukar utspelas i stockholm.
Kort sagt: en bra och välskriven bok, som inte har några speciella brister, förutom att jag ibland skulle vilja ha lite mer action.
Betyg: Fyren och stjärnorna får en 4 av 5 möjliga.

Trackback