Berättelsen om Pi av Yann Martel
Författare: Yann Martel är född 1963 och kommer ifrån Spanien, men bor i Kanada.
Genre: Oj. Jag sätter nog den här på övriga genrer.
Förlag: Brombergs
Antal sidor: 350
På stilla havets oändliga, blå och solglittrande yta guppar en ensam livbåt. Ombord finns en hyena, en orangutang, en drygt tvåhundra kilo tung bengalisk tiger - och så Pi, en sextonårig indisk pojke. De är de enda överlevande efter nattens oväder då fartyget de reste med förliste och försvann ner i djupet.
När jag först såg filmen Life of Pi, så trodde jag att den skulle handla om själva överlevnaden, äventyret på livbåten, och jag förväntade inte så mycket. Jag kunde inte ha haft mer fel!
Pi och hans familj äger en djurpark i Indien. Ekonomin dalar och de bestämmer sig för att flytta till Kanada och sälja djuren. De flesta djuren följer med på båten för att säljas. Mitt ute på Stilla havet, under en storm, sjunker båten. Pi är den enda överlevande. Tja, om man inte räknar hyenan, zebran, orangutangen och tigern - vars namn är Richard Parker. Så småningom finns bara Pi och Richard Parker kvar på den lilla livbåten, och kampen om överlevnad börjar.
Religion spelar också en stor del i berättelsen. Pi själv är både hindu, kristen och muslim. Han är djupt troende men tycker att alla religioner egentligen handlar om samma sak, och vill inte höra till någon speciell. När man tänker på resan han skulle komma att göra, så inser man att det nog var ganska bra att Pi bunkrade upp med inte bara en, utan tre gudar.
Handlingen är otroligt spännande och ibland nästan obehagligt realistisk. Man får lite rysningar när man läser om hur en vanlig människa förändras av hunger och törst, och hur hennes instinkter blir nästan djuriska. Men det går aldrig över gränsen; som jag sa har ju Pi sin tro.
Språket är livligt och vackert, detaljerat, humoristiskt och väldigt rörande. Ibland finns det inslag av fantasy där man inte riktigt vet vad man ska tro. Man får välja själv, precis som med Gud.
Överlag kan jag bara säga en sak: Wow! Läs den. Och se filmen när du ändå håller på.
Betyg: 5/5 och tusen rekommendationer.
/Mimmie
En hederlig tripp till biblioteket
Hade vägarna förbi biblioteket igår och gick in för att se efter om de hade Jane Eyre. Har varit sugen på att läsa den boken en lång tid nu men inte riktigt orkat leta reda på den.
Och faktiskt så är min lilla stora hög på nattygsbordet nu nästan genomplöjd... Jag har nämligen strängt förbjudit mig själv att så mycket som titta åt biblioteket. Men nu är alla recensionsexemplar avklarade och lånade böcker tillbakalämnade.
Därför tillät jag mig att sticka in nosen på biblioteket.
Detta betyder att jag är tillbaka på ruta ett.
För jag kom inte hem med enbart Jane Eyre, gud nej, vem trodde att jag skulle göra det liksom? Travade hem i regnet med hela famnen full, men jag var ändå nöjd över att jag gick in dit. Det är ju trots allt väldigt roligt att ta sig igenom den där lilla högen...
//Johanna
Bokjuryn - vinnarna
Igår tilldelades Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg pris i en av årets största boktävlingar: Bokjuryn!
Vann gjorde de i ungdomskategorin för sin bok - behöver jag ens skriva det? - Eld!
Roligt är att deras tidigare bok i serien, Cirkeln vann förra året.
Nu får vi hålla tummarna för Nyckeln nästa år, för jag är övertygad om att den kommer vara lika bra.
Här är en pdf-fil med affischen på alla övriga vinnare.
Vad tycker ni om resultatet?
//Johanna
Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer
Titel: Som Zlatan fast bättre
Författare: Niclas Christoffer
Genre: Sport, ätstörningar
Antal sidor: 160
Förlag: Hoi Förlag
Eftersom mitt sportintresse är ungerfär lika med noll händer det mycket sällan att jag läser fotbollsböcker. Men den här boken fångade mitt intresse, och det är jag glad för. Det är en ganska viktig bok som alla ungdomar borde läsa, i synnerhet de som själva tränar mycket.
Handlingen är ganska enkel. Huvudpersonen är en tonårskille, Simon, som har bestämt sig för att satsa på fotbollen. När han börjar på ett fotbollsgymnasium för han höra att han antagligen skulle bli en ännu bättre spelare om han bara gick ned ett par kilo. Detta leder sakta till att han börjar träna hårdare och äta mindre. Om han slarvar är han tvungen att spy upp maten. Det går så långt att han börjar väga sina spyor och gör allt för att dölja sina problem.
Niclas Christoffer skriver rakt på och höll mig kvar i berättelsen trots att jag egentligen tycker det är rätt tråkigt med fotboll. Träningen och ätstörningen varvas med krångliga relationer och en död mamma.
Den enda karaktären jag inte gillar är Simons pappa som känns lite väl stel.
Betyg: 4/5 och en rekommenderation. Boken går fort att läsa och lämnar kvar viktiga funderingar.
//Johanna
I-landsproblem...
Det finns inget mer störande än att ha en serie i sin bokhylla som inte är komplett.
Håller ni med?
//Johanna
Vad jag såg och när jag ljög av Judy Blundell
Titel: Vad jag såg och när jag ljög
Författare: Judy Blundell
Genre: Drama, kärlek
Antal sidor: 253
Utgiven: April 2013
Förlag: B.Wahlströms (tack för recensionsexemplaret!)
Evie är 15 och och lever ett till synes idylliskt liv i ett välmående Amerika. Andra världskriget har nått sitt slut och Evies styvfar, som nyligen återvänt från striderna, möter stora framgångar. Evies mamma börjar få färg på kinderna igen och en ny tid är på väg. Kort sagt - livet leker.
Men inombords är Evie full av känslor och längtan efter det riktigta livet. Hon längtar efter vackra kläder, läppstift och ciggaretter - och naturligtvis Den stora Kärleken.
Längtan kulminerar när styvfadern tar med sin familj på semester till Florida och Evie möter "den filmstjärnesnygge Peter". Hon hör talas om en skolbal som ska äga rum på hotellet och smyger ned för att vara med. Eftersom ingen känner igen henne har hon ingen att dansa med - detta tar miss E naturligtvis mycket hårt. Med rinnande ögon rusar hon ut - och där står han. Och de dansar och han plockar upp hennes skor som hon mitt i frustrationen slängt i swimmingpoolen. Så romantiskt!!!!!!1
Enligt baksidan ska Evie sedan ställas inför ett mycket svårt val. Allt hon har trott på visar sig vara lögn och Evie måste förråda som familj eller mannen hon älskar! (dramatic, dramatic)
Som jag kanske antyder så tyckte jag inte att den här boken var något vidare. Det skall tilläggas att jag inte läst mer än halva, men den halvan var det sämsta jag läst på länge.
Jag hatar Peter. Det är väl meningen att man ska tycka om honom, men his entire character är en enda stor kliché! Hela historien skulle blivit så mycket bättre om Evie hade träffat en kille som inte var mer än sådärsnygg så hade hon kunnat falla för hans personlighet istället och slutat vara så pinsamt ytlig. Visserligen beskrivs Peter som charmig, rolig och trevlig, men herregud, någon svaghet måste väl människan ha?!
Faktiskt så är alla karaktärer sjukt stereotypa och väldigt förutsägbara. Där har författaren lite att jobba med.
Dessutom är dialogen stel och replikerna tråkiga.
Boken lät väldigt lovande, och se bara på omslaget! Tyvärr gjorde den mig väldigt besviken och jag är ledsen över att säga att säga att jag inte vill rekommendera inte den till någon.
Betyg: 1/5
//Johanna
Catching Fire - teaser trailer
Cirkeln blir film!
Hej, och FÖRLÅT för den dåliga uppdateringen!
Det ska bli ändring på detta, så mycket vågar jag faktiskt lova. Jag har läst en massa men bara inte haft lust att skriva recensioner.
Jag har en glädjande nyhet att berätta:
Cirkeln ska bli film!!
Aaaah, så roligt! Boken är verkligen superbra och jag har länge längtat efter en film. Det var aktuellt redan för två år sedan tror jag, men det lades på is. Nu är de alltså igång igen, med stöd av bl.a Benny Andersson, haha.
Det finns mer att läsa på Saras blogg.
//Johanna
Katarina von Bredow - Som jag vill vara
Tillsammans har jag och Mimmie (och även Ebba) recenserat en massa Katarina von Bredow-böcker här på bloggen, så jag tänker inte tråka ut er med ännu en (har inget nytt att tillägga heller, för den delen).
Vill istället lite snabbt tipsa er om Som jag vill vara som jag nyligen läste. Riktigt bra om en ung tjej som blir gravid. Fast de flesta har nog redan läst den.
Riktigt tråkigt omslag, dock...
//Johanna
Förresten. Läs alla Katarina von Bredows böcker!
Inte för att jag själv har läst alla.
Men de jag har läst är bra.
Jag är trött, okej?
Ni får förlåta mig för detta pinsamt amatöraktiga och slumpmässiga inlägg. Återkommer när jag har något ordentligt att skriva om.
Bokjuryn
På onsdag är det sista chansen att rösta på böcker utgivna 2012 i Bokjuryn.
Mina röster la jag på Eld, Millan, och I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig. Egentligen har man fem röster, men jag hittade inga fler som jag tyckte var värda att rösta på. Har inte engagerat mig i Bokjuryn lika mycket som förra året då jag var väldigt påkopplad och läsa många nya böcker.
//Johanna
"Crossover är det nya trendordet"
Här kan ni läsa en rätt intressant intervju med Marta Hedener-Hagman, ansvarig utgivare på B. Wahlströms.
Hon berättar om så kallade "crossovers" och lite annat smått och gott inom ungdomslitteraturen.
Vad läser ni just nu?
Stickbart av Lilly Secilie Brandal och Bente Myhrer
Titel: Stickbart
Författare: Lilly Secilie Brandal & Bente Myhrer
Genre: Stickningsbok (övriga genrer)
Antal sidor: 144
Utgiven: 2012
Förlag: Ica Bokförlag (tack för recexet!)
Ska börja med att bekänna att jag verkligen inte har någon större erfarenhet av stickning. Därför öppnade jag den här boken i förhoppning att den, som förlagets hemsida utlovar, skulle passa en nybörjare.
Okej, ska nog även bekänna att jag ganska tidigt satte igång att sticka ett par ganska svåra strumpor ur den här boken, men även när jag läser lite i de andra mönsten tycker jag att beskrivningarna är så där. Godkänt, men lite småklurigt att tyda på sina ställen. Det är bra att boken inleds med en stickskola, men jag skulle uppskattat om den innehöll fler bilder och mindre beskrivningar i form av text. Dock måste jag hylla sidorna om stickfasthet, masktabell och liknande.
Tyvärr tycker jag att boken är lite glanslös, så att säga. Den saknar något extra. Säkert är den jättebra att ha i bokhylla och använda som uppslagsbok och visst finns det en del fina projekt att sätta tänderna i, men jag blir inte fullt så inspirerad som jag trodde jag skulle bli.
Betyg: En stark 3:a.
//Johanna
John Greens bok blir film!
Jag orkar inte skriva hela titeln i rubriken. Jo, det är sant! Förr eller senare exploderar jag blir film! Min recension av boken kan ni läsa här. Filmen kommer troligtvis heta samma sak som originaltiteln: The Fault in Our Stars.
Personligen är jag sååå glad! Huvudpersonen, Hazel Grace, kommer att spelas av Shailene Woodley:
/Mimmie
Berättelser från Engelsfors - våra åsikter
Mimmie: åh, vad jag har längtat efter det här! Det är verkligen en nyfikenhets-retare för alla fans av Cirkeln och Eld. (Och jag är typ GALEN i Cirkeln och Eld...) Det är ingen riktig historia, bara små sekvenser. Några utspelar sig innan Cirkeln, några mellan Cirkeln och Eld, och några efter Eld. Man får veta mer om bland annat Adriana Lopez, rektorn, och Olivia, Linnéas kompis. Det är lite nörd-faktor, men väldigt spännande och perfekt om du inte kan vänta på den sista delen. Angående teckningarna; jag tycker att det är jätteroligt att se karaktärerna så som författarna tänker sig dem. De är jättefint tecknade och jag tycker att de ser ut ungefär som jag tänker mig dem, speciellt Minoo... som sagt, efter att ha läst detta är jag (om möjligt) ännu mer spänd på Nyckeln, den tredje och sista delen i serien.
Johanna: Jag hade väldigt höga förväntningar på det här seriealbumet, trots att jag inte läser andra serier än de korta stripparna i morgontidningen. Detta album är mer fartfyllt med teckningar som känns både levande och magiska i en perfekt balans mellan helhet och detaljer. Det tre tecknarna har verkligen gjort ett kanonjobb och jag gillar deras tecknarstilar. Karaktärerna ser i stora drag ut som jag tänkt mig dem, förstärkta av underbar detaljer. Det är lite som att se en film med väldigt duktiga skådespelare; vissa ansiktsuttryck är så rätt. Särskilt Olivia ser väldigt, väldigt äkta ut. En karaktär jag länge sett fram emot att läsa mer om är Adriana, och hennes kapitel levde upp till förväntningarna.
Det här är känns verkligen inte som en slarvigt hoprafsad spinoff för att tjäna pengar. Jag tycker att författarna och tecknarna verkar väldigt kloka, ingenting är lämnat åt slumpen. Trådar börjar knytas samman väldigt snyggt, och jag längtar hur mycket som helst efter Nyckeln.
The Host får en uppföljare
Läste någonstans att Stephanie Meyer ska skriva en uppföljare till The Host (Genom dina ögon på svenska).
När jag för ett par år sedan läste Twilight älskade jag Stephanie Meyer, men jag har i efterhand insett några brister i hennes skrivande... Har därför inte haft några funderingar på att läsa hennes nya serie, har hört att den ska vara ganska seg. Men det är ju alltid roligt när en omtyckt författare fortsätter skriva.
//Johanna
Farlig förmåga av Jessica Spotswood
Författare: här är hennes hemsida, där hon bland annat har skrivit en hel del om sig själv.
Genre: Fantasy, kärlek
Förlag: Rabén & Sjögren, tack för recensionsexemplaret!
Antal sidor: 335
Cate och hennes systrar måste till varje pris dölja att de är häxor. Sedan deras mor dog är det Cates ansvar att beskydda systrarna och vaka över hemligheten. Men så hittar hon sin mammas dagbok, och plötsligt är hotet mot systrarna större än hon anat - från Brödrarskapet, från Systrarskapet och kanske till och med från varandra...
Det låter inte särskilt originellt, eller hur? Jag får väl börja med att säga att Farlig förmåga levde över mina förväntningar. Man tycker nästan att man har läst allt som finns att läsa på temat tonårshäxor nu, eller? Men det finns absolut plats för några till på hyllan.
Boken började segt och fångade inte riktigt mitt intresse. Jag tycke att både språket och handlingen var tråkig och flöt på i ett alldeles för långsamt tempo för min smak. Men när jag hade kommit en bit in - ungefär hälften - kom det nya överraskningar hela tiden och handlingen gjorde tvära kast som höll mitt intresse uppe ända till slutet.
Det jag gillar med boken är bland annat hur Cate - huvudpersonen - reagerar till de svåra val hon ställs framför. Jag kan känna igen mig i både hennes tankar kring det, och hennes beslutsångest. Allt känns väldigt trovärdigt. Sedan gillar jag även hur författaren har lyckats skapa en sådan dyster och mörk stämning med såpass lite beskrivningar om hur själva samhället fungerar. Allt är nämligen kontrollerat av Brödrarskapet, en organisation som för många år sedan mördade hundratals häxor. De styr med järnhand och kvinnor har så gott som inga rättigheter alls. De får lära sig att de till naturen är syndiga, svaga varelser utan intelligens.
På det sättet är det en mycket feministisk bok, som talar om för läsaren att detta är verklighet för många kvinnor i världen, och hur fel det faktiskt är.
Tråkigt nog finns det även en del saker jag inte gillar med boken. Som sagt är den långsam och ointressant i början. Sen tycker jag att vissa karaktärer känns lite väl påhittade och en del konversationer lite väl framkrystade. Som jag sa förut tycker jag att Cates reaktioner är bra beskrivna och trovärdiga, men ibland kan någon mening här och där kännas lite överdriven.
Boken får några extra plus för slutet, som var andlöst spännande. Och för omslaget, som är underbart.
Betyg: 3/5 och en rekommendation! Jag vill definitivt läsa fortsättningen. Den andra boken ska komma ut i juni. På engelska kommer den att heta Star Cursed.
/Mimmie