Det vita mörkret av Geraldine McCaughrean

 

Titel:
Det vita mörkret
Författare: Geraldine McCaughrean
Genre: Ävnetyr, thriller, sydpolen. Den hamnar i den förstnämda kategorin.
Antal sidor: 293

Sym är en Antarktis-beroende 14-åring. Hon har inte särskilt många vänner, hon lever mest i sin egna lilla värld med sin låtsaskompis Titus, en polarforskare som dog på Antarktis för drygt 90 år sedan.
Syms pappa är död, men familjens trogne vän Victor bor numera hemma hos Sym och hjälper hennes mamma med det ena och andra. Han är Syms förebild, för han är otroligt intelligent och uppmuntrar hennes intresse för Sydpolen.
Victor erbjuder henne och mamman en resa till Paris som visar sig leda till något helt annat. Syms mamma glömmer sitt pass hemma och kan inte följa med, och helt plötsligt bestämmer Victor att de ska vara borta i "ett par veckor till". De reser vidare, söderut. Till Antarktis!

Jag tycker att det var väldigt roligt att läsa en så pass annorlunda bok, det är inte ofta man läser om Antarktis! Skildringen av Antarktis förhållande känns trovärdigt, och karaktärerna blir levande när de helt plötsligt måste kämpa för sin överlevnad. Särskilt Victor är en spännande karaktär, man vet aldrig riktigt vem han är.
Det tar ett tag innan boken blir så där riktigt actionfylld, men då är den rätt bra!

Betyg:
Räcker inte riktigt ända ut..men. 4/5!

//Johanna

Trackback