Pojkarna av Jessica Schiefauer

 
Genre: Övrigt...
Antal sidor: 185
Originaltitel: -
Utgivningsår: 2011
Förlag: Bonnier Carlsen
 
Augustbelönade Pojkarna vann sitt pris förra året och sedan dess har jag varit sugen på att läsa den. Den har fått både bra och dåliga recensioner, jag har hört en del som sagt att den är tråkig o.s.v. Jag har fått uppfattningen att boken i vissa fall kanske har uppskattats mer av vuxna?
Även om Jessica Schiefauers tidigare bok Om du var jag (jag får inte länken att fundera, men klicka på "arkiv" i menyn och sedan "september 2011" så hittar du min recension) inte fick en så positiv recension av mig så hade jag stora förväntningar på Pojkarna. Det är ändå ett stort pris den har vunnit.
 
Handlingen då?
Tja... Det handlar om tre 14-åriga tjejer som heter Momo, Bella och Kim. Det förekommer inte så många fler karaktärer än de här tre, men de är väldigt bra vänner. Momo verkar vara en konstnärssjäl som syr och grejar, Bella har ett underbart växthus, men huvudpersonen Kim får jag inte någon riktig bild av. Hon verkar tråkig och blek.
De är väldigt trötta på att vara tjejer för killarna i deras omgivning är så himla respektlösa. En dag när Bella har beställt nya frön till sitt växthus råkar det skickas med ett extra som de inte vet vad det är för något, men Bella planterar det. Dagen efter har fröet förvandlatas till en fantastisk blomma, hög och fin. Tjejerna dricker av dess nektar och förvandlas till pojkar - något som visar sig vara både underbart och hemskt. Kim blir vän med Tony, en hänsynslös men häftig kille som snor det mesta som kommer i hans väg. Kim blir beroende av hans uppmärksamhet och missbrukar blomman.
 
Jag tror inte att boken har vunnit pris för sin handling, för den förstår jag mig inte riktigt på.
Jag kan ju inget annat att säga att författaren har ett bra och målande språk, men ibland känns allting bara för djupt för att det ska fånga mig.
Slutet känns "random" om jag får uttrycka mig lite slarvigt... nej, men jag ser inte riktigt hur det hänger ihop med resten av boken. Man fattar att Kim spårar ur, men till vilken nytta?
 
Pojkarna är en väldigt annorlunda bok, och jag önskar att jag läste boken innan recensionen, för jag fick så höga förväntningar. Jag kunde bara läsa med en kritikers öga och jag kom inte riktigt fram till vad jag tyckte (just därför är det väldigt skönt att skriva en recension för att reda ut sina åsikter). Det var i alla fall en häftig upplevelse att läsa en bok som ligger så långt borta från det mesta jag läser.
 
Betyg: Usch, det här är det svåraste... Men 3/5 är den väl förtjänt av!
 
//Johanna
 
Har du läst boken? Vad tyckte du? Kommentera gärna!


Ella

Jag tycker den var väldigt udda men bra!

2012-06-24 / 15:04:46
BLOGG: http://mittimellan-ella.blogspot.se
Matilda

Jag har läst boken, men jag tyckte att den var rätt konstig och det var inte riktigt min typ av bok. Jag tyckte att boken fick för mycket "hjälp, sicken underbar bok" visst, den hade en annorlunda story,
men jag tyckte att den var för rörig. Haha, jag är värsta negativ! Men det var vad jag tyckte i alla fall!:D

2012-06-25 / 12:30:09
Stina

Jag har läst boken jag med.
Tyckte inte heller att den var speciellt bra, även om alla recensioner menade på att den var underbar. Det tyckte inte jag att den var! Den var inte tråkig eller så, men den var ganska konstig, särskilt slutet, precis som du skrev. Men den kanske passar vuxna bättre? Inte vet jag! :)

2012-07-23 / 17:00:06

Gör oss glada, kommentera!Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback