Överenskommelser av Simona Ahrnstedt

Aktiviteten har inte precis flödat här på sistone, ursäkta för det! Men nu drar det ihop sig till bokmässan så jag ska försöka knåpa ihop ett inlägg med lite intressanta punkter på programmet. Så länge bjuder jag på en recension av en väldigt bra bok jag läste i somras:
 
 Titel: Överenskommelser
 Författare: Simona Ahrnstedt
 Genre: Romantik, förr i tiden
 Antal sidor: 379
 Utgiven: 2010
 Förlag: Damm (tack för recex!)
 
 

 Året är 1880 och Beatrice Löwenström lever ett till synes glamouröst liv i  Stockholms innerstad. Hon är föräldrarlös och har därför fått bo hos sin  farbror Wilhelm och hans familj. Han är egentligen ganska barsk och tycker  inte särskilt mycket om sin brorsdotter. Hon blir medbjuden på de exlusiva  baler och middagar som familjen regelbundet går på, men Beatrice kan se hur  Wilhelm tyst gnisslar tänder, och hon förstår att hon inte är familjens  förstahandsval. Ständigt undanskymd av sin vackra och sprudlande kusin  Sofia ökar hennes nyfikenhet och lust att lära sig nya saker, vilket även  stundtals gör henne "olydig".
 
Lite konstigt verkar det när den annars så stränge farbrorn plötsligt överöser henne med vackra klänningar. Vad hon inte vet är att han planerar att gifta bort henne till en förmögen greve. Tidpunkten är alltså inte optimal när hon en dag möter den gåtfulle och sanslöst rika Seth Hammerstaal som faktiskt verkar tycka om henne för den hon är.
Yes, she falls in love.
 

Den här boken har uppmärksamats för att vara ett ganska unikt exemplar av svensk välskriven romance i artonhundratalskostym. Jag håller med.
Handling, miljö, karaktärer och språk klickar i en perfekt harmoni. Framför allt kärleken mellan Beatrice och Seth känns väldigt äkta och det är skönt att han beundrar henne för hennes intelligent och nyfikenhet och inte enbart för utseende och familj.
Boken känns seriös i jämförelse med vissa romaner i genren som ofta tenderar att överromantiseras och bli alltför "blomstrande" och såpiga. Språket är vackert och detaljrikt utan att måla för mycket och bli klyschigt. Hela boken känns lite nytänkande och fräsch på något sätt.
 
Betyg: 5/5 och en rekommenderation, särskilt för er som gillar den här epoken.
 
//Johanna


Elina

Jag köpte den igår! Ingen aning alls vad den handlar om eller om jag ens kommer gilla den :)

2013-09-13 / 08:14:30
BLOGG: http://marklarsbooks.blogg.se

Gör oss glada, kommentera!Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback