Jinx av Meg Cabot

(Bild lånad från megcabot.com)
 
Titel: Jinx
Författare: Meg Cabot
Genre: Vardagsdrama? Tjejproblem? Det här var svårt.
Antal sidor: 253
Utgiven: 2007
 
 
Well. Jag kan börja med att säga att jag läste den här boken på engelska. Det finns en svensk översättning: Jinx - tur i oturen.
Det handlar då om Jean Honeychurch, en amerikansk tjej på 16 år. Jean är ständigt jagad av sin omåttliga otur och har därför fått smeknamnet Jinx, vilket jag tror betyder ungefär "olycksfågel".
Hemma i delstaten Iowa blir Jinx förföljd av en kille i hennes egen ålder och tvingas flytta till sina kusiner i New York. De lever ett glamoröst och till synes perfekt liv. Jinx ser fram emot att träffa sin jämngamla kusin Tory som hon inte sett på 5 år. När de var yngre hade de hur kul som helst ihop, men nu verkar Tory ha förändrats till en riktig diva. Inte bättre blir det när hon börjar tjata om att hon är en häxa. Det finns nämligen en gammal spådom som säger att deras mormors-mormors-någonting-mormor var en häxa och att hennes dotter-dotter-någonting ska ha ärvt krafterna. Frågan är nu om det är Jinx eller Tory som har de magiska krafterna?
Vid sidan om finns det även killproblem. Tory är jättekär i sin granne Zack som säger att han egentligen gillar Torys familjs au pair Petra. Jinx lär känna Zack och inser att han inte är som de alla andra bortskämda tonåringarna i New York. Och ett tag verkar det nästan som att Zack gillar henne tillbaka...

 

Jag tycker om att läsa Meg Cabots böcker för att de är så avslappnande tjejiga på något sätt. Det är ofta tjejbråk om killar och sånt - inte jättekomplicerade stories med andar ord. Jinx kändes dock bara halvdan på något sätt. Den känns lite för lång för sin historia. När det verkar som att allt har löst sig kommer det jättemånga andra problem och i slutet får man veta jättemycket som man tycker kunde behövts i början istället.

Annars så gillar jag beskrivningarna, man kan precis leva sig in i det lyxiga New York-livet.

Jinx var okej, men ingen jättehit enligt min åsikt.

 

Betyg: 3/5

 

//Johanna


Trackback